אנטרקטיקה נמסה: 55 טריליון ליטר מים לים בשנה
מדענים באוניברסיטת בריסטול בבריטניה מצאו כי מאז 2009 החלו הקרחונים במערב אנטרקטיקה לאבד קרח באופן דרמטי
הסכנה בשל התחממות כדור הארץ הופכת למוחשית יותר ויותר: מאז 2009 קרחונים רבים לאורך מרחב החוף העצום של מערב אנטרקטיקה, באורך של כ-750 קילומטרים, החלו לפתע להישבר ולשחרר חתיכות קרח אל תוך האוקיינוס בקצב קבוע של כ-60 קילומטרים מעוקבים, או 55 טריליון ליטרים של מים, בכל שנה (55,000,000,000,000 ליטרים)
דבר זה הופך את האזור לתורם השני בגודלו לעליית פני המים באנטרקטיקה, ונראה שאובדן הקרח לא מראה סימני האטה. הסכנה כמובן היא שעליית מפלס הים יגרום להצפות של אזורי החוף בכמה מקומות בעולם.
עוד בקיימות וכלכלה ירוקה
בקרוב למכירה: בית דמוי ביצה שמייצר אנרגיה
קדחת הנילוס המערבי: יתושים נגועים באזור המרכז
בשל זיהום בחוף: שימוע לראש מועצה
ד"ר ברט ווטרס, העומד בראש המחקר שנערך באוניברסיטת בריסטול בבריטניה, אמר כי "נכון להיום, הקרחונים הוסיפו בחמש השנים האחרונות בערך 300 ק"מ מעוקב של מים לים".
השינויים הדרמטיים נקלטו בלוויין CryoSat-2 של סוכנות החלל האירופית, העוקב אחר שכבות הקרח באנטרקטיקה. המדענים הסבירו כי הלוויין שולח אותות לקרח מגובה של כ-700 ק"מ ולפיכך מקבל מידע על גובה הקרח. על-פי הנתונים שנאספו, בחלק של הצפון-מערבי של היבשת, בכל שנה יורד גובה גובה הקרח בכ-4 מטרים.
"זו הייתה הפתעה עבורנו שכל כך הרבה קרחונים באזור גדול התחילו לאבד קרח במהירות כזו גדולה", אמר ד"ר ווטרס. "זה מראה את התגובה המהירה של הקרח לשינויים. בתוך כמה שנים הכול משתנה". הוא הוסיף כי השינוי הגדול החל ב-2009, אז התנתקו מדפי קרח מהיבשת. אחד המדפים הוא Larsen B, ששטחו פי 9 משטח מדינת ישראל.
מדף הקרח לארסן B הוא בן עשרת אלפים שנים. המדף קרס חלקית ב-2002 ונותרו ממנו "רק" כ-980 קמ"ר, שצפויים
להתנתק מהיבשת הקפואה בשנים הקרובות. "יש סימני אזהרה לכך שמה שנותר מתפרק", אמר אלה קאזנדר, חוקר בסוכנות החלל האמריקנית.
שבירה של מדפי קרח אינה גורמת לעלייה במפלס פני הים משום שהם ממילא צפים במים, וגם אחרי השבירה נותרים לצוף. אך החשש הגדול בקרב מדעים הוא שאחרי השבירה, יחדרו מים לשכבות קרח ביבשה. שכבות אלה היו עד כה כלואות תחת טונות של קרח, והחשש הוא שמגע המים יגרום להם להתמוסס. הפשרה זו תוסיף מים לאוקיינוס ותעלה את מפלס פני הים.