כל מה שצריך לדעת לקראת החלטת פיפ"א
ביום שישי יכריעו נציגי פיפ"א בדרישה הפלסטינית להשעות את ישראל. מה תהיה ההשפעה על הכדורגל הישראלי. איך קשורה לעניין פרשת השחיתות בארגון. ומה הסיכוי שישראל באמת תושעה. כל השאלות והתשובות החשובות לקראת היום הגורלי
ההצבעה עצמה אמורה להתקיים ביום שישי בבוקר, ובזמן שנותר ננסה להסביר את כל מה שחשוב לדעת לקראת אותה הצבעה חשובה. מה דורשים הפלסטינים? למה יכולה לגרום הצבעה נגד ישראל? איך תשפיע פרשת השחיתות על העניין? וכמובן, מה הסיכויים שישראל באמת תושעה?
מה בעצם רוצים הפלסטינים?
לטענת הפלסטינים ישראל פוגעת בכדורגל בעזה ובגדה המערבית בדרכים שונות. הטענה העיקרית נוגעת במעבר של אנשי כדורגל, בעיקר שחקנים אבל לא רק, מהגדה לרצועה ולהיפך. השחקנים, לפי הטענה, מעוכבים במחסומים ולא ניתן להם מעבר כדי להגיע לאימונים או משחקים, דבר שפוגע בליגה ובפעילות הנבחרת.
טענות הפלסטינים, שמובאות על-ידי יו"ר ההתאחדות לכדורגל, ג'יבריל רג'וב, נוגעות גם במעבר של ציוד ספורט והפרעה לפעילות הספורט על-ידי שימוש בכח, לטענתם כמובן, דבר שגורם להפסקה של אימונים ומשחקים. הפלסטינים דורשים להשעות את ישראל מכל פעילות בפיפ"א עד שייפתרו חלוקות כאלה ואחרות.
מה ההשלכות של השעיית ישראל?
במידה שיוחלט להשעות את ישראל מפיפ"א הדבר אומר הרחקה מכל פעילות, גם של הקבוצות וגם של הנבחרת, מטורנירים של פיפ"א. מדובר בעצם בכל טורניר בינלאומי רשמי, כולל מוקדמות יורו 2016, מוקדמות ליגת האלופות והליגה האירופית. הכדורגל הישראלי יהיה בעצם מבודד וסגור בתוך עצמו.
האם ישראל יכולה להיענש בצורה שאינה השעיה מלאה?
כן. קיים סיכוי שיוקם מסמך הבנות בין הצדדים שהפרה שלו על-ידי ישראל תגרור אוטומטית סנקציות שונות מבלי שיהיה צורך לחזור ולדון בדבר בקונגרס פיפ"א. בנוסף, ישנה אפשרות שהכדורגל הישראלי לא יוענש בהשעיה מלאה וההחלטת הקונגרס תיגע רק בקבוצות שנמצאות מעבר לקו הירוק.
לפי דיווחים שונים, פיפ"א עשויה לבקש מהאו"ם את דעת הארגון בנוגע לשטחים מסוימים, ואם ייקבע שמדובר בשטח כבוש, קבוצות באיזור זה לא יורשו להיות חלק מההתאחדות לכדורגל. מעבר לכל החלטה כמובן שההד התקשורתי הרחב פוגע בישראל בפני עצמו.
איך קשור לעניין ראש הממשלה?
כשנשיא פיפ"א ספ בלאטר היה בישראל הוא נפגש, בין השאר, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. לפי דיווחים שונים הפגישות עם ראש הממשלה וגורמים נוספים הביאו להסכמות במספר נושאים. למשל, שאנשי כדורגל פלסטינים יזכו לתעודות מעבר מיוחדות, שיהיה פטור ממכס לציוד ספורט, שתוקם ועדה למניעת מחלוקות עתידיות ועוד.
משרד החוץ עובד כבר תקופה ארוכה בניסיון ללחוץ על התאחדויות הכדורגל השונות בעולם כדי שיהיו בצד הישראלי בהצבעה. אנשי ההתאחדות עושים אותו דבר בתוך מוסדות פיפ"א ואופ"א. מדובר בנושא יותר רחב מכדורגל כיוון שהחלטה להטיל סנקציות על ישראל יכולה לזלוג בעתיד לתחום אחרים כמו תרבות וכלכלה ולהביא ל"צונאמי מדיני".
איך תשפיע פרשת השחיתות שנחשפה על ההצבעה?
אף אחד לא יודע לומר בוודאות, אבל לפחות בשעות שקודמות לרגע המכריע נראה שהדבר טוב לישראל. בשווייץ, המקום בו מתקיים קונגרס פיפ"א, לא מדברים כמעט בכלל על הסיפור הישראלי-פלסטיני, אלא על מעצר בכירי פיפ"א.
כמו כן, מישל פלאטיני, ראש אופ"א, דורש לדחות את ההצבעה בגלל הפרשה. עם זאת, פרשת השחיתות יצרה מצב של אי-וודאות. בגוף כל כך פוליטי הצירים השונים מצביעים הרבה פעמים לפי הנחיה שניתנת מלמעלה. יכול להיות שנציגים שונים ירצו להראות לבלאטר שהם לא "בכיס שלו" ויצביעו כאוות נפשם. בנוסף, מדינות ערביות שונות לוחצות על בלאטר כדי שיזכה בעתיד בתמיכתן, תמיכה לה הוא זקוק כיום יותר מתמיד.
מה הסיכוי שישראל תושעה?
למרות הכל, הסיכוי לא גבוה. ישראל ניצחה בקרב הראשון כשהנציג המשפטי של הפלסטינים דרש שהצבעה של יותר מחמישים אחוזים מהקולות תספיק כדי להשעות את ישראל בעוד שהצד הישראלי טען שהחוק הברור מחייב במקרה כזה רוב מוחלט של 75 אחוזים.
209 נציגים יצביעו וכדי שישראל תושעה צריכים 75 אחוזים מהם, לא פחות מ-157, להצביע בעד הרחקת ישראל. פלאטיני, שעדיין מנסה לדאוג שכלל לא תתקיים הצבעה, הורה למדינות החברות באופ"א להתנגד להצעה הפלסטינית ואם כך יקרה הרי שכבר 51 קולות, שהם 25 אחוזים, יתנגדו.
האם יש תקדים?
שתי נבחרות הושעו עד היום מפיפ"א - דרום אפריקה ויוגוסלביה. הסיפור הגדול יותר הוא של דרום אפריקה, שכבר בשנות ה-50 לא הורשתה להשתתף בטורנירים כיוון שלבנים ושחורים לא הורשו לשחק יחד באותה נבחרת,
מצב שהוא כמובן רחוק מאוד ממה שקורה בישראל. בהמשך, בעקבות משטר האפרטהייד, דרום אפריקה הורחקה לגמרי והנבחרת שלה לא הופיעה במשחק רשמי במשך כשני עשורים.
יוגוסלביה לא הורשתה להשתתף באליפות אירופה 1992 לאחר שהנבחרת המאוחדת התפרקה למדינות שונות והמלחמה בבלקן הייתה בעיצומה. במקרה הזו ההחלטה התקבלה על-ידי האו"ם ולא על-ידי פיפ"א. יוגוסלביה הודחה מהטורניר רק עשרה ימים לפני פתיחתו.