8 חודשי מאסר נגזרו על אולמרט בפרשת טלנסקי
שופטי המחוזי בירושלים כתבו בגזר הדין כי דגל שחור מתנוסס על התנהלות אולמרט, שהורשע בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ובמרמה ובהפרת אמונים. בנוסף, הוטל על רה"מ לשעבר קנס של 100 אלף שקל. המאסר ירוצה בנוסף ל-6 שנות המאסר מתיק הולילנד. צוות ההגנה: "נערער"
בית המשפט המחוזי בירושלים גזר הבוקר (ב') שמונה חודשי מאסר בפועל ושמונה חודשי מאסר על תנאי על ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט במסגרת פרשת טלנסקי. בנוסף הטילו עליו השופטים קנס בסך 100 אלף שקלים. העונש יצטרף לשש שנות המאסר שנגזרו על אולמרט בפרשת הולילנד. אולמרט זוכה בשנת 2012 מחמת הספק, אך השופטים הפכו את החלטתם לפני כחודשיים, בערעור שהגישה הפרקליטות, תוך שהם נסמכים על עדותה של שולה זקן, מי שהייתה ראש לשכתו של אולמרט ואשת סודו. ynet העביר משדר מיוחד מהקראת גזר הדין.
לקריאת גזר הדין המלא - לחצו כאן
השופט יעקב צבן, שהקריא את גזר הדין, ציין כי "לא ניתן להפריד בין עצם יצירת הקופה, כניסת הכספים בקופה והשימוש שנעשה בהם בהסתמך על הערכים המוגנים שהופרו על ידי הנאשם פעם ועוד פעם. איש ציבור, שר בממשלה, מקבל כספים במזומן, בדולרים, חלקם בקופה סודית, עושה בהם שימושים פרטיים, אינו מדווח לאיש, חוטא בעצמו, מחטיא את השירות הציבורי וללא דיווח. דגל שחור מתנוסס על התנהלות כזו".
אולמרט הורשע כי לקח מאות אלפי שקלים לשימוש פרטי, מרביתם מכספו של איש העסקים מוריס טלנסקי, בעודו מכהן כשר התמ"ת. על פי פסק הדין של השופטים יעקב צבן, משה סובל ורבקה פרידמן פלדמן, ראש הממשלה לשעבר לא דיווח למבקר המדינה על קבלת הכספים כנדרש בחוק, והוא אשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ובמרמה והפרת אמונים.
צוות ההגנה של ראש הממשלה לשעבר מסר בתגובה לגזר הדין כי "העונש שהוטל על מר אולמרט רק מוסיף לסבל הרב שכבר עבר. מדובר בגזר דין קשה, שיש בכוונתנו לערער עליו. העונש הוא כבד מאוד, במיוחד בנסיבות של מר אולמרט שהתפטר מתפקידו כראש הממשלה בשל החקירות, הוציא עצמו מן החיים הציבוריים לאורך שנים ארוכות, וויתר על רום מעמדו, וכן ויתר על התנאים שהיו מגיעים לו כראש ממשלה לשעבר".
עוד נמסר בתגובה כי "הליך החקירה והמשפט הטילו צל כבד על חייו של מר אולמרט במשך יותר משבע שנים וליוו אותו יום-יום ושעה-שעה וגרמו לסבל רב לו ולבני משפחתו. לטעמנו, די היה בכל אלו כדי להביא בהקלה בעונשו של אדם שהורשע בעבירות של הפרת אמונים, שנעשו לכאורה לפני כ-13 שנים. כפי שהוכח בפני בית המשפט, מר אולמרט תרם רבות לביטחונה של מדינת ישראל, ביצור מעמדה הבינלאומי ורווחת אזרחיה, והיה ראוי להתחשב בכך".
עו"ד אייל רוזובסקי, בא כוחו של אולמרט, אמר לאחר הקראת גזר הדין כי "אנחנו מכבדים מאוד את בית המשפט, אבל אנחנו חושבים שבהכרעת הדין שהרשיעה אותו בפעם הזו נפלו קשיים ופגמים. אנחנו סבורים שלא הוכח, גם על פי ממצאי בית המשפט המחוזי כאן, שימוש פרטנני של מר אולמרט בקופה. לכן נגיש ערעור וביקשנו עיכוב ביצוע של עונש המאסר".
