עובדי משרד החוץ: "עשו לנו חיסול ממוקד"
החלטת ראש הממשלה להעביר לשישה שרים את הסמכויות של המשרד שאמור להוביל את ביצוע מדיניות החוץ של הממשלה הוביל את עובדיו להתבטאויות חריפות: "נתניהו מפרק את המשרד". שגריר אירופי התבדח: "יש הרבה בלבול, על מה נדבר עם חוטובלי? על אפריקה?"
"יש אצלנו תחושה קשה של ייאוש, תסכול ובלבול. ראש הממשלה לא אוהב את משרד החוץ והרושם שהוא מנצל את ההזדמנות שאין שר כדי לגמד את המשרד הזה. הוא פשוט עשה לנו חיסול ממוקד". אלה הם רק חלק מההתבטאויות שהשמיעו ביממה האחרונה עובדי משרד החוץ לאחר ההחלטה לחלק את סמכויות המשרד בין שישה שרים.
עובדי המשרד שרויים עדיין בהלם בעקבות הדחתו של מנכ"ל המשרד נסים בן שטרית - מוותיקי המשרד. הם מבינים למעשה שהפיטורים הם בעצם פגיעה במעמדם. במשרד ראש הממשלה אמרו בתגובה כי קיים שיתוף פעולה ותיאום הדוק בין המשרדים.
בשטח נמשך בינתיים תהליך הפגיעה בסמכויות. מערך ההסברה של משרד ראש הממשלה הורה למשרד החוץ לתאם מעתה את כל ההודעות הרשמיות שלו, שבהן הוצגה העמדה הרשמית של ישראל בשורת נושאים, עם משרד ראש הממשלה. ממשרד החוץ נלקחה אפילו האפשרות לפרסם תגובות בשם המדינה, אלא אם אושרו על ידי שר החוץ וראש הממשלה בנימין נתניהו.
ברמה הפרקטית חוששים במשרד החוץ כי לאחר "ביתור" סמכויות המשרד במגוון נושאים - המלחמה בחרם, ההסברה, הנושאים האסטרטגיים וכך הלאה - המשרד יישאר עם תקציב מדולדל וללא יכולת אמיתית לתפקד. "משרד החוץ נמסר במשבר ארגוני כבר זמן רב. המכה שחטפנו עכשיו היא מכת מוות למשרד הזה. מי שפורר את המשרד הזה בגלל שיקולים פוליטיים - גורם נזק למדינה", אמר בכיר במשרד החוץ.
עובדים ותיקים סיפרו: "נתניהו נוהג לא לזמן שגרירים ישראלים לפגישות עם ראשי מדינות ושרי חוץ. הוא לא בוטח בשגרירים. בכל פעם שהוא מבקר בירדן למשל, השגריר שלנו שנמצא במצור אפילו לא מזומן לארמון. נתניהו חושב שהשגרירים של ישראל לא באמת מייצגים את ישראל אלא את המדינות הזרות. זו התפישה ולכן עכשיו הוא מעקר את המשרד ומפרק אותו. המשרד נשאר משותק ללא יכולת לפעול".
עמוס נדאי, לשעבר שגריר ישראל בסין ומבכירי משרד החוץ שפרש לגמלאות, כתב בדף הפייסבוק שלו: "לשר החוץ מותר להחליף מנכ''ל. הבעיה היא לא פיטורי מנכ''ל המשרד אלא החיסול הממוקד שעושה ראש הממשלה למשרד החוץ תוך שהוא פוגע (שוב) באינטרס חיוני של המדינה. מיותר להסביר, גם לאלה שאינם עובדי שרות החוץ, מדוע מדינת ישראל זקוקה למשרד חוץ רציני, חזק ויעיל. בכנס שגרירים לפני כמה שנים אמר ביבי שהמשרד הוא חלק חשוב במערך המופקד על ביטחון המדינה. והנה הוא משלים את תהליך ריקון המשרד מסמכויותיו ופירוקו מנכסיו תוך גרימת נזק בלתי הפיך ליחסי החוץ של ישראל".
