שתף קטע נבחר

 

"עריפת ראשי המנכ"לים": "הכול ירד לטמיון"

נתניהו פיטר בטלפון את מנכ"ל משרד התקשורת ושלח הביתה את מנכ"ל משרד החוץ. הממונה על ההגבלים התפטר. גם מנכ"לית רשות בתי החולים הממשלתיים עזבה. "השקענו המון עבודה, אבל כל שר חדש מחליט אחרת"

 

בן שטרית, דומיניסיני וגילה. רק חלק מרשימת העוזבים (צילום: יונתן זינדל, פלאש90, גיל יוחנן, יובל חן) (צילום: יונתן זינדל, פלאש90, גיל יוחנן, יובל חן)
בן שטרית, דומיניסיני וגילה. רק חלק מרשימת העוזבים(צילום: יונתן זינדל, פלאש90, גיל יוחנן, יובל חן)
 

פחות מעשרה ימים חלפו מאז הושבעה הממשלה ה-34, וכבר עכשיו נראה היטב השינוי: רצף של פיטורים והתפטרויות של הבכירים בשלטון הציבורי מראה את הניסיון של ראש הממשלה בנימין נתניהו וכמה משריו לשנות את סדרי העדיפויות, ולבחור את אנשי אמונם. באופוזיציה קוראים לכך "עריפת ראשים".

 

מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן התפטרה מתפקידה עשרה ימים בלבד אחרי הבחירות, כמעט חודשיים לפני השבעתו של משה כחלון לשר האוצר. היא הייתה רק הסנונית הראשונה. בשבוע שעבר, ביום העבודה הראשון של נתניהו כשר התקשורת, הוא פיטר בשיחת טלפון את מנכ"ל המשרד, אבי ברגר .

 

אתמול (יום ב') הצטרף לרשימת מפוטרי נתניהו גם ניסים בן שטרית, מנכ"ל משרד החוץ, שהוחלף במקורבו של ראש הממשלה ושר החוץ, דורי גולד. במקביל התפטרו גם הממונה על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה, ומנכ"לית רשות בתי החולים הממשלתיים, אסתר דומיניסיני .

 

הרקע לכל אחד ואחת מהפיטורים וההתפטרויות שונה, אבל המשותף להם הוא הניסיון ל"ניקוי אורוות". בארצות הברית וגם במדינות אחרות נהוג שאחרי הקמת ממשל חדש רובם ככולם של נושאי המשרות הבכירות עוזבים את תפקידם. אבל במקרה הזה, נתניהו והליכוד שוב הרכיבו את הממשלה. "הפיטורים במשרדי הממשלה הם עריפת ראשים", טען ח"כ יואל חסון מהמחנה הציוני. "נתניהו עוסק בחיסולים ממוקדים ויעילים גם בשירות החוץ וגם בתקשורת לטובת דוברי 'שפת נתניהו', שיחזקו את שליטתו ויהיו זרועו הארוכה והמדכאת".

 

נתניהו: היחיד שהתנגד הוא הממונה גילה    (צילום: עפר מאיר)

נתניהו: היחיד שהתנגד הוא הממונה גילה    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרופ' גילה הודיע על התפטרותו מתפקיד הממונה על ההגבלים, על רקע כוונת הממשלה להגיע להסדר עם חברות הקידוח על מבנה הבעלות במאגרי הגז הטבעי. "אני משוכנע שהמתווה שגובש לא יביא תחרות בשוק חשוב זה", כתב גילה לשר הכלכלה אריה דרעי במכתב ההתפטרות שלו. בישיבת הסיעה אמר נתניהו כי הוא "מעריך מאוד" את עבודתו של גילה, "אבל במקרה הזה הוא היה היחיד שהתנגד למתווה המוּצע על ידי גורמי המקצוע. חוץ ממנו כל המשתתפים תומכים במתווה שבכוחו לממש את המתנה שקיבלנו מהטבע".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני פנתה לדרעי במליאת הכנסת, ואמרה לו כי התפטרותו של גילה היא "מכה קשה לציבור וניצחון לחברות הגז ולנציגיהן בממשלה. אני פונה אליך ומבקשת – קרא לגילה, בקש ממנו להישאר. תגלה שהוא מקצוען אמיתי ונעים הליכות. האמן לי, אתה תצא נשכר מכך כשר, ובעיקר הציבור שאתה מייצג יצא נשכר מכך". דרעי השיב: "אני מסכים אתך. כבר עשיתי את זה. פניתי לגילה, ביקשתי שלא יתפטר. לצערי הוא סירב". מנהל מאבק הגז מטעם "מגמה ירוקה", עמרי בללי, אמר כי "התפטרותו של גילה מדגישה את אזלת ידה של ממשלת ישראל בטיפול במשק האנרגיה, את ההפקרות המתמשכת ואת גזילתו של הגז הטבעי מידי הציבור".

