אובמה עם כיפה בבית הכנסת: הפלסטינים אינם שותף קל
נשיא ארה"ב הגיע לראשונה בימי כהונתו לבית כנסת, ונאם מול 1,200 יהודים: "דווקא משום שאכפת לי מישראל יש לי ממנה ציפיות גבוהות - כמו מאמריקה. הפלסטינים אינם שותף קל, השכונה מסוכנת - אבל חייבים שלום"
בשנת 1876 נרשמה הפעם הראשונה שבה הגיע נשיא אמריקני לבית כנסת. היה זה יוליסס גרנט, מחליפו של אברהם לינקולן שבא לבית הכנסת "עדת ישראל" בוושינגטון. גרנט היה גנרל שניצח את הדרום ושחרר את השחורים, ואמש (יום ו'), כמעט 140 שנה אחר כך, הגיע לבית הכנסת "עדת ישראל" הנשיא השחור, ברק אובמה.
אובמה כבר ביקר בבתי כנסת לפני הקמפיין הראשון שלו לנשיאות ובמהלכו, אבל אחר יותר משש שנים בבית הלבן - אמש נרשם הביקור הראשון שלו בבית כנסת כנשיא. זו הייתה מחווה נאה של אובמה לקהילה היהודית, אבל היא שיקפה גם את התחושה שביטא רב בית הכנסת, גיל סטיינלאוף: "צריך לעשות כרגע הרבה לאיחוי הקרעים בין הקהילה היהודית לבין הנשיא. יש דאגה רבה סביב הנושא האיראני, ומה שהנשיא רוצה לעשות זה להושיט יד לקהילה היהודית".
אחד הכתבים היה ג'פרי גולדברג, העיתונאי שקיים רק השבוע ראיון בן שעה עם אובמה, שבו הבטיח נשיא ארה"ב למנוע מאיראן נשק גרעיני אבל גם מתח ביקורת חריפה על דבריו של ראש הממשלה נתניהו נגד ערביי ישראל ביום הבחירות לכנסת. "המתח בין נתניהו לאובמה נמשך", אמר בשישי גולדברג ל-ynet, "אובמה לא רוצה קרב בעמודים הראשונים של העיתונים, ולכן הנשיא בא לבית הכנסת כדי לומר לתומכים של ישראל - 'אני תומך בכם בנושא האיראני'".
אבל בדבריו התייחס אובמה גם לסוגיה הפלסטינית: "היהודים חשים מחויבות מוסרית, וכאדם צעיר שהתלבט לגבי זהותו הדוגמה של ישראל עודדה אותי. אנחנו צריכים לשמור על ערכינו, ודווקא משום שאיכפת לי כל כך מישראל יש לי ממנה ציפיות גבוהות כמו מאמריקה. לכן אני מדבר על דמוקרטיה ועל זכויות הפלסטינים. הפלסטינים הם לא השותף הכי קל. השכונה מסוכנת, ואנחנו לא מצפים מישראל לקחת סיכונים קיומיים, אבל ישראל צריכה להיות מה שהיא התכוונה להיות. כדאי לנו לקדם את הסיכוי לגשר על פערים ולבחון את מה שאפשר ומה שחיוני כדי שישראל תהיה האומה שהיא התכוונה להיות".
אובמה בא לבית הכנסת בסיומו של שבוע שבמהלכו דאג הממשל האמריקני לפרסם את פרטי הסיוע האדיר של ארה"ב לחיל האוויר הישראלי. הוא הגיע כדי לדבר על 350 שנות היסטוריה יהודית ותרומתה לחיים בארה"ב, וכשכיפה לבנה על ראשו הוא זכה לקבלת פנים נרגשת. "גולדברג אמר לי שאני הנשיא היהודי הראשון, אבל עדיין יש מחלוקת לגבי הדת שלי", התלוצץ. אובמה סיפר על שני היהודים ששימשו כראשי מטה הבית הלבן שלו, בהם רם עמנואל, וסיפר: "הוא השתמש במילים ביידיש שאם אחזור עליהן, אתם לא תזמינו אותי שוב".
אובמה הדגיש כי הידידות בין ארה"ב לישראל בלתי שבירה: "המחוייבות שלי לישראל תהיה תמיד בלתי מסויגת, ואני מתכוון לא רק לתמיכה בזכות הקיום של ישראל אלא גם בזכותה לפרוח ולשגשג. כשמישהו מאיים על זכות הקיום של ישראל, הישראלים מתייחסים לזה ברצינות וגם אני. אסור שלאיראן יהיה נשק
גרעיני".
הוא הודה כי יש ויכוח איך למנוע זאת, אך הגן שוב על הסכם הביניים עם טהרן, שאותו מבקרת ממשלת ישראל בחריפות רבה: "ההסכם שהשגנו כבר עוצר את תוכנית הגרעין של איראן. שמי יהיה על ההסכם הזה ואני צריך להבטיח שהוא ייושם. אם הם ינסו לרמות אנחנו נדע את זה מיד והסנקציות יוחזרו. אני לא יכול להבטיח שיהיה הסכם סופי, אבל שום דבר לא סוכם עד שהכל יוסכם. עד אז - כל האופציות על השולחן. ישראל צריכה לדעת שבכל מקרה ארה"ב תעמוד מאחוריה. זה לא אומר שלא יהיו חילוקי דעות עם הממשלה על טקטיקה".