גם השגרירים הזרים שמוצבים בישראל התקשו להבין מה נותר ממשרד החוץ. "יש הרבה מאוד בלבול עם מי אנחנו אמורים לעבוד בממשלה הזאת. יש פה יותר מדי שחקנים ויותר מדי רגישויות.
הבנו שעד הקיץ מדברים בענייני איראן עם יובל שטייניץ אבל אחרי הקיץ עם גלעד ארדן. על הפלסטינים מדברים עם סילבן. אז על מה מדברים עם חוטובלי? על אפריקה?", התבדח אחד השגרירים האירופים.
שגריר אחר של מדינה מערבית אמר כי בישראל הנחת העבודה היא תמיד שאין מדיניות חוץ אלא רק מדיניות פנים. "ייקח לנו הרבה זמן להבין מי אנשי הקשר שלנו בממשלה הזאת. זה אתגר לא פשוט".
בתוך כך, ועד עובדי משרד החוץ הגיב באופן רשמי על פיזור הסמכויות של המשרד. בהודעה נאמר כי "המהלכים הארגוניים והפרדת תחומי האחריות בניהול מערך יחסי החוץ בין כמה משרדי ממשלה, אשר אליהם נחשפנו בתקופה האחרונה בכלי התקשורת, עלולים ליצור מציאות בלתי אפשרית מבחינת יכולתה של מדינת ישראל להתמודד מול האתגרים בתחום הדיפלומטי. אנו בטוחים כי המהלך כולו ילווה בהקצאת המשאבים והכלים הנדרשים להתמודדות ראויה ומקצועית של משרד החוץ בתחום הזה".
עוד נמסר מהוועד כי "אנו תקווה כי פיזור הסמכויות לא יפגע בעבודה השוטפת של משרד החוץ וכי ומדינת ישראל תמשיך להשקיע את כל המשאבים הנדרשים לגיוסו של כוח אדם איכותי. אנשי משרד החוץ הם עובדים מסורים, המקדישים קריירה שלמה למיצוב דמותה של מדינת ישראל בעולם. עובדים אלו יקדמו בברכה כל מינוי חדש במשרד החוץ, ומקווים בזכות שיתוף פעולה זה יהיה ניתן לחזק את פעילותו".
סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי מסרבת להתרגש מהאמירות על פירוק משרד החוץ מסמכויותיו: "אין פה שום דבר חדש. מה שהיה הוא שיהיה", אמרה סגנית השר. לטענתה, "סמכויותיו של המשרד פוזרו כבר בימיו של ליברמן כשר החוץ. אז התחיל המשבר בין משרד ראש הממשלה למשרד החוץ וראש הממשלה עשה הכול כדי להחליש את ליברמן. גם בימין ליברמן – לבני טיפלה במו"מ עם הפלסטינים ושטיניץ במלחמה בחרם ובאיומים האסטרטגיים. זה לא שלקחו עוד סמכויות ממשרד החוץ".
חוטובלי הדגישה כי מתוך הכאוס הזה שבו היא מקבלת את משרד החוץ היא תעשה הכול כדי להפיק את המיטב. לטענתה, דווקא המינוי של ד"ר דורי גולד למנכ"ל משרד החוץ – שהתקבל בהתייעצות איתה – יאפשר לקדם הרבה דברים במשרד החוץ. מקורביה של חוטובלי אמרו כי בסופו של יום מי שיעבוד מול ראש הממשלה, המנכ"ל, הסמנכ"לים והשגרירויות – תהיה סגנית השר ואחרי שכל האבק ישקע מהדרמה – ניכנס לרוטינה של עבודה ותוך כמה חודשים התוצאות ייראו בשטח. "אנחנו לא מתרגשים ולא עושים מזה דרמה גדולה", אמרו המקורבים.