'מפעל הטרולים'. צבא הטוקבקיסטים של פוטין
"קייב פאשיסטית", "ה-CIA האמריקני רצח את נמצוב", "אובמה רודן צמא דם" - אלו המנטרות שעליהן חוזרים "הטרולים של הקרמלין", מאות עובדי בניין אפרורי בסנט פטרבורג שכל תפקידם הוא להקליד טוקבקים מסביב לשעון
בין קירות בניין בן ארבע קומות בסנט פטרבורג, מכלים את זמנם מאות עובדים בהקלדה על מחשב, בחזית מלחמת המידע. כך לפחות מעידים אלה שהיו בפנים. הם ידועים כ"טרולים של הקרמלין", גברים ונשים שעובדים במשמרות של 12 שעות מסביב לשעון ומציפים את האינטרנט בתעמולה שמטרתה האדרת השקפתו של הנשיא ולדימיר פוטין על רוסיה ועל העולם כולו.
עוד חדשות בעולם :
תדמור: דאעש פוצץ את כלא העינויים של אסד
קליפורניה מתייבשת: ישראל תסייע בבצורת במקום מטוסי קרב: משאיות התופת של דאעש
מאז ומתמיד הפיץ הקרמלין פרופגנדה. אולם בשנה האחרונה קמפיין הטרולים נכנס להילוך גבוה, ומאות פעילי רשת מסייעים להתעמת עם הלחץ המערבי על מעורבות מוסקבה בקיצוניות הפרו-רוסית במזרח אוקראינה. תוכנית זו מצליחה להסיט את סרביה ממסלולה לאיחוד האירופי ולקרב אותה לחיקה של רוסיה, וכן מכוונת את חציה נגד גרמניה, ארצות הברית ומעצמות מערביות אחרות. המבצע האינטרנטי הצליח להדאיג את האיחוד האירופי מספיק כדי לשרטט תוכנית פעולה למאבק בדיס-אינפורמציה שמפיצה רוסיה, אולם פרטיה טרם פורסמו.
לודה סבצ'וק, אם חד-הורית לשני ילדים, עבדה ב"מפעל הטרולים" בסנט פטרבורג עד אמצע מרס. העיתונאית בת ה-34 העידה כי לפני שהסכימה למשרה ידעה כי בבניין שוררת אווירה "אורווליינית" (על שמו של מחבר הספר הדיסטופי "1984"), אולם היא לא שיערה עד כמה היא מורגשת.
"ידעתי שזה רע, אבל לא חשבתי שזה כל כך גרוע ובהיקף גדול כל כך", סיפרה בראיון לסוכנות AP בדירתה המקושטת בציורים הצבעוניים של ילדיה. היא תיארה כיצד "הטרולים" מנהלים כמה פרופילים ברשתות החברתיות תחת שמות שונים, כמו koka-kola23, green_margo ו-Funornotfun. העובדים במחלקתה נדרשו לנגח במהלך משמרת בת 12 שעות 160 פוסטים המתפרסמים בבלוגים. ה"טרולים" במחלקות האחרות מציפים את האינטרנט עם תמונות מתוקנות ופרשנויות פרו-פוטין על סיפורי חדשות שנגזרו מאתרים רוסיים ומערביים.
בכמה מחלקות, היא אומרת, ה"טרולים" מקבלים דפי מסרים יומיים שבהם מורים להם על מה לכתוב ואילו רגשות לייצר. "נראה לי שהם לא יודעים מה הם עושים", אמרה סבצ'וק. "הם פשוט חוזרים על מה שאומרים להם". לדבריה, רוב ה"טרולים" צעירים ונמשכים לעבוד ב"מפעל" בגלל המשכורות הגבוהות: 40 עד 50 אלף רובלים (800 עד 1,000 דולרים).
