שתף קטע נבחר
 

שוק הנפט מתמודד עם ביקושים מפתיעים

בתי הזיקוק נהנים ממרווחי רווח גדולים יותר מאז ההתאוששות בביקושים בשוק הנפט שהפתיעה את הערכות השוק ואת סוכנות האנרגיה. הסיבה לעליה: מחירי הנפט הנמוכים, אך כדי שביקושים אלו יישארו בשוק ישנו צורך בשיפור אמיתי במצבו של הצרכן. סקירה שבועית

האם אחרי שנה של האטה מסוימת, הביקושים לנפט ברחבי העולם מתאוששים? מנהל בכיר בחברת הברוקראז' לנפט "ויטול" אמר השבוע לעיתון פיננשייל טיימס, כי הם רואים גידול בביקושים לנפט בארה"ב, אירופה, אסיה ואזור המפרץ. מדבריו עולה כי הגידול השולי בביקוש הגיע לרמות של 1.4-1.5 מיליון חביות נפט - כמות כפולה מהציפיות של 700 אלף חביות נפט ביום. נזכיר, כי ההאטה בביקושים הייתה אחת הגורמים לירידות החדות במחיר הנפט עד לאחרונה.

 

עוד בשוק ההון

הביטקוין - מטבע אמיתי, או בלון שיתפוצץ?

הזדמנות או מלכודת? Plus500 קורסת

 

אחת הסיבות להתאוששות הביקושים היא התאוששות מרווחי הזיקוק (הפער בין המחירים שבהם הקבוצה מוכרת את מוצריה לבין עלות חומרי הגלם של מוצרים אלה) בעקבות הירידה במחירי הנפט. בנוסף, הביקושים מסין שמנצלת את מחירי הנפט הנמוכים להמשך בניית מלאי הנפט האסטרטגי שלה, ויש לציין כי בצריכה הסינית מסתמן שינוי בטעמים עם העדפת בנזין על פני סולר. זאת ועוד, הביקושים לדלקים בהודו התחזקו השנה וצמחו ב-315 אלף חביות ל-3.82 מיליון חביות, כאשר הביקוש לדלק צמח ב-500 אלף חביות - צמיחה של 20% ביחס לשנה קודמת (על פי ה-FT).

 

בשוק התזקיקים רואים התאוששות בביקושים לבנזין. בתי הזיקוק בעולם, ובאופן מפתיע גם אלו האירופאים נהנו ממרווחי זיקוק גבוהים. העלייה במרווחי הזיקוק תמכה בביקושים לנפט גולמי מצדם של בתי הזיקוק.

בית זיקוק לנפט (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
בית זיקוק לנפט(צילום: גיל נחושתן)
 

כל הגורמים הללו הביאו לכך שבשבוע החולף נסחר הנפט במגמה מעורבת, בתחילת השבוע הנפט הושפע מהחששות מפני המשך גידול ההיצע, מצדה של ערב הסעודית וגידול התפוקה בארה"ב. אך לקראת סוף השבוע השתנתה המגמה בעקבות המתרחש בעיראק ופרסום דו"ח המלאים. בסיכום שבועי נותר מחירו של הנפט ללא שינוי. חבית נפט מסוג WTI נסחרת במחיר 60.55 דולר וחבית נפט מסוג ברנט נסחרת במחיר 66.5 דולר.

 

משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על ירידה נוספת במלאים של 2.67 מיליון חביות נפט, לעומת הציפיות לירידה של 0.73 מיליון חביות נפט. מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה רשם ירידה של 241 אלף חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה ירידה של 3.2 מיליון חביות לעומת ציפיות לעלייה של 320 אלף חביות תזקיקים. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה עלייה של 1.2%, לעומת הציפיות לעלייה של 0.27%.

נפט – שוק הנפט נקודת שווי משקל.

 

העלייה בביקושים לדלקים באסיה ובמזרח התיכון הפחיתה את כמות התזקיקים המיועדים לייצוא מבתי הזיקוק החדשים באזור, ובכך עזרה למרווחים לבתי הזיקוק האירופאים - שם ביקוש הבנזין מראה על סימני יציבות. על פי הערכות בשוק, ביקוש לדלק באירופה צפוי לראשונה מזה כעשור לרשום עלייה. העלייה בביקושים באה לידי במרווח הזיקוק של בנזין שהגיע בחודש אפריל על פי Platts ליותר מ-16 דולר לחבית.- הרמה הגבוהה מאז 2008. שיפור באקלים הכלכלי ומחירי השוק הנמוכים יחסית ימשיכו לתמוך בצמיחה, בעיקר בדלקים לתחבורה.

 

עם זאת, ההתאוששות בביקושים מתחילת השנה מפתיעה, וסותרת את הערכות השוק ואת הערכות סוכנות האנרגיה לביקושים חלשים. הסיבה היא ככל הנראה מחירי הנפט הנמוכים שהחזירו את הביקושים, אך כדי שהביקושים אלו יישארו בשוק ישנו צורך בשיפור אמיתי במצבו של הצרכן. הכלכלה העולמית והאירופאית בפרט עדיין מתמודדות עם צמיחה כלכלית איטית ביחס לקצבי העבר, ולכן עד שלא נראה שיפור נוסף בפעילות הכלכלית, הביקושים ימשיכו להיות תלויים במחיר.

 

הכותב הוא אנליסט מלאומי שוקי הון. רוצים לדעת עוד הנפט? כנסו לשדרת ההשקעות של לאומי שוקי הון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
חיפה בתי הזיקוק זיקוק מפעל מפעלים כימיקלים מוכנות העורף עורף
צילום: עידו ארז
מומלצים