גספאצ'ו, יוגורט ואפרסק: 5 מרקים קרים
מזג האוויר הלוהט הוציא לכם את התיאבון? קבלו חמישיית מתכוני מרקים קרים וקלים להכנה, שיסייעו לכם לצלוח את הטמפרטורה שבחוץ: גספאצ'ו עגבניות ופלפלים קלויים, מרק יוגורט, מלפפון וסלרי עם סלסלת נענע ופיסטוק קלוי וגם מרק סלק ושמנת וחמוצה מרענן
1. גספאצ'ו עגבניות ופלפלים קלויים עם פסטו
המרכיבים ל-4 סועדים:
למרק:
6 עגבניות בשלות (ללא העוקץ), חתוכות לרבעים
3 פלפלים אדומים נקיים מחרצנים, חתוכים לרבעים
2 שיני שום, קלופות ומעוכות
1/4 כוס שמן זית
1 כפית מלח
1 ענף טימין
1 כפית סוכר
1/4 כפית פלפל שחור
10 עלי בזיליקום
לפסטו:
1 צרור כוסברה, חתוכה גס
1 שן שום
1/4 כוס שמן זית
1 כף אגוזי מלך
1 כפית פרמזן מגורד
מלח, פלפל
מיץ מ-1/2 לימון
אופן ההכנה:
- מכינים את המרק: בקערה גדולה מערבבים היטב את כל המרכיבים. מעבירים לתבנית אפייה, וצולים בתנור שחומם מראש ל-210 מעלות במשך כ-20 דקות. יוצקים 600 מ"ל מים לסיר בינוני, ומביאים לרתיחה. מוסיפים את תערובת המרק, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה כ-10 דקות נוספות.
- מצננים מעט ומעבירים למעבד מזון, טוחנים היטב ומעבירים את התערובת דרך מסננת צפופה. מעבירים למקרר עד להגשה.
- מכינים את הפסטו: שמים את כל המרכיבים למעט השמן במעבד מזון, ומזלפים פנימה את שמן הזית בעדינות עד לקבלת מרקם משחתי אחיד.
- הגשה: יוצקים את המרק לקעריות, ומניחים מעל מעט מהפסטו.
2. מרק יוגורט, מלפפון וסלרי עם סלסת נענע ופיסטוק קלוי
המרכיבים ל-4 סועדים:
למרק:
800 מ"ל יוגורט בקר או עיזים
3 גבעולי סלרי, חתוכים גס
3 מלפפונים, חתוכים גס
מלח, פלפל
כמון - לפי הטעם
לסלסה:
10 עלים של נענע, קצוצים דק בסכין חדה
50 גרם פיסטוקים קלויים וקצוצים
1 כף שמן זית
אופן ההכנה:
- מכינים את המרק: שמים את הסלרי והמלפפון במעבד מזון, ומערבבים במשך כ-30 שניות. מוציאים וסוחטים היטב את הנוזלים לקערה קטנה (שימו לב: בנוזלים נשתמש בהמשך, את שאריות המלפפון והסלרי אפשר לזרוק). מערבבים היטב בעזרת מטרפה את היוגורט, נוזלי המלפפון והסלרי, המלח, הפלפל והכמון.
- מכינים את הסלסלה: בקערה קטנה מערבבים את הנענע, הפיסטוק ושמן הזית.
- הגשה: יוצקים את המרק לקעריות, ומפזרים את תערובת הנענע מעל.
3. מרק סלק ושמנת חמוצה
המרכיבים ל-4 סועדים:
3 סלקים בינוניים, קלופים וחתוכים גס
1/2 בצל סגול
1.5 ליטר מים
מלח, פלפל
מיץ מחצי לימון
גביע קטן של שמנת חמוצה 15%
אופן ההכנה:
- שמים את כל המרכיבים, למעט מיץ הלימון והשמנת, בסיר בינוני ומבשלים מכוסה כ-30 דקות, עד שהסלקים רכים מאוד. מעבירים את התערובת למעבד מזון, טוחנים היטב ומסננים. מצננים במקרר, מתבלים במעט מלח, פלפל ומיץ לימון ומערבבים קלות.
- יוצקים את השמנת החמוצה לקערה קטנה, ומערבבים היטב עד לקבלת מרקם קרמי.
- הגשה: יוצקים את המרק לקעריות, ויוצקים מעל את השמנת החמוצה.
4. גרניטה ירוקה של פטרוזיליה, תרד וליים
את הגרניטה מומלץ להגיש כתוספת מרעננת לארוחה, או כתוספת למרקים קרים אחרים.
המרכיבים ל-4 סועדים:
2 זרי פטרוזיליה שטופה
1/2 ק"ג עלי תרד שטופים
גרידה מ-3 לימוני ליים+ מיץ מ-3 לימוני ליים
1 ליטר מים
1 כפית סוכר
מלח
אופן ההכנה:
- בסיר גדול עם מים רותחים חולטים את הפטרוזיליה והתרד במשך כ-2 דקות, ומעבירים מיד למי קרח. סוחטים את העלים קלות, ומעבירים למעבד מזון. טוחנים חצי מכמות המים והסוכר.
- סוחטים היטב את הנוזלים, ומערבבים אותם עם גרידת הליים, מיץ הליים, המלח והמים הנותרים ומקפיאים.
- הגשה: מגרדים את התערובת בעדינות בעזרת מזלג עד לקבלת מרקם גבישי (כמו ברד), ומגישים.
5. גספאצ'ו שקדים ואפרסקים עם שמן בזיליקום
המרכיבים ל-4 סועדים:
4 אפרסקים לבנים גדולים קלופים ומגולענים, חתוכים גס
1/2 כוס שקדים לבנים קלופים
1/2 כוס חלב
1/2 כוס מים
1/2 כוס שמנת מתוקה
1 כפית חומץ שרי
1 כף דבש
מלח, פלפל
לשמן בזיליקום:
זר בזיליקום מופרד לעלים
1/2 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- מכינים את המרק: יוצקים את החלב, המים והשמנת המתוקה לסיר בינוני ומערבבים. מוסיפים את הדבש ומביאים לרתיחה. מוסיפים את השקדים והאפרסקים לסיר, ומבשלים על אש נמוכה במשך כ-15 דקות. מעבירים את התערובת לצינון במקרר למשך שעה עד שעה וחצי.
- מוציאים את התערובת מהמקרר, וטוחנים היטב במעבד מזון. מעבירים דרך מסננת ומתבלים במעט מלח, פלפל וחומץ שרי ומערבבים היטב.
- מכינים את שמן הבזיליקום: טוחנים היטב זר בזיליקום שלם (רק העלים) עם 1/4 כוס שמן זית ומשאירים בטמפרטורת החדר בין 6-12 שעות. מסננים.
- הגשה: מוזגים את המרק לקעריות, ומזלפים כמה טיפות של שמן בזיליקום מעל.
המתכונים באדיבות אלון ליפינסקי, שף ביסטרו BROWN, ניסים אלוני 8 מתחם G, תל אביב.