מרגיע או גורם ללחץ: איך העישון משפיע עליכם?
מעשנים רבים מציינים כי לעישון יש אפקט מרגיע, המסייע בהפחתת המתח; אהוד אברהמסון, מומחה לגמילה מהתמכרויות, מציין כי מדובר בתפיסה שגויה. "לא רק שעישון אינו מרגיע, להיפך – הוא מגביר את המתח והחרדה"
בשיתוף מכון אברהמסון
מעשנים רבים, כאשר הם נשאלים מה גורם להם להמשיך בהרגל המאוד לא בריא והיקר הזה, משתמשים בטענה כי "זה מרגיע".
ואכן, בתקופות לחוצות ניתן לראות כי מעשנים מגבירים את מינון הסיגריות אותן הם מעשנים - על כך יעידו פינות העישון בבתי החולים, ענני העשן בבתיהם של סטודנטים בתקופות המבחנים, ורשימת הקניות של דיירי תוכניות ריאליטי, הכוללות לא מעט חבילות סיגריות.
אך האם הטענה הזו מבוססת על ממצאים אמיתיים? האם באמת בסיגריות יש חומרים שגורמים לתחושת רוגע ושלווה? אם תשאלו את הפרסומאים של חברות הטבק תקבלו, מן הסתם, תשובה חיובית, אך אם תפנו למחקרים מדעיים שנעשו בנושא התשובה תהיה שונה לחלוטין.
קראו עוד על גמילה מעישון
אני, אחותי והבת שלי נגמלנו יחד מעישון
10 דקות ונגמלתי מ-10 שנות עישון. ראיון עם גומל
החלטה משפחתית: 4 אחים נגמלו מעישון
העישון מגביר מתח וחרדה
אהוד אברהמסון, מומחה לגמילה מהתמכרויות והבעלים של מכון אברהמסון, מציין כי עישון לא רק שאינו מרגיע, אלא להפך – הוא מגביר את המתח והחרדה. לא מאמינים? עשו ניסוי פשוט: רשמו את שמותיהם של חמישה בני משפחה או חברים קרובים שמעשנים לעומת חמישה שאינם מעשנים ותענו בכנות - מי הרגועים יותר?
לדברי אברהמסון, המתבסס על מספר מחקרים שנערכו בנושא, הסיגריות כוללות חומרים, טבעיים ולא טבעיים, שגורמים לתחושת מתח. "כך לדוגמה הניקוטין", הוא אומר. "מחקרים הראו כי צריכת ניקוטין מגבירה את רמת האדרנלין בדם, והאדרנלין הוא חומר מעורר המכניס את הגוף למצב של סטרס. אבל לא רק הניקוטין 'אשם'.
הסיגריות מכילות חומרים נוספים היוצרים כל מיני תסמינים בין השאר עוררות ומצב של מתח מוגבר. בן אדם שמעשן הופך עצמו לרווי בחומרים שגורמים לתחושה של מתח, כאשר לכאורה הדרך להפיג את זה היא על ידי עישון סיגריה", הוא אומר.
"העישון למעשה מייצר מתח, שמעשנים חשים שהדרך להפחיתו היא על ידי עישון עוד סיגריה, אבל זו כמובן טעות. עישון של סיגריה נוספת על מנת להירגע רק מייצר מתח נוסף".
בנוסף, מיד עם סיום הסיגריה המעשנים מתחילים לחוות תסמיני גמילה. אותם תסמינים מתאפיינים גם במתח וחרדה, כאשר הדרך להפחיתם היא – כמובן – על ידי עישון סיגריה נוספת. כאן מציין אברהמסון כי הגוף מתרגל לחומרים הממכרים שבסיגריות ולאפקט שלהם, וכתוצאה מספר הסיגריות הנצרכות עולה עם הזמן.
כך שאם בהתחלה המעשן מסתפק בסיגריה בשבוע, עם הזמן המינון יעלה עד לרמה של עישון יומיומי של כמה סיגריות, ובמקרים מסוימים גם לעישון כבד של יותר מקופסה ביום.
הסיגריות מייצרות רוגע מדומה
מחקר (Silverstein, Brett) שהתפרסם עוד בשנות השמונים ב-Journal of Personality and Social Psychology הדגים כי מעשנים שנמנעה מהם סיגריה, או נחקרים שנתנו להם לעשן סיגריות מופחתות ניקוטין, חוו יותר לחץ מלא מעשנים.
המחקר, בהשתתפות 51 סטודנטים הדגים עוד, כי רמת הלחץ של אלו שעישנו סיגריות עם כמות ניקוטין גבוהה היו זהות לאלו של לא מעשנים.
תוצאות אלה מצביעות על כך, שהסיגריה מייצרת עבור המעשן רוגע מדומה, הודות לצריכת ניקוטין נוספת, שמבטלת את תסמיני הגמילה. בנוסף לכך, המחקר מוכיח כי הלחץ והחרדה שמעשנים חווים אינו רק פיזיולוגי.
אברהמסון מציין כי הלחץ הפסיכולוגי שמעשנים חווים הוא על בסיס יומיומי. "מעשן כל הזמן דואג – האם יש לי מספיק סיגריות להמשך היום? האם אני נמצא בסביבה שבה אני יכול לקנות סיגריות? האם אני נמצא בסביבה שבה אני יכול לעשן בחופשיות? כל ההתעסקות הזו מוסיפה למתח", הוא מציין.
אז בפעם הבאה שאתם רוצים להדליק סיגריה כדי להירגע, תחשבו על זה שוב, ואולי תעדיפו פעילות שבאמת תרגיע אתכם, או כזו שלפחות לא תזיק לבריאותכם ולבריאות הסובבים אתכם.