 

סוף להמלצה היחידה שיושמה

דומיניסיני, מנכ"לית רשות בתי החולים הממשלתיים, הסבירה בשיחה עם ynet כי החלטתה להתפטר נולדה לאחר שהבינה שסגן שר הבריאות הנכנס, יעקב ליצמן, לא מתכוון להפעיל את הרשות שהוקמה על ידי קודמתו בתפקיד, ח"כ יעל גרמן, לפני פחות משנה: "זה עצוב שהשקענו כל כך הרבה עבודה, יצרנו תשתית, הקמנו מבנה היררכי, תוכנית עבודה, הגדרנו יעדים, ובסופו של דבר הכול ירד לטימיון. זה חבל ומעציב". הרשות הייתה ההמלצה היחידה של ועדת גרמן שיושמה בפועל.

אסתר דומיניסיני: "מעיד על הרציפות השלטונית במדינה" (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
אסתר דומיניסיני: "מעיד על הרציפות השלטונית במדינה"(צילום: יובל חן)

לפני שנה, ציינה דומיניסיני, החליטה הממשלה על הקמת הרשות שנועדה להוביל רפורמה במערכת הבריאות ולשפר את ניגודי העניינים המובנים במערכת, אך בימים האחרונים הבינה שליצמן לא מתכוון להפעילה. "כבר ביום שליצמן נכנס לתפקיד הוא התבטא מספר פעמים בכך שהוא לא החליט אם להפעיל את הרשות. הדבר מעיד על הרציפות השלטונית במדינה. כל שר חדש מחליט משהו אחר. עוברת פחות משנה מאז החלטת הממשלה, הרשות קיימת רק מספר חודשים והשר הנכנס אומר שאין בכלל צורך ברשות".

 

"הבנתי שלשר החדש יש סדרי עדיפויות אחרים", הוסיפה דומיניסיני. "זה ברור שכדי להוביל רפורמה ארוכת טווח השר הנכנס צריך להגיד 'אני תומך ואני מחויב', שהרי מדובר בתהליכים לא פשוטים שבסופם היו אמורים להוביל לקיצורי תורים, לזמני המתנה קצרים יותר בחדרי המיון, בהוצאת מיטות אשפוז מהמסדרונות והשוואת תשתיות בין הפריפריה למרכז. לצערי יש הרבה החלטות ממשלה שלא מבוצעות, וזו עוד אחת מאותם החלטות".

 

ליברמן: מינויים הם לא תחליף למדיניות    (צילום: עפר מאיר)

ליברמן: מינויים הם לא תחליף למדיניות    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מנכ"ל משרד החוץ בן שיטרית פוטר על ידי נתניהו, המשמש גם כשר החוץ, והוחלף בגולד. ההדחה של בן שטרית נתפסה על ידי עובדים במשרד כסטירת לחי וכחלק מהמערכה של

נתניהו להחלשת משרד החוץ ופירוק סמכויותיו לגורמים - תהליך שהואץ עם מגוון הסמכויות שקיבל השר גלעד ארדן.

 

גורמים בכירים במשרד החוץ אומרים: "זה משאיר את משרד החוץ משותק לאחר שביתרו את סמכויות המשרד". בכירים אחרים במשרד אומרים, כי "במשרד יש תחושת יאוש. פירוק המשרד וחלוקת סמכויותיו תפגע בסוף באינטרסים של המדינה. השגרירויות בחו"ל עומדות בפני צונאמי".

 

השר היוצא אביגדור ליברמן התייחס לפיטוריו של בן שיטרית בישיבת הסיעה ואמר: "אני גם שמעתי שראש הממשלה החליט לפטר את מנכ"ל משרד החוץ. זו בהחלט זכותו, מנכ"ל זה משרת אמון, אבל בסופו של דבר צריך להיות ברור ששום מינויים הם לא תחליף למדיניות ברורה". 


פורסם לראשונה 25/05/2015 21:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
ראש הממשלה נתניהו
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים