פרשת הדרכון הצ'כי - הגרסה הספרדית
הגבלות הזרים ב-ACB גרמו לקבוצות ובעיקר לסוכנים לנסות ולהשיג דרכונים אפריקאים לשחקנים אמריקאים בדרכים לא כשרות. בשבועות האחרונים הכדורסל הספרדי גועש בעקבות פרשייה הכוללת את אלופת אירופה החדשה, ריאל מדריד, מרכוס סלוטר שכבר כמעט וחתם במהלך העונה במכבי ת"א, וניסיון ההשתקה של האיגוד המקומי
לדף הפייסבוק "נקודות בצבע" של ברק חקלאי
באותה עונה כל קבוצה בליגת העל יכולה הייתה לרשום שני זרים ושני בוסמנים. גבות רבות הורמו בנוגע לדרכונו החדש של "המכשף". להגנתו טען וויליאמס כי בעקבות עסקים בהם הוא מחזיק בצ'כיה, המדינה העניקה לו את דרכון.
לדניאל קומרמן, שגריר צ'כיה בישראל באותה התקופה, העניין היה נראה משונה. הדיפלומט הצ'כי פתח בחקירה וגילה כי הדרכון בו מחזיק וויליאמס למעשה נגנב בשנת 1996 מאזרחית צ'כית המתגוררת בפראג, והפרטים (התמונה והשם) בו שונו, למעט המספר, כדי שיתאימו לפרטיו האישיים של וויליאמס.
בעקבות הפרשה וויליאמס הורחק ע"י איגוד הכדורסל מארבעה משחקים בפועל, משישה משחקים על תנאי ונקנס ב-25 אלף שקלים. יו"ר הפועל ירושלים באותה תקופה, דני קליין, נכנס לתסבוכת משפטית ונגזרו עליו כ-500 שעות עבודות שירות.
שבועיים לאחר מכן חשף קומרמן שגם דרכונו של מיילס סיימון ששיחק בעירוני רעננה למספר חודשים באותה עונה זויף בצורה זהה. למזלה של הקבוצה השחקן שוחרר עוד קודם לכן. בהמשך הודה יו"ר רעננה דאז, זוהר הלפרין, כי הסיבה לשחרורו של סיימון הייתה חשד שדרכונו הצ'כי אינו כשר.
הסכם קוטונו
14 שנים לאחר מכן ועכשיו גם לליגה הספרדית יש סוג של פרשיית דרכון צ'כי בגרסה האפריקאית. בשנת 2000 נחתם הסכם בין 15 מדינות אירופאיות ל-78 מדינות מאפריקה, הקריביים והפסיפיק, ובו מתן שוויון הזדמנויות.
מטרת ההסכם הייתה לצמצם עד כמה שניתן את העוני והאלימות באותן מדינות עולם שלישי בין השאר ע"י תמיכה כלכלית ומתן זכויות כאלה ואחרות לתושבים מאפריקה, הקריביים והפסיפיק בתוך 15 המדינות האירופאיות (ספרד ביניהן) עימן נחתם ההסכם. שמו של ההסכם שנחתם -"הסכם קוטונו" על שם העיר הגדולה בבנין, בה נחתם.
לפני כארבע שנים סיכמו איגוד הכדורסל הספרדי ומנהלת ה-ACB על תקנות חדשות בנוגע להגבלות הזרים בכל קבוצה. קבוצה ספרדית יכולה לבחור בין סגל של 11 שחקנים ובו 4 מקומיים, 5 בוסמנים/קוטונו ו-2 שחקנים בעלי אזרחות אחרת, או סגל של 12 שחקנים, 5 מקומיים, 5 בוסמנים/קוטונו ו-2 בעלי אזרחות אחרת.
בין השורות ניתן להבין שהחוק בא להגביל את כמות האמריקאים בכל קבוצה ולגרום לכך שרוב הסגלים יהיו מורכבים מספרדים, אירופאים ואפריקאים. מה שהקבוצות (או יותר נכון סוכני השחקנים) החלו לעשות זה לחפש לאמריקאים מדינות אפריקאיות בתוך הסכם הקוטונו שיסכימו להעניק להם דרכונים, ובכך להתגבר על המכשול.
