שתף קטע נבחר
 

המיתוג החדש של סין: "קריאייטד אין צ'יינה"

משלחת של 41 מנהלים בכירים מסין, ביניהם סאלי וו, שנבחרה לאחת מ"50 האנשים שחובה להכיר בסין", קיימו מסע בן ארבעה ימים להכרת היזמות הישראלית. בין השאלות שהסינים מבקשים לפצח כאן: איך להפוך אוכל דגים לאוכל לבני אדם, ואיך למצוא טכנולוגיה לקילוף דגים. רק אל תגידו להם "מייד אין צ'יינה"

משלחת של 41 מנהלים בכירים מסין, שהונם נאמד במיליארדי דולרים, קיימו בשבוע שעבר מסע בן ארבעה ימים להכרת היזמות הישראלית. במשלחת 6 נשים, שעומדות בראש חברות בנייה ונדל"ן, אנרגיה ירוקה, מידע אלקטרוני וחברת מדיה מהגדולות בעולם. רובם מופיעים ברשימות האנשים העשירים ביותר בסין.

 

לכתבות נוספות בערוץ ymedia :

 

את יומם הראשון בארץ פתחו ביום לימודים ב"להב פיתוח מנהלים" באוניברסיטת תל אביב, וסיימו בארוחה במסעדת "התרנגול הכחול", בה סעדו עם יזמים, מנהלים בכירים ואנשי עסקים ישראליים, ביניהם אילן בירנפלד, יו"ר ומנהל עסקים ראשי בדלויט ברייטמן אלמגור; אלישע ינאי, יו"ר נשיאות איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה בישראל; אפי ארזי, מנכ"ל ריינבו מדיקל; משה צבירן, דיקאן הפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א; בני זאבי, מרצה בתחום הביומד ועוד. במהלך הארוחה ניסו הישראלים והסינים לאתר עסקאות ושיתופי פעולה פוטנציאליים.

חברים במשלחת הסינית עם איש העסקים אלי תדהר (צילום: עומר לוי) (צילום: עומר לוי)
חברים במשלחת הסינית עם איש העסקים אלי תדהר(צילום: עומר לוי)
 

שאול בן אדרת, השף והבעלים של ה"תרנגול הכחול", סיפר כי הרכיב במיוחד לערב תפריט שמיזג טעמים ישראלים, מזרח-אסיאתיים ואירופאיים. "הניסיון שלי באירוח אנשי עסקים בכירים מסין לימד אותי להבין מהם הטעמים שהם אוהבים, ומה יכול לגרום להם לדבר עסקים ולחתום. הסכם החתימה של 'תנובה' עם הסינים גם הוא נערך כאן", הוא מגלה. "יש עמים שאוכלים ועושים עסקים בעת ובעונה אחת. הסינים מפרידים ונוהגים להעביר ארוחה בשיחת חולין, אבל בסוף הם גם חותמים. הנשים אוכלות קצת פחות, אבל מעורבות בשיחה. הם אוכלים עם מזלג וסכין, אלו סינים עשירים שראו עולם".

 

זו המשלחת השנייה בחודש זה שמגיעה לארץ בעקבות שיתוף פעולה בין "להב" לאוניברסיטת Tsinghua שבסין, וקדמו לה עוד משלחות, כולן מורכבות מבכירים בתעשייה הסינית מתחומי קידוחי הנפט, תחבורה, תשתיות ואנרגיה ירוקה, כשהמטרה היא לפגוש יזמים ישראלים וללמוד מאנשי האקדמיה והתעשייה בארץ את סוד ה-Start-Up Nation ורוח היזמות. הבכירים שואפים לאתר הזדמנויות להשקעות במיזמים ישראליים ולחתום עליהם בזמן הקרוב.

סאלי וו. מגישת חדשות סינית, שבאה לבדוק אפשרויות להשקעה (צילום: עומר לוי) (צילום: עומר לוי)
סאלי וו. מגישת חדשות סינית, שבאה לבדוק אפשרויות להשקעה(צילום: עומר לוי)
 

"לכם יש פרסי נובל"

בין המגיעים הפעם, סאלי וו, בת 47, אחת הנשים הבולטות והמשפיעות ביותר בתקשורת הסינית, שנבחרה על- ידי Asiaweek, מגזין החדשות האסיאתי, לאחת מ"50 האנשים שחובה להכיר בסין". היום היא מגישת חדשות ראשית בערוץ הפניקס הסיני, וסגנית מנהלת Phoenix TV . וו, שנצפית מדי יום על ידי מיליארדים בעולם, אמרה שהגיעה בעיקר כדי להכיר מקרוב את השוק הישראלי ולבחון השקעות אפשריות.

 

אודי אהרוני, מנכ"ל להב: "ב-2011 הסתבר לנו שבאוניברסיטאות בסין צמאים למידע מאיתנו. בעקבות המידע הזה פיתחנו את המודל, במטרה ליצירת שיתופי פעולה בין מנהלים בארצות היעד למנהלים בחברות בישראל. פגשתי סינים שאמרו לי: 'אנחנו בעיר אחת עם 8 מיליון סינים, כמות תושבים שיש לכם במדינה שלמה. לכם, הישראלים, יש כ-150 חברות שנסחרות בנסד"ק, ופרסי נובל בכלכלה - ולנו יש אפס'. וכך, דרך האוניברסיטאות בסין, התחילו לשלוח אלינו יזמים".

 

מה זה להיות יזם בסין?

"ההגדרה ליזם בסין מאוד מקפידה: בדרך כלל זה גבר שלפני 15-20 יצא נגד השיטה, עשה בזמן הזה עשרות מיליוני דולרים ומעסיק מאות עובדים בענפים מגוונים, מטקסטיל ועד טכנולוגיה. יש לסינים עשרות מועדוני עסקים במדינה, כשתנאי הכניסה לקלאב עסקים כזה הם חברה שיש לה נכסים של למעלה מ-150 מיליון דולר ומאות עובדים. 20 מיליון דולר, למשל, לא מספיקים. יש שחיתות במדינה הזאת, אבל יש גם המון כסף. אלו מספרים שאנחנו לא מסוגלים לתפוס".

אודי אהרוני עם סאלי וו. "הסינים בטוחים שישראל מלאה בגאונים" (צילום: עומר לוי) (צילום: עומר לוי)
אודי אהרוני עם סאלי וו. "הסינים בטוחים שישראל מלאה בגאונים"(צילום: עומר לוי)
 

העושר ניכר עליהם?

"להפך. הם לבושים בפשטות. אין עליהם 'שואו אוף'. הם באים ממוקדים מטרה. הם מבקשים לשמוע את סול זינגר, כי לאחר שהם קראו את התרגום הסיני לספרו, 'מדינת סטארט-אפ', הם בטוחים שהוא וכולם בישראל גאונים. כך גם לגבי זוכי פרס נובל ישראלים בתחום הכלכלה. הסינים מעריצים כוח והיררכיה, לכן אלו הסלבריטאים שלהם. אחד מחברי המשלחת ביקש שאספר לו על אריק שרון, שהוא מושא הערצה שלו".

 

מה עלה בשיחה שלך עם אחד מחברי המשלחת?

"הם מתחברים לישראל ולישראלים, ומסבירים שהתרבות היהודית והישראלית מדברת אליהם ומרתקת אותם. אני מוצא מכנה משותף בכך שהם ואנחנו עם של חרוצים, יזמים באופי, ומקנים חשיבות רבה לערכי משפחה וחינוך. אחד מחברי המשלחת שאל אותי איך אנחנו מחנכים ילדים בני 4-5, כשהם עוד בבית, כי הם מקבלים את ערכי החדשנות והיזמות עוד בבית. יש פה יזם שיש לו מפעל של אוכל לדגים בסין ,והוא הגיע לבדוק איך אפשר למצוא סטארט-אפ שיהפוך את האוכל של הדגים לאוכל לבני אדם, וגם למצוא טכנולוגיה לקילוף דגים".

