תקנון חדש לפרס ספיר: גם להוצאה עצמית
יו"ר דירקטוריון מפעל הפיס מפרסם תנאים חדשים בתקנון פרס ספיר המאפשרים גם לסופרים עצמאיים להגיש מועמדות לפרס. חידוש נוסף: מעתה, המחבר המועמד יהיה אזרח או תושב קבע, שמרכז חייו בישראל
פרס "ספיר" לספרות של מפעל הפיס מעורר מדי שנה הד גדול מאוד, וכעת, לקראת הענקת הפרס לשנת 2015 מתפרסם התקנון החדש שבו מספר שינויים משמעותיים.
השינוי הדרמטי ביותר קשור למי בכלל יכול להגיש מועמדות לפרס: עד עתה מועמדות לפרס היתה אפשרית באמצעות מו"ל בלבד. אולם לאור צמיחת המו"לות הדיגיטלית והעצמאית נקבע בתקנון החדש כי מעתה רשאים להגיש מועמדות גם מו"ל דיגיטלי - יחיד או תאגיד, וגם סופר שהוציא ספרו בהוצאה עצמית. יש לציין כי הגדרת מו"ל היא יחיד או תאגיד רשום בישראל, העוסק בקביעות בהוצאה לאור של ספרים בישראל במשך שנתיים לפחות והוציא לאור לפחות 3 ספרים בשנה האחרונה.
לעניין הספרים שמתפרסמים בהוצאה עצמית נקבעו תנאי סף נוספים, שמטרתם להבטיח שהספרים עברו הליך איכותי ומקצועי, כך נכתב בתקנון. המחבר יצטרך להוכיח כי היצירה הספרותית עברה עריכה והגהה על ידי עורך ספרותי ולשוני ועל ידי מגיה מקצועיים בעלי ניסיון, ועל היצירה הספרותית להיות זמינה לרכישה בחנויות ספרים או באתר אינטרנט ייעודי למכירת ספרים. כמו כן, נוסף הליך סינון של לקטורים שיופעל אך ורק עבור ספרים שמוגשים על-ידי סופרים עצמאיים.
דולין מלניק, ראש אגף התרבות והאמנות של מפעל הפיס, מסבירה כי "על מנת להימנע מיצירת יתרון לא הוגן למי שמוציא את ספרו עצמאית ויכול להגישו לפרס ללא מכסה הקיימת אצל מו"ל, נקבעה מכסה של ספרים ממסלול ספרים בהוצאה עצמית, שיכולים לעבור לועדת שיפוט, עפ"י אותו מפתח החל על מו"לים. למעשה יצרנו מעין מסלול נוסף - 'ספרים בהוצאה עצמית'. כמות היצירות במסלול הראשי שתעבור לועדת השיפוט הינה 60% מכמות הספרים שהוגשה עם תקרה של 14 ספרים תיקבע בדומה לזו הקיימת עבור מו"לים. כמות היצירות שיעברו לחבר השופטים במסלול הביכורים של מי שהוציא ספר באופן עצמאי תעמוד על עד 4 יצירות, מכלל יצירות הביכורים שהוגשו".
לצד התוספת המהותית ישנו גם צמצום: מעתה, מחבר הספר המועמד לפרס יהיה אזרח או תושב קבע, שמרכז חייו בישראל וזאת במטרה לעודד סופרים החיים ויוצרים בישראל. ייתכן וההחלטה קשורה לזכייתו של ראובן נמדר בפרס אשתקד, שכן נמדר מתגורר בארצות הברית.
עד עתה המו"לים היו רשאים להגיש לפרס מספר זהה של ספרים ללא קשר למספר הספרים שהוציאו לאור. מצב זה יצר עיוות, מו"ל שהוציא לאור 3 ספרים יכול היה להגיש את כל ספריו בעוד שמו"ל שהוציא לאור 10 או 14 ספרים נאלץ להגיש רק 7 ספרים. על פי התקנון החדש תתקיים התאמה בין מספר כותרים שמו"ל הוציא לאור בשנה החולפת, בקטגורית הפרס, לבין מספר הכותרים שהוא רשאי להגיש. שינוי זה מאפשר לעודד מו"לים שמוציאים לאור ספרים, ושומר על יחס הגון בין מספר הספרים שרואים אור לבין אלה המוגשים לפרס: מספר היצירות הספרותיות שכל מו"ל, לרבות מו"ל דיגיטלי, יהיה רשאי להגיש למסלול הפרס הראשי - יעמוד על מספר שיהיה שווה ל- 60% ממספר כלל היצירות הספרותיות (פרוזה מקור למבוגרים) שהוציא המו"ל בשנת פעילות קודמת (2014) עד תקרה של 14 ספרים. במסלול ספרי ביכורים, כל מו"ל יהיה רשאי להגיש למסלול הביכורים עד 4 ספרי ביכורים (מודפסים ודיגיטליים כאחד). מחבר ספרים בהוצאה עצמית יוכל להגיש ספר אחד בלבד לפרס.
עוזי דיין, יו"ר דירקטוריון מפעל הפיס: "על מנת להמשיך ולהוביל בסביבה התרבותית המתפתחת והסוערת, צריך לבצע שינויים והתאמות ולא לפחד גם מקבלת החלטות ערכיות. זה בדיוק מה שאנו עושים עם פרס ספיר. החל מהשנה רשאים להגיש מועמדות גם מו"ל דיגיטלי וגם סופר שהוציא את ספרו בהוצאה עצמית. מעתה, מועמד לפרס ספיר או לפרס לנדאו יהיה רק אזרח או תושב קבע, שמרכז חייו בישראל וזאת במטרה לעודד סופרים, אמנים ומדענים החיים ויוצרים בישראל".