בלאטר: "רגע קשה לכדורגל, לאוהדים ולפיפ"א"
נשיא פיפ"א התייחס לפרשה לראשונה: "אין מקום לדברים כאלה בכדורגל". התובעת הכללית של ארה"ב, לורטה לינץ': "העבירות בפיפ"א בוצעו במשך יותר מ-20 שנה. העצורים היו קשורים באופן ישיר לשוחד בכל מה שקשור לזכויות שידור בטלוויזיה ומיקומי טורנירים". מוקדם יותר נעצרו בציריך שישה מבכירי הארגון. החשוד העיקרי: סגן הנשיא, ג'פרי ווב
לאחר שהתבשרנו בשעות הבוקר המאוחרות (ד') על מעצרם של שישה מבכירי פיפ"א על ידי ה-FBI בחשד למתן ולקיחת שוחד של מיליונים, סחיטה והלבנת כספים, התייחס הערב ספ בלאטר לפרשה בפעם הראשונה.
"זה רגע קשה לכדורגל, לאוהדים ולפיפ"א", מסר בלאטר, "אנחנו מבינים את האכזבה ויודעים שזה יגרום לשינוי בצורה שבה מסתכלים אלינו. למרות שהאירועים האלה מצערים, אנחנו מקדמים בברכה את הפעולות שנוקטות הרשויות בארה"ב ושווייץ. אין מקום לדברים כאלה בכדורגל ואנחנו נדאג שהמעורבים יהיו מחוץ למשחק".
גם לורטה לינץ', התובעת הכללית של ארצות הברית, התייחסה לפרשה החמורה. עפ"י לינץ', ארה"ב מתכוונת להגיש כ-14 כתבי אישום נגד בכירים בהתאחדות הכדורגל העולמית על עבירות שבוצעו לאורך יותר מ-20 שנה: "אותם נאשמים היו קשורים באופן ישיר לשוחד ושחיתויות בכל מה שקשור לזכויות שידור בטלוויזיה, מיקומים של אירועי כדורגל שונים ומי יהיה זה שיארגן אותם", ציינה התובעת הכללית.
בפעולה משולבת עם ה-FBI, ולאחר חקירה שנמשכה כשלוש שנים, פשטה משטרת ציריך על בית המלון בו שהו הבכירים ועצרה אותם לקראת הסגרה לארה"ב. כמ כן פשטה משטרת שווייץ על משרדי פיפ"א בציריך והחרימה ציוד ומסמכים.
השוויצרים הודיעו כי הם חוקרים את התהליך בו הוענקו לרוסיה ולקטאר זכויות האירוח של המונדיאלים ב-2018 ו-2022. עשרה חברים של האירגון שהשתתפו בהצבעה בדצמבר 2010 בה התקבלו ההחלטות ייחקרו על ידי המשטרה.
במקביל פשטה משטרת ארצות הברית על משרדי ההתאחדות הצפון ומרכז אמריקנית במיאמי. המשטרה האמריקנית מסרה שבין העצורים נכללים מנהלי שיווק, אשר שילמו והסכימו לשלם שוחד בסכומים של יותר מ-150 מיליון דולר תמורת קבלת זכויות השידור עבור מפעלי כדורגל בינלאומיים. בעקבות התפוצצות הפרשה תקיים היום פיפ"א ישיבת חירום.
משרד המשפטים הפדרלי בשווייץ אמר הבוקר (ד') כי המעצרים בוצעו לבקשת הרשויות בארה"ב: "פרקליטות המדינה האמריקנית חוקרת את העצורים בחשד לקבלת שוחד החל משנות ה-90' ועד לימינו. לפי החשד, נציגים של גופים מתקשורת הספורט ומגורמים שיווקיים אחרים, היו לכאורה מעורבים במזימות לבצע תשלומים לבכירים בכדורגל, ביניהם נציגים של פיפ"א ובעלי תפקידים בתתי-ארגונים של פיפ"א, בהיקף של למעלה מ-100 מיליון דולר. בתמורה, כך אנחנו מאמינים, הם קיבלו זכויות שידור, שיווק והסכמי חסות לטורנירים באמריקה הלטינית".
ב"ניו יורק טיימס" ציטטו גורמים ברשויות החוק, שציינו כי נגד למעלה מ-10 בכירים בפיפ"א, בהווה ובעבר, יוגשו כתבי אישום בגין עבירות שונות שבוצעו ב-20 השנים האחרונות, אשר נוגעות לעסקאות חסות, זכויות שידור ומעל הכל - המכרז לבחירת מארחת המונדיאל.
"אנחנו המומים מכמה זמן זה נמשך ואיך זה נגע כמעט בכל חלק מהפעילות של פיפ"א", טען המקור. "זו הייתה הדרך של הארגון לעשות עסקים. זה בהחלט נראה כמו שחיתות ממוסדת". כזכור, גם הבחירה בקטאר כמארחת מונדיאל 2022 לוותה בהאשמות רבות. הטורניר נקבע להיערך לראשונה בחורף בעקבות מזג האוויר החם במדינה בקיץ, דבר שגרם לכעס רב.