כיום משחקים בליגה הספרדית עשרות שחקנים אמריקאים בעלי דרכון אפריקאי אותו קיבלו רק בתקופה האחרונה. 14 בקשות כאלה התקבלו ואושרו רק העונה. העיתונות הספרדית טוענת כי אותם דרכונים הושגו בדרכים לא חוקיות בלשון המעטה. עד עכשיו לא היה ניתן להוכיח זאת, אבל בשבועיים האחרונים בדיוק כמו שקרה בישראל בפברואר 2001, גם בספרד הרוחות גועשות.
ההסתבכות של ריאל מדריד
מרכוס סלוטר, שחקנה האמריקאי של ריאל מדריד, שהיה מועמד להגיע למכבי ת"א במהלך העונה, הוציא לפני שלושה חודשים דרכון חדש מגינאה המשוונית, מדינה קטנה (פחות מ-800 אלף תושבים) השוכנת במרכז אפריקה וגובלת בין השאר בקמרון ובגבון. גינאה המשוונית הייתה בעבר פרובינציה ספרדית ובשנת 1968 קיבלה עצמאות. סלוטר הצליח להוציא דרכון מאותה מדינה ולמעשה עבר ממצבת האמריקאים של פאבלו לאסו לשחקני הבוסמן והקוטונו.
בכך יכלו הבלאנקוס לרשום שחקן נוסף לסגל שלהם בעל אזרחות אחרת. על הנייר לא היו בעיות עם הדרכון של סלוטר כשכל המסמכים הרלוונטיים הוגשו ואושרו. אבל הפרשה קיבלה תפנית לפני שבועיים כשפואנלברדה ניסתה לרשום את אנדי פאנקו האמריקאי בן ה-37 במשרדי האיגוד הספרדי כאזרח גינאה המשוונית.
כשפקידי האיגוד בדקו את המסמכים של פאנקו הם גילו כי מספר הדרכון שלו וזה של סלוטר זהים. באיגוד הספרדי ניסו להשתיק את העניין כי באותו הזמן ריאל מדריד התכוננה לפיינל פור ולא רצו להפריע לה לזכות בגביע היורוליג הראשון שלה לאחר 20 שנה.
אבל הסיפור התפוצץ במהרה בעיתונות המקומית. דרכונו של פאנקו נפסל והוא נאלץ להמשיך ולשחק כאמריקאי. ריאל מדריד המשיכה לטעון כי המסמכים של סלוטר לא מזויפים, אך לאחרונה הבינה שאם אין ברצונה להסתבך היא חייבת לקחת צעד אחורה. זאת למרות שבקבוצה טענו שהם בטוחים שאין פסול בדרכונו של סלוטר, ויתרה מכך הוא מתכוון לשחק עם גינאה המשוונית באליפות אפריקה שתיערך בקיץ.
הבלאנקוס החליטו לוותר על אזרחותו האפריקאית של סלוטר ושוב רשמו אותו כאמריקאי. בכך הם הפסידו מקום של זר, ונאלצו להדיח מהסגל לפלייאוף הספרדי את פקונדו קמפאזו הארגנטינאי. המקרה גם גורם לכאב ראש לא קטן לפאבלו לאסו שנאלץ לרשום שישה שחקנים גבוהים בסגל לפלייאוף ורק רכז אחד (סרחיו רודריגס).
פאנקו שכאמור בגללו כל הפרשה התפוצצה - ניסה להסביר את הצד שלו בעניין כשצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "אני רוצה להמשיך ולעבוד בכדורסל גם אחרי הפרישה שלי ולכן ניסיתי ליצור קשר
עם כמה מדינות באפריקה על מנת להשיג דרכון. בגינאה המשוונית נענו לבקשתי ואף הציעו לי לשחק בנבחרת המקומית". בסוף הציוץ פנה פאנקו לציבור הספרדי: "אני אוהב את ספרד ומחשיב אותה לבית השני שלי. תמיד רציתי לגור בספרד".
הפרשה כאמור גרמה להדים רבים בכדורסל המקומי ובפגישה האחרונה של מנהלת ה-ACB הוחלט להגיש הצעה חדשה לשינוי חוקי הזרים בליגה לקראת העונה הבאה. נכון לעכשיו ההצעה מדברת על כך שבעונה הבאה סגל של קבוצה יכלול 12 שחקנים, מתוכם 5 ספרדים, 3 בוסמנים/קוטונו ו-4 בעלי אזרחות אחרת, וזאת כדי למנוע מקרים דומים בהם שחקנים אמריקאים מוציאים דרכונים ממדינות אפריקאיות שלא כדין.