שלא יתקלקלו מהחום: לשמור על התרופות בקיץ
האם כדאי לאחסן אותן במקרר, האם טמפרטורת החדר בקיץ מתאימה לתרופות, מה עושים כשיוצאים לטיול וזקוקים לתרופות ולמה בכל מקרה לא כדאי להחזיק אותן באוטו? מדריך קייצי לשמירה על התרופות בחום של הקיץ
הטמפרטורות המטפסות לאט אבל בטוח, הן סימן עבורנו לחפש אחר פתרונות מקררים - אבל מה קורה לתרופות שאנו נוטלים? ככלל, כל תרופה, אלא אם היא זקוקה לאחסון במקרר, דורשת סביבה יבשה המוגנת מפני חום ואור. הבעיה היא שקשה מאוד למצוא סביבה כזו במהלך הקיץ.
אחת הסכנות המהותית היא כי חלק מהתרופות מאבדות מיעילותן בחום בשל פירוק המולקולות בתוכן ושינוי המבנה שלהן בחום. על פי נתוני מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, טמפרטורת החדר המומלצת היא 24 מעלות צלזיוס, אבל כאמור בקיץ לעתים הטמפרטורה מטפסת מעל המעלות האלה.
קראו עוד במדור פארם נט
לקראת החום: איך להימנע מנזקי הקיץ?
מזיעים וסובלים? פתרונות שיעזרו להתמודד טסים לחופש: איך זה עלול לגרום לבעיות בבטן?
שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה איך תשמרו על התרופות בקיץ, למה חשוב להקפיד על הוראות האחסון ומתי כדאי להחליף אותן.
צריך לשמור את התרופות במקרר?
לא תמיד. תרופות צריך לשמור במקרר רק אם יש הוראה מפורשת כזו. אחרת, המרקם והיעילות של התרופה עלולים להיפגע. מה שצריך הוא לחפש פינה מוצלת וקרירה ככל האפשר ולשמור שם את התרופות.
ארון התרופות צריך להיות באמבטיה?
לא בטוח שזה תמיד רעיון כל כך טוב. האמבטיה היא מקום לח שמתחמם. בכל מקרה, צריך להחזיק את התרופות הרחק מילדים ורחוק ממכשירי חשמל פולטי חום.
איך יוצאים לטיול ולוקחים תרופות?
בכל מקרה, כדאי שיהיה ברשותנו במהלך הטיול תיק עזרה ראשונה. אם יש צורך בתרופות ספציפיות, יש לקחת אותן בתיק שמאוורר באופן יחסי, ובכל מקרה לא להשאיר את התיק באוטו, שכן במקרים מסוימים הטמפרטורה בו עלולה להגיע לטמפרטורה של 80 מעלות צלסיוס.
גם במקרה של נסיעה לחו"ל, חשוב להצטייד מבעוד מועד בתרופות שאתם זקוקים להם, כדי לשמור על רצף טיפולי. בכל מקרה, חשוב גם במהלך הטיסה והדרך להקפיד על תנאי אחסון מתאימים ככל האפשר.
אחרי שחוזרים מומלץ לרענן את מלאי התרופות שלכם. במקרה של תרופות מרשם, כדאי לגשת לרופא לקבלת מרשם חדש.
האם יש תאריף פג תוקף למשחות נגד עקיצות ומקדמי הגנה?
אין ספק שהתוקף של התכשירים הללו ארוך יותר מתרופות מרשם, אולם גם הם לא מתאימים לאורך זמן. חשוב מאוד לבדוק את התוקף שרשום על האריזה ולעתים גם על התכשיר עצמו ולזכור אותו - מומלץ לרשום.
בכל מקרה, חשוב מאוד לשים לשם לשינוי של מרקם, ריח או צבע התכשיר שרומזים כי הגיע הזמן להחליף אותו.
תרופות ישנות צריך לזרוק לפח?
ממש לא. חשוב לא לעשות זאת, אלא להביא את התרופות לבית המרקחת לתהליך מסודר של השמדה. מדובר בתהליך תומך בסביבה וגם מונע את הסיכון שמישהו עלול למצוא את התרופה ולהשתמש בה בצורה מסוכנת.