עו"ד אלי זהר, שנמנה אף הוא עם צוות ההגנה של אולמרט, אמר כי "זה יום קשה מאוד עבורי, כחברו וכמי שליווה אותו כפרקליט במשך השנים האלה. הרעיון שאדם שנאמן לך ביותר מקליט אותך בשיחות אישיות, אינטימיות כמעט, במטרה לסחור בהן עם המשטרה כעד מדינה – בשבילי זה היה בלתי מתקבל על הדעת. אתה יודע מה, עכשיו זה מתקבל על הדעת. מה שמזעזע בסיפור הזה זה שאוי לה למדינה שאלה עדי המדינה שלה".
התובע, עו"ד אורי קורב, אמר לאחר הקראת הגזר הדין כי "בית המשפט העביר היום מסר חשוב בקול רם, חד-משמעי, ולפיו מעל מעשיו של הנאשם מתנוסס דגל שחור של אי-מוסריות ושחיתות. בית המשפט קבע שהנאשם בהיותו איש ציבור קיבל מעטפות פעם אחר פעם באופן נסתר תוך שהוא משקר למבקר המדינה. בית המשפט הגדיר את המעשים האלה כפגיעה פעם אחר פעם בערכים המוגנים של טוהר המידות, של אמון הציבור, של אמון והגינות בסיסית".
עו"ד קורב הוסיף כי "הנאשם דרס ברגל גסה את הערכים המוגנים של עבירות מרמה והפרת אמונים ושל עבירת קבלת דבר במרמה. בית המשפט קובע שעל מעשים כגון אלה לא יכול להיות עונש אחר זולת עונש של מאסר בפועל, ובית המשפט הטיל עליו עונש כפי שביקשנו של מאסר בפועל".
בנוגע למאות אלפי הדולרים שנמצאו בקופה ציינו השופטים בגזר הדין כי "הנאשם לבדו הוא שהחליט מה יעשה בו. הוכח כי השימוש בכספים היה גם אישי ופרטי, לרבות מתן כספים וללא דיווח, ללא רישום ובהסתר לעובד ציבור בכיר – מנהלת לשכת השר, שולה זקן. הנאשם העלים ממבקר המדינה את עצם קיום כספי המזומן בקופה הסודית ואת השימושים הפרטיים שנעשו בכספים. גם אם התרומות שהתקבלו לקופה נתרמו כתרומה פוליטית, נעשה בהן על ידי הנאשם שימוש פרטי ואסור בסכומים ניכרים".
השופטים ציינו עוד כי לעבירות נסיבות מחמירות: "סכומי הכסף המשמעותיים; העברות הכספים החוזרות ונשנות; שמירת הכסף עם כספים נוספים במזומן בקופה הנסתרת המהווה סוד בין שלושה אנשי אמון; אי-דיווח לאיש; אי-רישום גלוי ומסודר; שימוש בכסף שלכאורה הוא כספי תרומות ללא כללים וגם לשימושים פרטיים. התנהלות כזו – הסתרה, אי-דיווח, אי-רישום – צובעת את הכסף בצבע בעייתי ומחמיר. החומרה מתעצמת עוד יותר כיוון שהכסף מנוהל על-ידי שר בממשלה, מי ששימש כממלא מקום ראש הממשלה".
הם הוסיפו לחובתו של אולמרט כי "עד עתה לא קיבל אחריות למעשיו. אנו מודעים לכך כי הנאשם הורשע בהליך נוסף בבית המשפט המחוזי בתל אביב, אך פסק דין זה אינו חלוט והערעור בעניינו תלוי ועומד". לסיכום ציינו השופטים כי "איש ציבור, שר בממשלה, המקבל כספים במזומן בדולרים, מחזיקם בקופה סודית, עושה בהם שימושים פרטיים ואינו מדווח לאיש, חוטא בעצמו ומחטיא את השירות הציבורי וגורם לאיבוד אמון בו. חומרה מיוחדת יש ברום תפקידו, בהיקף הניכר של הכספים שהוחזקו במשך שנים בהסתר וללא דיווח. כפי שנאמר בפסיקה, דגל שחור מתנוסס על התנהלות כזו והיא מחייבת ענישה משמעותית ומאסר בפועל".
