נתניהו לקרי: תודה שבלמתם החלטה נגד ישראל בוועידת הגרעין
בעקבות ההתערבות של האמריקנים - שהפילו הצעת החלטה שקראה לכנס ועידה לפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני - שוחח ראש הממשלה עם מזכיר המדינה האמריקני והודה לו ולנשיא אובמה. החלטה שכזו, אומרים בסביבת נתניהו, הייתה מתעלמת מצורכי הביטחון של ישראל
ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח הערב (שבת) עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי והביע את הערכתו לנשיא אובמה על העמדה שנקטה ארצות הברית ועל מאמצי הצוות האמריקני בוועידת הסקר של המדינות החברות באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני שהתקיימה בניו יורק.
בוועידה נדונה הצעה של מצרים לכנס עד מרס 2016 ועידה בינלאומית לפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני. ישראל התנגדה. התנהל משא ומתן על נוסח החלטה אך בסופו של דבר האמריקנים החליטו להתנגד להצעה והפילו אותה. לפי ההצעה המצרית, הוועידה הייתה אמורה להתכנס עם ישראל או בהיעדרה וכן בלי הסכמה או דיון על סוגיון ביטחוניות במזרח התיכון - וישראל התנגדה לכך נחרצות.
במשרד ראש הממשלה ציינו כי בכך עמדה וושינגטון במחויבות שנתנה לישראל למנוע החלטה הנוגעת למזרח התיכון שהייתה מתעלמת מצורכי הביטחון של ישראל ומהאיומים עליה. "כמו כן ישראל מעריכה את החלטתן של בריטניה וקנדה לדחות את המהלך הדיפלומטי שתואם נגד ישראל בוועידה", נמסר ממשרד ראש הממשלה.
כבר כמה שנים מתבצעים נסיונות לכנס ועידה בינלאומית לכינון אזור חופשי מנשק גרעיני במזרח התיכון. ההחלטה לערוך את הוועידה - למרות התנגדות ישראל והבטחה אמריקנית להתחשב בה - נכללה במסמך המסכם של ועידת הסקר החמש שנתית של ה-NPT שנערכה בניו יורק במאי 2010. פירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני הוא נקודת הסכמה נדירה בין ארצות הברית לרוסיה. לפני שלוש שנים אמורה הייתה להיערך ועידה בנושא, אך היא נדחתה, ומוסקבה הציעה כי השיחות, בהובלת האו"ם, ייערכו לא מאוחר ממרס 2016. הנושא עלה בוועידת הסקר בסוף השבוע הזה, וכאמור - ארצות הברית טרפדה החלטה בנושא.
בשבוע האחרון שלחה ארצות הברית לישראל את תומאס קאנטרימן, עוזר המזכיר לביטחון לאומי ולאי הפצת נשק, כדי לשוחח על הנושא. במשרד החוץ בירושלים סירבו להגיב על הביקור של קאונטרימאן ואמרו לסוכנות הידיעות AP כי מדובר בנושא "רגיש מאוד". ל-ynet נודע כי מי שנפגש עם הבכיר האמריקני היה, בין היתר, המשנה למנכ"ל משרד החוץ ג'רמי יששכרוף וכי והשיחות בנושא נמשכו עד שעה 3:00 לפנות בוקר.
מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הביע אכזבה מכך שהצדדים לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני "לא הצליחו לגשר על הפערים ולהגיע לחזון כולל בדבר השגת מזרח תיכון נקי מנשק גרעיני ומנשק להשמדה המונית".
משלוח חימוש ענק בדרך
עוד עדות לברית הביטחונית בין ישראל לארצות הברית ניתנה בשבוע האחרון כאשר מחלקת המדינה הודיעה שארצות הברית עומדת לאשר עסקת ענק של פצצות וטילים בהיקף חריג ביותר ששוויו 1.879 מיליארד דולר (כשני שלישים מהסיוע הצבאי השנתי לישראל). העסקה הכמעט חסרת תקדים הזו כוללת פצצות חודרות בונקרים ומנהרות והיא מגיעה על רקע ההסכם עם איראן. ייתכן שמדובר באחד הניסיונות למתן את חששותיה של ישראל מההסכם עם איראן.
המשלוח הנוכחי כולל בין היתר 3,000 טילי הלפייר למסוקים. במהלך מבצע "צוק איתן" השעתה ארצות הברית את העברת טילי ההלפייר למסוקים בגלל מורת רוח מהאופן שבו תקפה ישראל בעזה. עסקת הנשק הזו מגדילה באופן משמעותי את היקף החימוש המדויק של חיל האוויר. מדובר בין היתר בפצצות מונחות GPS ולייזר.
במסגרת העסקה שהועברה השבוע לאישור הקונגרס תקבל ישראל 50 פצצות חודרות בונקר מדגם BLU-113 ו-700 פצצות חודרות בונקר מדגם BLU-109. "ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל וחיוני לאינטרסים הלאומיים לסייע לישראל לפתח ולתחזק יכולת הגנה עצמית חזקה ומוכנה", אמרו במחלקת המדינה האמריקנית. עוד אומרים בוושינגטון כי הנשק מהסוג הזה כבר נמצא בידי ישראל ולכן לא תהיה לצה"ל בעיה לקלוט את החימוש הנוסף. הם גם מציינים כי עסקת הנשק לא תפר את האיזון הצבאי במזרח התיכון. בהודעת מחלקת המדינה צוין כי "ארצות הברית מחויבת לביטחונה של ישראל ותסייע לישראל לפתח ולשמר יכולת הגנה עצמית חזקה. מכירה זו עולה בקנה אחד עם מטרות אלה".