"כולם המומים, לא יודעים מה קורה"
ספ בלאטר, נשיא פיפ"א המכהן, אומנם לא נכלל בין העצורים, אך נחקר ולפי גורמים שונים עשוי להיות בין אלו שיאלצו להתמודד עם האשמות בגין שחיתות. מחרתיים אמורה להיערך ההצבעה על הנשיא הבא של הארגון, כשמול בלאטר מתמודד הנסיך עלי בין אל חוסיין מירדן.
בסך הכל נעצרו 9 בכירים בפיפ"א. הבכיר שבינה הוא ג'פרי ווב, נשיא הוועדה המנהלת של פיפ"א וסגן הנשיא שלה. עצור נוסף הוא סגן נשיא פיפ"א האורוגוואי אוחניו פיגרדו, אשר אמור היה לעזוב את מנהלת הארגון אחרי הבחירות ביום שישי. חשודים נוספים הם נשיא ההתאחדות של קוסטה ריקה וחבר הוועדה המנהלת של פיפ"א אדוארדו לי, סגן נשיא פיפ"א לשעבר ג'ק וורנר, קצין הפיתוח של פיפ"א חוליו רוצ'ה, המשנה לנשא הקונקק"ף (ההתאחדות הצפון ומרכז אמריקנית) קוסטס טקאס, רפאל אסקיבל (נשיא ההתאחדות של ונצואלה וחבר הנהלת הקונקק"ף), חוסה מריה מארין (חבר הוועדה המנהלת של טורניר הכדורגל האולימפי) וניקולס ליאוס, חבר הנהלת פיפ"א לשעבר.
"בלאטר רגוע ומשתף פעולה"
גורמים במשלחת הישראלית, שהגיעה לציריך לקראת הקונגרס ה-65 בו תועלה להצבעה ההצעה להשעות את ישראל, סברו תחילה שהקונגרס עשוי להידחות בשל גל המעצרים: "כולם המומים ואף אחד לא יודע בדיוק מה קורה", אמר אחד מהם ל-ynet ספורט. "נקבעו לנו פגישות עם ראשי התאחדויות וקונפדרציות לאורך הבוקר ואנחנו פועלים לפי התוכנית". לאחר מכן נמסר רשמית במסיבת עיתונאים שקיימה פיפ"א שהקונגרס יתקיים כמתוכנן, כמו גם הבחירות.
"נשתף פעולה באופן מלא עם שלטונות הצדק ועם משטרת שווייץ", מסר מנהל התקשורת של פיפ"א, וולטר דה גרגוריו. "אנחנו החלק שספג את הנזק ונספק את כל המידע שנידרש, זה לטובת האינטרס שלנו ונענה על כל שאלה שנישאל. המנכ"ל והנשיא לא מעורבים בתהליך הזה ואני לא יכול להתייחס לשמות שכן הוזכרו. זה רגע קשה בשבילנו ואנחנו סובלים. ברור שהקונגרס ייערך ואין שום קשר בין האירועים.
"הפשיטה נערכה יומיים לפני הקונגרס מאחר שידעו שיהיה לכך כיסוי תקשורתי גדול, אבל זו לא הייתה המטרה העיקרית. זה לא טוב לתדמית של פיפ"א ויש לנו דברים חשובים נוספים להתעסק בהם, אבל זה טוב לארגון על מנת לא להשאיר מקום לשום ספק ופיפ"א הייתה זו שדרשה לבצע חקירה. זה לא קל, אבל זו הדרך היחידה על מנת להוכיח שאנחנו בכיוון הנכון. המונדיאלים ברוסיה וקטאר יתקיימו. מה אנשים חשבו? שההחלטה להעניק להן את האירוח תבוטל בגלל שהועלו חשדות? ספ בלאטר לא מעורב, אז אין שום סיבה שיתפטר. הוא מרוכז בקונגרס וכך גם כל המעורבים. נכון שהמתח עלה, אבל הוא רגוע מכיוון שאינו מעורב".
כשאחד העיתונאים שאל את דה גרגוריו כיצד בלאטר יכול להית רגוע ביום כזה השיב לו מנהל התקשורת: "בלאטר לא נח במשרד שלו. הוא רגוע, אבל משתף פעולה עם כולם, לזה התכוונתי. לא אמרתי שהוא שמח על מה שקרה היום. יחד עם זאת, הוא יודע שאלו הן הנסיבות של התהליך אותו אנחנו עוברים. האנשים נעצרו, אבל עדיין לא הורשעו אז לא נשעה אותם. אם אין שום דבר מאחורי המעצרים אין שום סיבה שינקטו נגדם צעדים. יחד עם זאת, אם הם לא יהיו נוכחים הם לא יוכלו להצביע בקונגרס".