לאחר כ-4 חודשים: הסתיימה השביתה בכיל
ההסתדרות, הנהלת כיל וועדי העובדים של מפעלי ים המלח ותרכובות ברום חתמו על הסכם לסיום השביתה. יו"ר ההסתדרות: אנחנו מחזירים 2,000 עובדים לעבודה, הדרום מנצח. מנכ"ל כיל ישראל: היה צורך במהלך לא סימפטי של התייעלות. על פי ההסכמות, כ-38 עובדים יהיו מיועדים לפיטורים ו-100 יפרשו לפנסיה מוקדמת בנוסף ל-100 שכבר פרשו
לאחר כמעט ארבעה חודשים - הסתיימה השביתה במפעלי כיל. הנהלת כיל וועדי העובדים בחברה הגיעו להסכמות, לאחר דיונים שנמשכו אתמול כל הלילה. במסיבת עיתונאים משותפת שערכו הערב (ה') אנשי ההסתדרות, הנהלת כיל וועדי העובדים של מפעלי ים המלח ותרכובות ברום, חתמו הצדדים על ההסכם.
- כך הוועדים הביאו לפיטורי עובדי כיל
- שביתה בדרום: 25 מפעלים נסגרו בעשור
- רשויות בנגב מתאחדות: "חייבים תוכנית חירום"
על פי ההסכמות, 38 עובדים יהיו מיועדים לפיטורים משני מפעלי הקבוצה: מפעלי ים המלח ותרכובות ברום. 38 המפוטרים (19 מכל מפעל) יקבלו עד סוף השנה הזדמנות להוכיח את עצמם ואז תישקל המשך דרכם, כשלוועד יש זכות וטו על 5% אחוז מהם. כל המפוטרים יקבלו 300% פיצויי פיטורים.
בנוסף כ-100 עובדים יפרשו בכפייה לפנסיה מוקדמת מכל מפעל, בנוסף לכ-100 העובדים שכבר פרשו בחודשים האחרונים. 210 הפורשים יהיו 100 מכל מפעל ויזכו לחבילת תנאים משופרת מאד.
ניסנקורן: נוציא את הדרום מהפריפריה
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר: "כולנו מאד עייפים אנחנו אחרי כמעט 48 של ניסוח רצוף של ההסכם. הדרום מנצח. אנחנו מחזירים 2,000 עובדים לעבודה, הדרום מנצח. הבאנו הסכם יש בו בשורה לעובדים כולם חוזרים לעבודה אין אף עובד שמפוטר בשלב זה".
לדברי ניסנקורן, "אף צד לא ניצח. שביתה כה ארוכה היא הפסד של כולם. הצלחנו לעמוד על שלנו. אסור להמשיך להזניח את הפריפריה והדרום. נמשיך להיאבק בשבילם. בהסכם הרבה מאד הישגים, אבל הוא מאד קשה ויש בו ויתורים משני הצדדים. אבל חתמנו עליו באומץ. אני מסתכל קדימה - כיל חשובה לדרום, חייבים לאפשר לה אפשרויות להשקיע בדרום למען פרנסתם העובדים בדרום".
ניסנקורן הוסיף: "המאבק הביא למצב שהיו בו הרבה אמירות וריגוש ועוקצנות. אני מתנצל על כל אמירות שיצאו מגדר הנורמה. שני הצדדים מעצמת המאבק לפעמים חצו קוים. נדע ללכת קדימה. לוועדי העובדים אני אומר: הם ליוו את ההסכם באומץ וקשה להם.
"אפגש עם שר האוצר ראש הממשלה ושר הכלכלה ואבקש מהם, יחד עם הוועדים, נעשה תכנית אמיתית להוציא את הדרום מהפריפריה. נקרב אותו. שינויים זה רק עניין של החלטה מדיניות ונחישות. זו חובה מוסרית של רואש הממשלה והשרים לדאוג לדרום".
מנכ"ל כיל ישראל: מהלך לא סימפטי של התייעלות
מנכל כיל ישראל, אבנר מימון, אמר: "אני שמח שאנחנו במעמד החתימה שקורה אחרי תקופה ארוכה מאד, בין 3 ל-4 חודשים, זה בטח לא אות כבוד לאיש מהצדדים, אבל אנחנו שמחים שהמפעלים יחזרו לייצר, והעובדים ישובו. ההסכם חדשני ומשמעותי.
"סבלנו מתקופה קשה של טלטלות חוזרות ונשנות והגענו לרגע זה. אבי ניסנקורן התייחס לקושי הרב בהסכם, שנבע מהצורך לעשות מהלך לא סימפטי של התייעלות. אני מודה ליו"ר ההסתדרות. הגענו לעמק השווה בסופו של דבר".
הוועדים התנצלו בפני עידן עופר
יו"ר מועצת עובדי ים המלח, ארמונד לנקרי, אמר: "זה היה אחד המאבקים המשמעותיים, זה היה מאבק של הנגב ומעמד העובד. לשמחתי כל המדינה תמכה בנו. אני שמח שסיימנו תקופה קשה והצלחנו לשמור על מעמד וזכויות העובדים".
יו"ר מועצת תרכובות ברום, אבנר בן סניור, אמר: "יצאנו למאבק לא על כסף ושיפור תנאים, אלא מאבק עקרוני שבחברה מרוויחה לא מפטרים עובדים, דבר ראשון. אני חושב שהבשורה שלנו היום חברים: אין פיטורין ל-3 שנים לפחות".
יושבי ראש הוועדים הדגישו במסיבת העיתונאים כי הם מתנצלים בפני בעל השליטה בחברה, עידן עופר, על שלטים והתבטאויות שפגעו בו.
140 עובדי תרכובות ברום זומנו לשימוע
בתחילת פברואר פתחו עובדי תרכובות ברום בשביתה לאחר שההנהלה זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-140 עובדים ואף שיגרה מכתבי פיטורים ישירות לבתי העובדים. זאת במסגרת תוכנית ההתייעלות, במסגרתה מתכננת ההנהלה לפטר כ-300 עובדים מתוך 830 עובדי המפעל.
כשבועיים לאחר מכן פתחו עובדי מפעלי ים המלח בשביתה כללית, במחאה נגד תוכנית הפיטורים של כיל במפעליה בדרום.
קבוצת כיל (כימיקלים לישראל) היא חברה בת של החברה לישראל שבבעלות עידן עופר ובעלת הזיכיון להפקת מוצרים ממי ים המלח. המוצר העיקרי שמפיקה החברה הוא אשלג, שהוא מוצר מרכזי בתעשיית הדשנים שנחשב למבוקש מאוד בעולם ומניב לה רווחים אדירים.
לחברה שישה מפעלים מרכזיים, שבהם מועסקים כ-4,000 עובדים בדרום: מגנזיום, ברום, מפעלי ים המלח, רותם אמפרט, פריקלס ומפעלי תובלה. החברה פתחה בתוכנית התייעלות מקיפה במפעליה, בטענה לירידה ברווחיה.