שתף קטע נבחר
 

רפורמה בהסדרי החוב: "סוף לפגיעה בציבור"

שר האוצר הודיע כי יפיץ את תזכיר החוק שיסדיר את תחום הסדרי האג"ח, ומבוסס על מסקנות הוועדה בראשות מנכ"לית האוצר היוצאת, יעל אנדורן. כחלון: "מטרת החוק לשים סוף לפגיעה הבלתי נסבלת בציבור בתחום הסדרי החוב בישראל בשנים האחרונות, ולהעניק הגנה טובה יותר לחוסכים"

שר האוצר, משה כחלון, הודיע היום (ד') כי בכוונתו להפיץ להערות הציבור, השרים והח"כים תזכיר חוק שיסדיר את סוגיית הסדרי החוב בחברות בורסאיות. תזכיר החוק יבוסס על מסקנות הוועדה שבראשה עמדה מנכ"לית האוצר היוצאת, יעל אנדורן.

 

 

הוועדה לבחינת הסדרי חוב בישראל הוקמה על רקע ריבוי הסדרי החוב בישראל במהלך השנים האחרונות, ולאור מעורבותן של חברות גדולות במשק בהסדרי חוב, נמסר מהאוצר. מטרת הוועדה הייתה לבחון את תחום הסדרי החוב בישראל, ולגבש המלצות אשר יובילו לצמצום ההשפעות השליליות הנלוות למקרים שבהם חברה נקלעת לקשיים וקיים סיכון ממשי להחזר החוב אותו נטלה.

 

התזכיר יכלול הוראות לקביעת שני שלבים שונים להתמודדות עם חברה הנקלעת לקשיים פיננסיים: השלב הראשון חל על חברה שנמצאת בקשיים פיננסיים (על פי הגדרה באיגרת חוב או על פי החלטת החברה מיוזמתה) אך עדיין עומדת בתשלומים למחזיקי אגרות החוב. בשלב זה ימונה נציג מיוחד מטעם מחזיקי אגרות החוב. הנציג המיוחד ינהל את המשא ומתן, יישב כמשקיף בדירקטוריון החברה ובוועדותיו וימסור למחזיקי אגרות החוב מידע על צעדים שבהם החברה מתכוונת לנקוט העלולים לפגוע בנושים.

שר אוצר משה כחלון (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
שר אוצר משה כחלון(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

בנוסף, ואם החליטה החברה להיכנס מיוזמתה לשלב זה, יינתנו לחברה הגנות מסוימות במהלך ניהול המשא ומתן להסדר החוב. שלב השני - כאשר חברה לא עמדה בתשלום חוב פיננסי לנושיה מעל 45 יום, ימונה לה בעל תפקיד על ידי בית המשפט.

 

תזכיר החוק יעסוק גם בצמצום עילות לקיומם של ניגודי עניינים אצל מחזיקי אג"ח ובביטול האפשרות לעצירת תשלום לנושים אלא אם החברה היא חדלת פירעון. במסגרת החוק תינתן גם אפשרות לנושה לכפות הסדר חוב על חברה בניגוד לרצונה. החוק יקבע מינוי נאמן מוביל אחד אשר ייצג את כל מחזיקי האג"ח השונים, ויוטלו במסגרתו מגבלות אשראי על קבוצות עסקיות.

 

"בעלי שליטה נהנים מרווחים ולא עומדים במחויבויותיהם לציבור"

שר האוצר, משה כחלון, אמר: "מטרת החוק לשים סוף לפגיעה הבלתי נסבלת בציבור בתחום הסדרי החוב בישראל בשנים האחרונות, ולהעניק הגנה טובה יותר לחוסכים.

יעל אנדורן ()
יעל אנדורן
 

"הכללים שקובעת הצעת החוק מטילים אחריות וחבות כלפי מי שאינם יכולים לעמוד בחובותיהם והתחייבויותיהם לציבור כנדרש. התופעה שבה בעלי השליטה נהנים מרווחים ודיבידנדים ולא עומדים במחויבויותיהם לציבור, אינה מקובלת. לכן יובטח שחברה תעמוד בחובותיה לציבור".

 

מנכ"לית משרד האוצר ויו"ר הוועדה, יעל אנדורן, אמרה: "אני מברכת על כך שלאחר עבודה יסודית ומקיפה של כלל הגורמים העוסקים בנושא, מיושם הדו"ח המסדיר את כללי המשחק בשוק האשראי.

 

"הסדרי חוב הם חלק מהסיכונים הגלומים בשוק האשראי, והסדרת תהליך ניהול האשראי בכלל והסדרי חוב בפרט, חיונית להתפתחות שוק האשראי הישראלי, לחיזוק אמון ציבור החוסכים והמפקידים במערכת הפיננסית, להקצאת אשראי יעילה יותר במשק, לתמחור נכון של האשראי המוקצה ולמזעור הפגיעה בבעלי החוב במצב של התממשות סיכון האשראי".

 

מלבד ראש הוועדה, מנכ"לית משרד האוצר, יעל אנדורן, היו חברים בה פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה; פרופ' נתן זוסמן, ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל; דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר; פרופ' שמואל האוזר, יו"ר ניירות ערך; דוד זקן, המפקח על הבנקים; עו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה; פרופ' ישי יפה, דיקן ביה"ס למנהל עסקים של האוניברסיטה העברית; ויואל נוה, הכלכלן הראשי והממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר.

 

הוועדה פרסמה את המלצותיה בחודש נובמבר 2014, והן אומצו על ידי שר האוצר הקודם, יאיר לפיד, ונגידת בנק ישראל, קרנית פלוג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים