ברקת נגד נתניהו: תיק ירושלים - בזבוז כספי ציבור. צפו בהבטחת הבחירות שהופרה
בפברואר האחרון הכריז רה"מ באוזני ניר ברקת שלא יפקיד את המשרד בידי איש, אלא ירכז את הנושא בעצמו. אתמול הוא הפר את ההבטחה ומינה את אלקין. ברקת הגיב בחריפות ותקף: "שיקולים פוליטיים צרים"
ראש העיר ירושלים ניר ברקת תקף הבוקר (יום ג') בחריפות את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהפר הבטחה שהשמיע מול המצלמות - לא למנות שר לענייני ירושלים. "צר לי כי שיקולים פוליטיים צרים יביאו לבזבוז של כספי ציבור ובירוקרטיה מיותרת שיקשו על העבודה המשותפת של הממשלה והעירייה בפיתוחה וקידומה של ירושלים", מסר ברקת, איש ליכוד ומי שנחשב למקורבו של נתניהו.
בפברואר האחרון, במהלך קמפיין הבחירות ב-2015, הצהיר נתניהו לצדו של ברקת כי לא ימנה שר למשרד לענייני ירושלים, והנושאים הנוגעים לעיר ירוכזו על ידו במשרד ראש הממשלה.
אלא שמשחק הכיסאות המוזיקליים בממשלת נתניהו הרביעית חייב אותו לקחת מזאב אלקין את המשרד לעניינים אסטרטגיים כדי לשכנע את גלעד ארדן להיכנס לממשלה. הפיצוי לאלקין היה הפרת ההבטחה: בנוסף לתיק הקליטה, הוא יכהן בכל זאת בראש המשרד לענייני ירושלים.
עד השעות המאוחרות של הלילה עוד ניסה נתניהו למצוא פתרון לפער בין ההבטחה לבין דרישתו של אלקין, ובין היתר הוסכם שראש הממשלה יכריע בעניינים שיעמדו במחלוקת בין השניים.
ראש עיריית ירושלים ברקת פרסם תגובה חריפה להחלטה של נתניהו: "ההחלטה על הקמתו מחדש של המשרד לענייני ירושלים התקבלה בניגוד לדעתי וסותרת את התחייבותו של ראש הממשלה ואת החלטת הממשלה שאושרה ביום ירושלים, שלפיה משרד ראש הממשלה יופקד על פיתוחה וקידומה של העיר בשותפות עם ראש העירייה ועם עיריית ירושלים. ירושלים אינה פרס ניחומים לאף אחד. צר לי כי שיקולים פוליטיים צרים יביאו לבזבוז של כספי ציבור ובירוקרטיה מיותרת שיקשו על העבודה המשותפת של הממשלה והעירייה בפיתוחה וקידומה של ירושלים".
בישיבת הממשלה שלח נתניהו מסר פייסני לברקת, כשאמר: "נמשיך לבנות את ירושלים. כך נעשה, עם ראש עיר נמרץ מאוד, דינאמי. לא תמיד מסכימים איתו, אך תמיד עובדים איתו. כך יהיה".
מחלוקות בקדנציה הקודמת
הדרישה של ברקת לא למנות שר לענייני ירושלים עלתה בין היתר בעקבות מחלוקות רבות וקשות שהיו לו בקדנציה האחרונה עם השר הקודם נפתלי בנט. הם התקשו לעבוד יחד ופרויקטים רבים נתקעו או עוכבו בגלל מחלוקות מקצועיות ופוליטיות בין השניים. הבולטת ביותר התבטאה במינוי יו"ר ומנכ"ל לראשות לפיתוח ירושלים, גוף שנמצא גם בשליטת המשרד לענייני ירושלים וגם בשליטת העירייה ואמור לקדם פרויקטים רב-שנתיים לפיתוח העיר.
עד לבחירות 2013 כיהן רואה החשבון משה לאון כיו"ר הרשות ופרש כשהכריז על מועמדותו לראשות העירייה. ברקת ובנט לא הגיעו להסכמות במשך תקופה ארוכה על מינוי יו"ר ומנכ"ל, מה שהוביל את הרשות לתפקד במשך יותר משנה ללא מנכ"ל (רק לאחרונה הוחלט למנות את אייל חיימובסקי, לשעבר מנהל לשכת ראש הממשלה). כשגברו המחלוקות החליט ברקת למנות את עצמו ליו"ר זמני, למורת רוחם של אנשי המשרד לענייני ירושלים. לאורך כל הקדנציה של בנט כשר לעניייני ירושלים ראו בלשכת ברקת את פעולותיו של המשרד כגורם מעכב ולא כגורם מסייע, ותפקידו כמקשר בין העירייה לממשלה לא בא לידי מימוש.
מחלוקת נוספת בין המשרדים הייתה לגבי ניצול תקציבים שיועדו לפיתוח ירושלים. כך למשל, בדצמבר האחרון התווכחו מנכ"ל העירייה אמנון מרחב ומנכ"ל המשרד לענייני ירושלים דביר כהנא על הקצאת תקציב ממשלתי לפיתוח עסקים קטנים, על רקע הפגיעה שספגו במבצע צוק איתן. כהנא סירב לדרישה וטען כי תקציבים ממשלתיים מיועדים לפרויקטים ארוכי טווח ולא ל"פעילות שוטפת של העירייה", ושלח מכתב זועם למרחב שהעתקים ממנו נשלחו גם לראש הממשלה, לבנט ולברקת.
על דרישתו של מרחב להעביר תקציבים ממשלתיים לפיתוח ירושלים כתב כהנא: "מכתבך אליי מעורר חשש כבד שהוא חוליה נוספת בניסיון המתמיד מצד עיריית ירושלים להחליש את הרשות לפיתוח ירושלים ולהסיט את תקציבה לפעילויות שוטפות של העירייה. מהלך זה כואב, מצער וממחיש את חוסר היכולת של העירייה לשתף פעולה ולעבוד בסנכרון ראוי עם ממשלת ישראל. כולי תקווה כי עיריית ירושלים תשנה גישה זו ותפעל ביתר שאת למימוש מדיניות אסטרטגיה לפיתוח ארוך טווח ובר קיימא של ירושלים".
בסופו של דבר לאחר מחלוקות ארוכות, הסוגיה נפתרה רק בפגישה בין בנט לברקת. כמה חודשים לאחר מכן סוכם כי אכן הממשלה תעביר תקציבים לסיוע לעסקים קטנים בעיר.