כל הפרשות
פרשת טלנסקי - אולמרט הורשע בגלגולה השני בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ומרמה והפרת אמונים, ונגזרו עליו שמונה חודשי מאסר. באי כוחו הודיעו כי יערערו לבית המשפט העליון.
פרשת מרכז ההשקעות - אולמרט הורשע בשנת 2012 ונידון לעונש מאסר על תנאי בלבד. המדינה ערערה על קלות העונש, והערעור תלוי ועומד.
פרשת ראשונטורס - הפרשה השלישית במסגרת כתב האישום התלת-ראשי שכלל את פרשת טלנסקי ומרכז ההשקעות, אולמרט זוכה ממנה בשנת 2012. ערעור תלוי ועומד בעניינה בבית המשפט העליון, אך השופטים כבר רמזו כי לא יתערבו בה.
פרשת הולילנד - אולמרט הורשע בבית המשפט המחוזי בתל אביב בשנה שעברה, בשתי עבירות של קבלת שוחד, האחת בסך חצי מיליון שקל עבור אחיו יוסי, משמואל דכנר. בית המשפט המחוזי בת"א גזר עליו שש שנות מאסר בפועל, ערעורו נשמע בבית המשפט העליון והצדדים ממתינים להכרעתו.
במסגרת פרשה זו שוקלת הפרקליטות להגיש אישום נוסף נגד אולמט בגין שיבוש הליכי משפט על רקע הקלטות שבהן נשמע לכאורה מדיח את זקן שלא לחתום על הסדר עד מדינה.
"אולמרט איבד את כל עולמו"
בתחילת החודש, בשלב הטיעונים לעונש, טען התובע עו"ד אורי קורב כי מתחם הענישה הראוי למעשיו של אולמרט עומד על 18-8 חודשי מאסר בפועל, וציין כי העונש הראוי לראש הממשלה לשעבר נמצא מעל אמצע מתחם זה. כלומר, עליו לרצות יותר משנת מאסר בפועל.
מנגד, בא כוחו של אולמרט, עו"ד אייל רוזובסקי, טען כי יש להתחשב בנפילה הקשה שחווה אולמרט מראשות הממשלה. לטענתו הוא נענש באופן ציבורי, "איבד את כל עולמו", ויש להתחשב בתרומתו הציבורית הגדולה ולא להטיל עליו מאסר בפועל.
רוזובסקי, שהציג מכתבי עדות על אופיו של אולמרט מראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר וראש המוסד לשעבר מאיר דגן, ציין כי מתחם הענישה הראוי הוא בין מאסר על תנאי לשנת מאסר, וכי בשל הנסיבות אין לשלוח את אולמרט למאסר כלל, בפרט לא מאחורי סורג ובריח. אם כן יוטל עליו עונש מאסר, טען, עליו להיות חופף לעונשו בפרשת הולילנד, שבגינה נגזרו עליו כאמור שש שנות מאסר.
אולמרט בחר שלא להעיד במשפט המחודש, החלטה שנזקפה לחובותו בהכרעת הדין, אך נשא דברים בשלב הטיעונים לעונש. "אני חושב שאין עונש חמור יותר מזה שאני חווה במשך שנים ארוכות", אמר בפנייתו לבית המשפט. "כמעט עשירית מחיי הפכתי לשק חבטות שכל המכה בו יותר זוכה בחוגים מסוימים לאהדה ותמיכה. כל השנים הייתי צריך לגייס כוחות כדי להתגונן, לתמוך במשפחה שהלכה וגדלה וברעייתי. מה אומר לנכד שילדים בכיתה אומרים על סבו דברים והוא פגוע וחסר אונים? כיצד מסבירים לנכדה שמורים חסרי רגישות עולבים בה בגלל מה שראו בחדשות ערב קודם לכן?"