"בדיקות אמינות": פוליגרף לעובדי ישרוטל
כ-180 מעובדי מחלקת התחזוקה זומנו לבדיקות פוליגרף, אולם הן הושעו בהתערבות ההסתדרות. ההנהלה: מדובר בבדיקות אמינות תקופתיות; עובדים שיתנגדו יצטרכו להחליט אם להשאר או לעזוב
הנהלת רשת בתי המלון ישרוטל זימנה 180 עובדים ממחלקת התחזוקה של הרשת לבדיקות פוליגרף. נכון לעכשיו הבדיקות הושהו, לאחר שחלק מהעובדים התנגדו לבצע אותם. בהנהלה טוענים כי מדובר בבדיקות אמינות תקופתיות המתבצעות לכלל עובדי הרשת מזה מספר שנים, מאז שנחשפה מעילה גדולה בחברה.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה:
- חצי חינם: שעון נוכחות לאחר החלפת בגדים
- "שי לחג" בכללית: קיצוץ 2 ימי חופש לעובדים
- מכונות במקום קופאיות ברכבת ישראל
דוד בלום, סמנכ"ל משאבי אנוש של הרשת, הסביר כי החברה מבצעת בשנים האחרונות בדיקות אמינות לעובדי המחלקות השונות בחברה, בעקבות המעילה שהתרחשה בשנת 2010. עובדי מחלקת התחזוקה, שזומנו בפעם הראשונה לבדיקות אלו - פנו להסתדרות בבקשה לסיוע וכרגע הנושא נתון למו"מ בינה לבין ההנהלה.
"מאז המעילה נכנסנו לשגרה של בדיקות תקופתיות לעובדים - מחסנאים, אנשי כספים וכל מי שיש לו גישה למוצרים ולכספים, בדומה לחברות אחרות", אמר. "הן נעשות רק לעובדים בעלי ותק של שנה לפחות ונועדו לבדוק אם היו גניבות משמעותיות. אנחנו לא מתעניינים בגנבים קטנים, כלומר לא מעניין אותנו אם איש אחזקה לקח כמה פחיות צבע או קרטון, או אם מזכירה לקחה שקיות קפה".
"מדובר בבדיקות רוחביות, ולא על בסיס חשד מסוים", הוסיף. "אנחנו מתעניינים אם יש גנבים סדרתיים שיכולים לעשות לנו נזק גדול מאוד. לאנשי האחזקה למשל, יש נגישות למקום הכי רגיש שלנו - חדרי האורחים, ולא פעם יש תופעות של גניבות תכשיטים יקרים".
עובד ברשת טוען כי בהודעה שנמסרה ממחלקת משאבי האנוש, נרמז כי עובדים שלא ייענו לדרישה יפוטרו. בהנהלה הכחישו כי נרמז דבר שכזה - אבל בלום הדגיש, כי אין בכוונתם לוותר על הדרישה וכי מי שיסרב ישא במחיר. "עובדים שיתנגדו, יצטרכו להחליט אם להשאר או לעזוב", אמר.
בלום ציין כי עד כה בוצעו בדיקות פוליגרף לעובדי מחלקות אחרות בחברה וכי גם במחלקות אלו הביעו חששות - אך לבסוף רק עובד אחד התנגד לבדיקות ועבודתו הסתיימה. "עשינו כבר סבב במחלקת משאבי אנוש, בקרב אנשי הכספים ועוד", הסביר. "שוחחנו עם העובדים באופן אישי כדי להבהיר את המטרה ועובדה שכולם השתכנעו. עד עכשיו, מאות עובדים יצאו נקיים מבחינת מגמת הבדיקה".
"לא מחזיק במבחן בית הדין"
ברשת מציינים כי הדרישה מהעובדים לביצוע בדיקות פוליגרף מופיעה בחוזה העבודה שלהם. עם זאת, עו"ד דן לפידור, מומחה לדיני עבודה, מסביר כי לא בטוח שדי בעובדה זו על מנת לחייב את לבצע בדיקות אלו. "בעיקרון, לא ניתן לחייב עובדים לערוך בדיקת פוליגרף במקומות עבודה היות שאין חקיקה בנושא", הסביר.
"כמו כן, הפסיקה אומרת שגם אם העובד התחייב לכך בחוזה העבודה - אי אפשר לחייב אותו לעבור בדיקה ללא הסכמה קונקרטית ונקודתית", הוסיף. "כלומר, שהעובד נדרש להסכים באופן פרטני לביצוע בדיקה מסוימת וההודעה על כך צריכה להינתן לו בסמוך לה. סביר להניח שהחתמה גורפת על סעיף בחוזה - שמתיר למעביד לערוך בדיקה בעת שיחפוץ בה ללא שום הצדק עינייני – לא תחזיק במבחן בית הדין.
"המשמעות היא כי במידה שעובד סירב לעבור בדיקה והמעביד החליט לפטרו מבלי ראיה הקושרת אותו למעילה או שמבססת חשד לאי סדרים - הוא יכול לטעון כי מדובר על פיטורים שלא בתום לב ובית הדין עשוי לקבוע כי אלו פיטורים שלא כדין.
לצד זאת, רו"ח עופר אלקלעי – מומחה למניעת מעילות ושותף בפירמת הביקורת החקירתית אלקלעי מונרוב, מחדד כי היקף המעילות בחברות ובתי עסק מצד עובדים שלאו דווקא יש להם גישה ישירה לכספים - הינו נרחב למדי.
"מידי שנה מתגלים מקרים רבים בהם עובדים ממחלקות שונות כמו מחסנאים ועובדי ייצור מועלים באמון שניתן להם בעיקר באמצעות גניבת ציוד ורכוש", הוא מסביר. "קרו גם לא מעט מקרים בהם הוכח כי עובדי ניקיון מעלו באמון וגנבו ציוד וסחורה, וכך גם נהגים שמשנעים סחורה",.
אלקלעי מוסיף כי יתכן שמדובר בהשלכות הנגרמות כתוצאה מהאטה כלכלית במשק, שכן על פי סקר שערכה החברה - במהלך 2014 חלה עליה של כ-50% במספר המעילות שהתרחשו בחברות בשל בעיות כספיות חמורות אליהם נקלעו העובדים.
המידע הראשוני לידיעה הגיע במייל האדום