שתף קטע נבחר

התפרצות בגלפגוס: חשש לאיגואנות הוורודות

הר געש באיים האקזוטיים התפרץ לראשונה זה 33 שנה, ובתחילה עלה חשש כי הלבה תסכן את האיגואנות הנדירות. צפו בסרטון ובתמונות המרהיבות

 

 

בפעם הקודמת שהוא התפרץ, אף אחד אפילו לא ידע שהן קיימות: הר געש באיי גלפגוס התפרץ אתמול (יום ב'), לראשונה זה 33 שנה, פלט לבה והעלה חששות בנוגע לגורל המושבה היחידה בעולם של איגואנות ורודות. אותן איגואנות התגלו רק ב-1986, ארבע שנים אחרי התפרצותו הקודמת של הר הגעש וולף.

 

בפארק הלאומי בגלפגוס הזהירו בציוץ בטוויטר כי באי איזבלה, שם התפרץ אתמול עם שחר הר הגעש, נמצאת "האוכלוסייה היחידה בעולם" של האיגואנות "קונולופוס מרתאה", שנמצאות בסכנת הכחדה ברורה ומיידית, וידועות יותר בשמן העממי - האיגואנות הוורודות. לאחר מכן הרגיעו מעט הרשויות ואמרו כי הלבה שנפלטה מההר זורמת בכיוון ההפוך למקום מושבן של האיגואנות הנדירות, ולכן הן ככל הנראה מחוץ לטווח הסכנה.

 

ורודה עם פסים בצבעי פחם. האיגואנה הנדירה (צילום: AP) (צילום: AP)
ורודה עם פסים בצבעי פחם. האיגואנה הנדירה(צילום: AP)

 

הלבה נשפכת במורד הר הגעש וולף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלבה נשפכת במורד הר הגעש וולף(צילום: רויטרס)

ענן העשן הגיע לגובה של 10 ק"מ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ענן העשן הגיע לגובה של 10 ק"מ(צילום: רויטרס)

 

בהודעה נאמר כי "מקום מושבן של האיגואנות, שחולקות את אזור המחיה שלהן עם האיגואנות הצהובות וצבי הגלפגוס הענקיים, הוא צפונית מערבית להר, מה שמגביר את התקווה כי הן לא יושפעו מההתפרצות הגעשית". הזרמים הלוהטים של הלבה הכתומה, שנשפכו מהר הגעש, הגיעו לצד השני של ההר.

 

סירת תיירים חלפה ליד האזור הלא מיושב בעת התפרצות הר הגעש, שגובהו 1,707 מטרים. לאחר התפרצותו טסו אנשי הפארק מעל האזור, כדי לאמוד את השפעות ההתפרצות. בתמונות שפורסמו נראה זרם לבה בהיר יורד מהר הגעש, בעת שענן עשן מיתמר מעלה, ולהבות אש מזנקות מהמכתש. "ענן העשן היתמר לגובה של יותר מעשרה קילומטרים, ולאחר מכן נישא לצד הדרום-מערבי של הר הגעש", הרחיב סנדרו ווקה, מהמכון הגיאופיזי של אקוודור. "עם זאת, להתפרצות לא הייתה השפעה על בני אדם".

התפרץ לאחרונה ב-1982 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התפרץ לאחרונה ב-1982(צילום: רויטרס)

המושבה היחידה - באי איזבלה (צילום: AP) (צילום: AP)
המושבה היחידה - באי איזבלה(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

תושבי הארכיפלג גרים בפוארטו וילאמיל, שנמצאת 115 ק"מ דרומית להר הגעש. לדברי ווקה, הפעילות הגעשית עשויה להימשך עוד כמה ימים, וקיימת אפשרות לזרמי לבה נוספים. בפארק הלאומי אמרו כי ההתפרצות לא מסכנת תיירים, וגם אתמול נמשכה כרגיל הגעת התיירים לגלפגוס - אולי מוקד המשיכה העיקרי של אקוודור.

 

עם זאת, פעילי סביבה הביעו בתחילה חשש לגורל האיגואנות הוורודות, שהתגלו רק ב-1986 והוכרו כמין נפרד לאחר ניתוח גנטי שהראה שוני משמעותי מקרובות המשפחה שלהן, איגואנות היבשה של הגלפגוס. לאיגואנות קשקשים בגוון ורוד ופסים בצבעי פחם, והן נמצאות בסכנת הכחדה חמורה.

 

האי איזבלה הוא הגדול מבין 16 האיים הגדולים שמרכיבים את גלפגוס, ארכיפלג ובו גם מאות איים קטנים ששייך למדינה הדרום אמריקנית אקוודור. 4,000 תושבים בלבד חיים שם, באי שהתגלה על ידי הספרדים ב-1535. במסעו הנודע באונייה "ביגל" הגיע צ'רלס דרווין גם לגלפגוס, ומצא עולם מגוון וייחודי של בעלי חיים: מינים רבים של ציפורים, צבי יבשה, לטאות ענקיות, אריות ים ועוד. המחקר שעשה באיים סייע לו בביסוס תורת האבולוציה.

 

שרשרת האיים, שמרוחקת כ-1,000 קילומטרים מחופי אקוודור, היא מהאזורים הפעילים ביותר וולקנית בעולם. באי איזבלה עצמו, שנמצא סמוך לקו המשווה, יש עוד ארבעה הרי געש פרט לוולף – דרווין, אלסדו, קרו אסול וסיירה נגרה. באונסק"ו, שבו הכריזו על איי גלפגוס כעל אתר מורשת עולמי, הזהירו כי המערכת האקולוגית השבירה באיים נמצאת בסכנה עקב התיירות ההולכת וגדלה, והגעתם של מינים פולשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההתפרצות בגלפגוס
צילום: רויטרס
צילום: AP
איגואנה ורודה בגלפגוס
צילום: AP
מומלצים