שתף קטע נבחר

 

"תרשמו מספר טלפון". המלאכית של הפליטים

נאוול סופי אף פעם לא מסתובבת ללא הנייד שלה כי בכל רגע נתון היא עשויה לקבל שיחה מפליטים שנתקעו על סירות רעועות בים התיכון וזקוקים לעזרה. הכירו את הצעירה מסיציליה שמצילה את חייהם של אלפי מבקשי מקלט

מתייחסת לעבודתה כאל משימה". נאוול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתייחסת לעבודתה כאל משימה". נאוול(צילום: AFP)

 

הצעירה האיטלקייה והטלפון הישן שלה שמצילים חיים: נאוול סופי אף פעם לא מסתובבת ללא הטלפון הנייד שלה, ואלפי פליטים סורים מוקירים לה תודה על כך. היה זה בשעת בוקר מוקדמת, בקיץ 2013, כשהצעירה הסיציליאנית בת ה-27 ענתה לשיחת טלפון מבוהלת ראשונה: מאות סורים שהפליגו על סירה רעועה אבדו בים התיכון.

 

עוד חדשות בעולם :

שרדה שבועיים במדבר: "אכלתי תפוזים"

יפן: מורים סירבו לשיר ההמנון, נקנסו - ויפוצו

עיראק במבצע נגד דאעש: "לפקודתך, חוסיין"

כתב "וושינגטון פוסט" נשפט באיראן: "ריגל"

 

אף שהיא נתפסה לא מוכנה, היא יצרה במהירות קשר עם משמר החופים האיטלקי, שיצר קשר טלפוני עם המהגרים שנמצאים בלב ים. היא דוברת ערבית שוטפת הודות למוצאה המרוקני וסבירה למהגרים המבוהלים כיצד למצוא בטלפון הלווייני את הקואורדינטות (נקודות ציון) שלהם כדי שיבואו לחלץ אותם.

 

אחרי שעות ארוכות של שתיקה, סופי נשמה לרווחה: כל האנשים שהיו על גבי הסירה ניצלו. מאז אותו בוקר, תרחיש זה אירע מאות פעמים ונאוול - שמוכרת באיטליה בשל פעילותה - הפכה לסמל של תקווה עבור מהגרים רבים שמסכנים את חייהם כדי להגיע לאירופה. "שיחת טלפון יכולה להגיע בכל רגע. מהגרים בים צועקים: 'יש 500 אנשים על הספינה, אנחנו נמצאים בים כבר עשרה ימים ונגמרו לנו המים'", אמרה הצעירה הסיציליאנית בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית בשולי אירוע להשקת ספר שנכתב על חייה: "נאוול, המלאכית של הפליטים".


עם מחבר הספר על חייה, דניאל ביאלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם מחבר הספר על חייה, דניאל ביאלה(צילום: AFP)
בלילה אחד, לא מזמן, נדרשו לנאוול חמש שעות כדי להרגיע אדם שטלפון אליה עד שקיבלה ממנו את המידע הכי חשוב במקרים מסוג זה: המיקום של הסירה שבה הוא נמצא. על כלי השיט היו 345 נוסעים, שליש מהם ילדים, וכולם ניצלו. "לאיטליה יש מערכת לקליטת פליטים שמלאה בחורים, אבל יש לה את מערך החילוץ הטוב ביותר באירופה", היא אמרה.

 

חילקה לתושבי חלב תרופות - ואת מספר הנייד שלה

נאוול נולדה במרוקו, אולם חיה באיטליה מגיל שלושה שבועות. לדבריה, את התפקיד שהיא ממלאת כיום בהצלת חייהם של הפליטים הרבים, היא החלה בעקבות התשוקה שפיתחה להתקוממות העממית בסוריה ב-2011. בשנת 2013 היא הייתה חלק מצוות שנכנס עם אמבולנס עמוס בציוד רפואי ותרופות לתוך העיר הסורית חלב, ומסרה את מספר הטלפון שלה לכל אדם שפגשה. מאז עבר מספר הטלפון שלה בין מבקשי מקלט רבים. אף שיש לה עמוד פייסבוק ובו קישור למשמר החופים האיטלקי, מכשיר הטלפון שלה לא מפסיק לצלצל.

 

עמוד הפייסבוק של נאוול כתוב בשפה הערבית, והיא מעלה אליו הקלטות של שיחות טלפון שקיימה ואת דעותיה בנוגע לזוועות המשבר. "בכל דרמה יש בי תחושה של ריקנות, ריקנות שאין לה כל הגיון", היא אמרה. "איך אנחנו עדיין יכולים לחשוב שהפתרון ב-2015 הוא שאנשים ייסעו בסירות כאלה".

 

פליטים מאפריקה בנמל אוגוסטה בסיציליה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטים מאפריקה בנמל אוגוסטה בסיציליה(צילום: רויטרס)
ב-20 באפריל עמדה נאוול על רציף הנמל בקטניה, וחשה אבודה בין עשרות כתבים שהגיעו לחזות בבואם של 28 ניצולים מאסון טביעת המהגרים הגדול ביותר בים התיכון שגבה את חייהם של 800 בני אדם. עבורה לא היה זמן להתאבל, היא כבר הייתה מוכנה לקבל שיחת טלפון נוספת בטלפון הנייד הישן שלה, שאותו היא ממשיכה להחזיק בגלל הסוללה החזקה שלו. לצד שיחות הטלפון הנואשות שהיא מטפלת בהן, נאוול גם מסייעת למהגרים למצוא קרובי משפחה שניתק עמם הקשר מאז שיצאו למסע הקשה בים.

 

"מעריך את האומץ הלב שלה"

כשניסתה לצאת לחופשה והעבירה את הטלפון שלה לחברים או לבני משפחה, הוא תמיד שב בסופו של דבר אליה תוך יום אחד על ידי אנשים שלא הצליחו להתמודד עם תחושת החרדה הבלתי פוסקת. "אתה יכול לשאת את זה רק אם אתה מתייחס לזה כאל משימה. זהו נטל כבד, אבל העולם הוא מקום כה אכזר", אמר מוסי זראיי, כומר שקיבל שיחות טלפון דומות מפליטים אריתראים מאז 2003.

 

"למרבה המזל, יש אנשים צעירים עם מחויבות כמו נאוול. אני מעריך את האומץ שלה. זה לא קל, בייחוד עבור נשים צעירות בדרום איטליה", אמר הכומר.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כשהיא לא מנהלת שיחת טלפון, נאוול לומדת מדעי המדינה בקטניה, ועובדת במשרה חלקית כמתורגמנית בבתי משפט. היא גם מבלה זמן רב בתחנת הרכבת של קטניה, אליה מגיעים פליטים חדשים רבים כדי להמשיך משם את מסעם לצפון אירופה.

 

"העבודה שלי היא לחסום את הסוחרים בבני אדם, להסביר למבקשי המקלט שהם יכולים להמיר את הדולרים שלהם בבנק או לעלות על רכבת למילאנו מבלי לעבור דרך מתווכים", היא אמרה.

 

מדי ערב שבה נאוול הביתה לבית משפחתה, לאמהּ האוהבת והגאה, שמבקשת מבתה רק דבר אחד: שתענה לשיחות הטלפון שלה באותה מהירות שבה היא עונה לשיחות הטלפון מהים התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נאוול סופי. תקוות המהגרים
צילום: AFP
מומלצים