בריטניה: הניקי תמורת 50 דולר לחודש
יוזמה חדשה מנסה להתגבר על שיעור ההנקה הנמוך בבריטניה - מי שתסכים להניק במשך שישה חודשים, תקבל תלושים על סך 200 פאונד. למרות שבמשרד הבריאות הבריטי עודדו את התוכנית, קמו לה כבר מתנגדים שכינו את התשלום כ"שוחד לאמהות"
עוד על הנקה:
את בטוחה שיש לך מספיק חלב? 5 מלכודות הנקה
מחקר: הנקה מונעת מחלות - גם כשמתבגרים
מדריך וידאו: לעבור בקלות את ההנקה הראשונה
את היוזמה הגו חוקרים מאוניברסיטת שפילד, אוניברסיטת דאנדי ואוניברסיטת ברונל. במחקר שיימשך שנה, יקבלו 6,000 נשים בבריטניה, החיות בשכונות עוני, 200 פאונד (310 דולר) בתווי קניה, במידה שיניקו את ילדם למשך שישה חודשים, זמן ההנקה המינימאלי המומלץ על ידי ארגוני הבריאות בעולם. כדי להיכנס לתוכנית, גורם בריאותי חייב לחתום על טופס בו הוא מוודא כי האם אכן מניקה.
התוכנית מעוררת ביקורת
התוכנית שכבר החלה, כבר מעוררת ביקורת בבריטניה: חלק מהמתנגדים לה כינו את התשלום עבור הנקה "שוחד לאימהות", אחרים אמרו כי מדובר במהלך שאינו הוגן עבור נשים שאינן יכולות להניק מסיבות בריאותיות, רפואיות, לאלה החשות כאב רב בעת ההנקה או נשים שמועסקות בעבודות שאינן מאפשרות הנקה.
במשרד הבריאות הבריטי מנגד, לא פסלו את התוכנית, ואף עודדו אותה, במטרה להגביר את שיעורי ההנקה הנמוכים מאוד בבריטניה: על פי הסקרים, רק חלק קטן מהאמהות ממשיכות להניק לאורך התקופה המומלצת בהשוואה לארה"ב ומדינות אירופה אחרות.
בבריטניה ניסו בעבר כבר להתמודד עם שיעור ההנקה הנמוך: הנשים הבריטיות זכאיות לחופשת לידה שאורכה 39 שבועות, ובתוך כך חל איסור על פרסום פורמולות לתינוקות מתחת לגיל 6 חודשים.
הנתונים בבריטניה מראים כי 81% מהנשים מתחילות להניק, אולם שיעור הנשירה גבוה: בגיל 6 חודשים, 34% מהנשים הצעירות בבריטניה מניקות חלק מהזמן, בהשוואה ל-49% בארה"ב ו-71% בנורבגיה.
חלב אם מונע זיהומים
כל המחקרים שנעשו עד היום מצאו כי חלב אם מכיל את כמות חומרי ההזנה המתאימים ביותר לתינוק, יחד עם מרכיבים חשובים למערכת החיסון, המגנים עליו בשנה הראשונה מפני זיהומים קשים.
מחקרים הראו שחלב האם מסייע גם להתפתחות מוחית תקינה ואפילו מפחית את שכיחות המוות בעריסה.
ומה המצב בישראל? על פי סקר משרד הבריאות, ציינו 88% מהנשאלות כי הן מתכוונות להניק את התינוק. 42% דיווחו על נסיון הנקה ראשון בחדר הלידה. שיעור ההנקה הכולל בגיל חודשיים הגיע ל-70%, בגיל חצי שנה ירד שיעור ההנקה ועמד על 51% ובגיל שנה הנתונים ירדו עוד כשרק 26% מהנשים היהודיות המשיכו להניק.