 

הם לא פוחדים להגיע בגלל מה שרואים בתקשורת על ישראל?

"בהחלט כן. אחרי צוק איתן היו המון ביטולים, ויש להם חרדת דאעש. אחד מחברי המשלחת אמר לי שרק 500 קילומטר מפרידים בין ישראל למקום מושבו של דאש, וזה נורא קרוב. הסברנו להם שאין מה לחשוש, ובעיקרון אנחנו לא נכנסים איתם לפוליטיקה. הם גם לא תופסים את המרחקים כאן. הם מספרים שבסין מקיימים מקסימום 2 פגישות ביום, בגלל שלהגיע ממקום למקום לוקח להם המון זמן. הם לא האמינו שאם מתחיל שיעור באוניברסיטה בשעה 09:00 בבוקר מספיק לצאת בשעה 08:30.

איש העסקים אילן בירנפלד עם אחד מחברי המשלחת (צילום: עומר לוי) (צילום: עומר לוי)
איש העסקים אילן בירנפלד עם אחד מחברי המשלחת(צילום: עומר לוי)
 

הם לא חשדניים? בכל זאת, במשך עשרות שנים לא היה לנו איתם יחסים דיפלומטיים 

"הם חשדניים, לכן הולכים איתם לארוחת ערב בלילה הראשון, שתפיל את המחיצות והחששות ותבנה אמון. לסינים שלא מכירים את ישראל יש דעה קדומה שהישראלים מנסים לרמות. כשהם מגיעים - הם מגלים את ישראל היפה. כשסינים לא מתלהבים, הם מודים יפה, קדים קידה ולא חוזרים. עובדה שכל הזמן יש עוד ועוד משלחות שמגיעות לכאן, נוצרים שיתופי פעולה, והם לא מפסיקים ללמוד איך במדינה צעירה כמו שלנו צמחה תרבות של חדשנות ויזמות".

 

נחתמו הסכמות? יש הבנות?

"אחד מחברי המשלחת אמר לי שהם כבר מבינים לא לכתוב יותר: "מייד אין צ'יינה", אלא "קריאייטד אין צ'יינה". זה חשוב. נחתמות גם עיסקאות. היה פה יזם שבתוך שבועיים חתם על עיסקת ענק עם מפעל בירושלים. בעקבות מפגש עם משלחת סינית קודמת נרקמת בימים אלו עסקת ענק בתחום הנפט בין חברה סינית לבין חברה ישראלית.

 

"במהלך הארוחה, מספר אחד המשתתפים, ראו את בירנפלד מסתודד עם וו, והבטיח לשלוח לה במייל את סיכומי הדברים שנאמרו ביניהם. הסינים גם לא עזבו את פרופ' יהודה כהנא, ראש מכון אקירוב לעסקים. "קולינריה מקרבת בין אנשי עסקים. קלענו כנראה לטעמם. לרוב הם מבקשים רק מסעדות סיניות. הם חושבים שחומוס זה נורא, אבל מטורפים על פלאפל. הם גם מזועזעים מכמות האוכל שאנחנו זורקים", מסכם אהרוני.

 

בכל משלחת יש בין 15%-20% נשות עסקים סיניות. איך הן? מעודנות ושותקות?

"בתרבות הקומוניסטית אין כל כך הבדל בין גבר לאשה", מסביר אהרוני. "הייתה פה זמרת אופרה ושחקנית, ויזמית שרכשה המון מ'כתר'. אולי הן אכלו קצת פחות מהגברים, אבל היו שותפות מלאות לשיחות העסקיות. אין שום קשר בין התדמית של האשה הסינית הקטנה והכנועה לבין מה שאנחנו פוגשים פה בכל המשלחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר לוי
איש העסקים אמנון רכטר עם חבר במשלחת הסינית
צילום: עומר לוי
מומלצים