בעקבות ברית המילה: תינוק אושפז עם זיהום קשה
תינוק בן שבוע לקה בדלקת קרום המוח, לאחר שהמוהל חבש את איזור ברית המילה, למרות המלצת הרופאים להשתמש במשחה, מה שגרם להתפשטות של זיהום צואתי מהאיזור אל זרם הדם ולמוח. האם: "כמעט איבדנו את התינוק, זו טראומה לכל החיים"
ברית המילה כמעט והסתיים באסון: תינוק בן שבוע אושפז ביחידה לטיפול נמרץ של בית החולים שניידר, לאחר שלקה בזיהום חמור ובדלקת קרום המוח מחיידק צואתי בשל חבישת ברית המילה.
קראו עוד:
סורוקה: תינוק דימם לאחר ברית מילה - ונזקק לתפרים
הנחיות חדשות בארה"ב ממליצות - בצעו ברית מילה
מחקר קבע: ברית מילה לא מפחיתה מהסיפוק המיני
"קיבלנו המלצה על המוהל"
הטרגדיה התרחשה לפני כחודש: התינוק נולד לזוג הורים תושבי המרכז, בחדר הלידה של בית החולים בילינסון. כשבוע אחר כך עבר ברית מילה, וכעבור יממה הבחינו ההורים כי התינוק ישנוני ואינו מגיב.
"בצהריים ראינו שהוא אפטי", משחזרת האם, "לקחנו אותו לחדר המיון, העבירו אותו בדיקות וגילו שיש זיהום חמור". התינוק הועבר ליחידה לטיפול נמרץ ילדים של בית החולים, שם הוחל בטיפול אנטיביוטי, לאחר שהתברר כי לקה בדלקת קרום המוח. בתרביות הדם, השתן ונוזל השדרה המוחי, התגלתה צמיחת חיידק אי קולי צואתי.
"הוסבר לנו שהחבישה של המוהל לאחר הברית גרמה ללחץ על הפין", אמרה האם, "הבנו שהחבישה הזו אסורה, בטח לא לאורך הרבה זמן. בתוך הגוף התרבה החיידק בשל החסימה שנוצרה, ומשם חדר לזרם הדם ומשם למוח".
"היינו בטראומה קשה מאוד, לראות את התינוק שלך כשהוא רק בן שבוע, שוכב בטיפול נמרץ, מחובר לצינורות ולכל מכשיר רפואי אפשרי, כשבמקביל זנחנו את הילדה בת השלוש שלנו, במשך חודש שלם של האישפוז. זה היה קשה ואני אשא איתי את הטראומה הזו לעוד הרבה זמן".
לאחר כחודש של אשפוז תחת טיפול אנטיביוטי אינטנסיבי ובדיקות חוזרות, ישוחרר התינוק בקרוב לביתו במצב כללי טוב. "אנחנו אנשים משכילים למדי, ועשינו בירורים לפני זה, קיבלנו המלצה על המוהל הזה, אבל שום דבר לא הכין אותנו למה שקרה".
"מקרים כאלה של דלקת בדרכי שתן אחרי ברית מילה אנחנו רואים אחת לחודש לפחות" אומר ל-ynet ד"ר אפי בילבסקי, מומחה למחלות זיהומיות מביה"ח שניידר שטיפל בתינוק, "התחבושת בברית המילה גורמת לאצירת שתן, החיידקים מתרבים וחודרים לזרם הדם ולמוח".
"צריך לזכור שהמערכת החיסונית בתינוקות חלשה מאוד, ולכן דלקת בדרכי שתן מתחת לגיל 3 חודשים היא מסוכנת. בין 10 ל-16 אחוז מהמקרים יתפתחו לכדי זיהום בדם ובאחוזים נמוכים יותר גם לדלקת קרום המוח".
"הייתי ממליץ להורים לוודא שאם המוהל חובש את המקום, שידאג להסיר את החבישה כעבור שעות מועטות. בפן השני, תינוק עם חום עד גיל חודשיים הוא מקרה חירום רפואי. די בחום של 38.2 מעלות ותיאבון מעט ירוד, כדי ללקות במחלה חמורה ולכן בכל מקרה של חום אצל תינוק מתחת לגיל חודשיים - יש לפנות מיד לחדר מיון".
ההמלצה: להסיר את החבישה באותו יום
מנהג חבישת הפין לאחר ברית המילה, כבר נחקר בבית החולים שניידר בשנת 2008. פרופ' יעקב אמיר ועמיתיו שבדקו 108 תינוקות זכרים, מצאו כי בהשוואה ל-54 תינוקות נקבות, שיעור דלקות דרכי השתן בקרב התינוקות הזכרים לאחר ברית מילה, היה כפול מזה של הבנות.
מתוך הבנים שעברו ברית מילה ולקו בדלקת בדרכי השתן, 25% עברו את הברית אצל רופא, והשאר אצל רב מוהל. החוקרים העריכו כי מידי שנה מתאשפזים כ-180 תינוקות שעברו ברית מילה אצל מוהל ולקו בדלקת בדרכי השתן מיד לאחר הברית.
בעבודה קודמת מצאו החוקרים שהמוהל עוצר את הדימום בעזרת תחבושת סביב איבר המין אותה מסירים רק יום או יותר אחרי. התוצאה היא אצירת שתן, ונוזל השתן שנותר הופך למקור לזיהומים. "החיידק עלול להגיע מהשתן לדם ומשם לקרום המוח, שם לגרום למחלה מסכנת חיים" אמר ל-ynet פרופ' אמיר, עם פרסום מחקרו.
מנגד, הסביר פרופ' אמיר, עצירת הדימום בידי רופא נעשית באמצעות לחץ מקומי על איזור הדימום וטיפול במשחה מעודדת קרישת דם. "גם בארצות-הברית מוהלים מבצעים בריתות, אבל הם לא שמים שם תחבושת, כך שרואים שם הרבה פחות זיהומים מאשר בארץ".
מקרה דומה אירע בשנת 2008 גם כן בשניידר, כאשר תינוק הועבר לאישפוז כשהוא סובל מדלקת חמורה בדרכי השתן. התינוק עבר ברית מילה בבני ברק בידי מוהל שהסיר את החבישה רק יומיים לאחר הברית.
"ההמלצה שלנו היא פשוטה - להסיר את החבישה באותו יום", ציין פרופ' אמיר, "למוהלים מאוד נוח להסיר את החבישות בשרשרת יום אחרי הבריתות שערכו במרוכז. אין שום צורך לחבוש למשך יום או יומיים שלמים, אפשר להסיר את החבישה כבר לאחר כשעתיים, וחשוב להקפיד לדרוש זאת מהמוהל".