מכון מחקר שמנוהל על ידי השף של פוטין
התיאורים שלה על עבודתה תואמים את סיפוריהם של "טרולים" אחרים שעדויותיהם פורסמו. סבצ'וק היא אחת ממתי מעט שהסכימו להתראיין בשמם המלא ולהיחשף. אחרי חודשיים של עבודה אינטנסיבית היא התפטרה. היא הבינה שהיא לא יכולה יותר להיות חלק ממכונת התעמולה המשומנת.
אנדריי סושינקוב, עיתונאי מסנט פטרבורג שהיה אחד הראשונים לדווח על "מפעל הטרולים", סיפר כי עובדים בו 400 בני אדם לפחות. סרטון שפורסם ביוטיוב באביב האחרון העניק הצצה נדירה לבניין. בחדר אחד נראו "הטרולים" יושבים כתף אל כתף מול המחשבים שלהם. המבצע עבר להילוך גבוה כשהתרחב במרס 2014 - החודש הגורלי שבו סיפחה רוסיה את חצי האי קרים מאוקראינה והציתה את הסבב הראשון של הסנקציות הכלכליות עליה מהמערב.
סושניקוב, עיתונאי מ"מוי ריון" (האזור שלי), סיפר כי בחודשים האחרונים מנסים לגייס "טרולים" דוברי אנגלית כחלק מהמאמצים לשנות את דעת הקהל בתוך ארצות הברית. "פתאום אם נכנסים לאתר החדשות באנגלית 'רוסיה היום' (RT) אפשר להבין שרוסיה בנויה על אדמת הקודש, אובמה הוא רודן צמא דם וחופש הביטוי האמיתי קיים רק ברוסיה".
"אמריקה הרוויחה מרצח נמצוב"
מומחים למדיה טוענים כי בסרביה ה"טרולים" מגויסים על ידי כמה מפלגות קטנות מהימין הקיצוני שממומנות ונתמכות פוליטית על ידי רוסיה. כשמנהיג האופוזיציה הרוסי בוריס נמצוב נרצח במוסקבה בסוף חודש פברואר, ה"טרולים" הסרביים מיהרו להגיב. "מי יכול להרוויח מהתנקשות זאת מלבד אמריקה? ברור שה-CIA אחראי" - הייתה המנטרה השלטת בשיחות באתרי חדשות סרביים. טוקבקים מסוג זה זכו למאות לייקים בעוד תגובות שטענו כי "פוטין אחראי" זכו לקיתונות של בוז.
אזרחי סרביה מקבלים את מרבית המידע על רוסיה מכלי תקשורת שנתמכים על ידי מוסקבה, וה"טרולים" מחזקים את הקו הרטורי של הקרמלין. התוצאה היא דעת קהל שלילית על המשטר בקייב בקרב הסרבים - הממשלה האוקראינית ניאו-נאצית ופוטין צדק כשסיפח את קרים.
"אחת ההשלכות מכך היא העובדה שהתמיכה שהייתה נרחבת לשילוב באיחוד האירופי ירדה
מתחת ל-50 אחוזים לראשונה מאז השינוי הדמוקרטי שהתחולל בסרביה בשנת 2000", הסבירה ילנה מיליץ', מומחית למדעי המדינה במרכז ללימודים אירו-אטלנטיים בבלגרד. "יהיה קשה להתאושש מהתמיכה הציבורית הרחבה הזאת".
בגרמניה ניסה משרד החוץ להתמודד עם התעמולה באמצעות פרסום מזכר לדיפלומטים המסביר כיצד להפריך כמה מהטיעונים הרוסיים באשר לסכסוך האוקראיני. לדוגמה, על הטענה "פאשיסטים שולטים בקייב" עונה המזכר כי רק קומץ ארגונים ימניים-קיצוניים נמנו עם המפגינים שהביאו להדחתו של הנשיא הפרו-רוסי, ושמפלגות ימין-קיצוני לא הצליחו לגייס תמיכה גדולה בבחירות לפרלמנט ולנשיאות.