מכר את הנובל כדי לשלם חשבונות רפואיים
הפיזיקאי לאון לדרמן ואשתו החליטו למכור את המדליה שבה זכה ב-1988 לאחר שאובחן כחולה בדמנציה. המדליה נמכרה ב-765 אלף דולר. הפיזיקאי הגה את המונח "החלקיק האלוהי" ובעבר הקים עמדות מאולתרות ברחוב כדי שעוברי אורח יוכלו לשאול אותו שאלות. "זה קשה, הלוואי שהיה אחרת"
מדליית נובל משנת 1988 שבה זכה הפיזיקאי האמריקני-יהודי לאון לדרמן נמכרה בשבוע שעבר במכירה פומבית בסכום של 765,002 דולר. לדרמן, בן 92, המפורסם בין היתר בשל ספרו על "החלקיק האלוהי", סובל בימים אלו מדמנציה ואובדן זיכרון ומשפחתו עתידה להשתמש בכסף כדי לכסות הוצאות רפואיות.
עוד חדשות בעולם :
'מפעל הטרולים'. צבא הטוקבקיסטים של פוטין
הודו: לינץ' בגבר שערף ראש של ילד בטקס קליפורניה מתייבשת: ישראל תסייע בבצורת "אני בהלם שבכלל הצלחנו למכור את זה", אמרה אשתו של לדרמן, אלן, בת 67. "בעבר נתנו לילדים קטנים לשחק עם הפרס ולהצטלם איתו". היא סיפרה שבעלה בריא פיזית, וכי השניים חיים בנוחות על כספי פרישתם. עם זאת, לאור אבחנתו של הפיזיקאי לאחרונה כסובל מדמנציה, קיים חשש גדול בנוגע לעתידם, בין היתר בשל הוצאות רפואיות גדולות שעשויות להתלוות למחלה."זה נורא", אמרה אלן. "זה קשה מאוד. הלוואי שהיה יכול להיות אחרת. אבל הוא שמח. הוא אוהב את המקום שהוא גר בו, עם חתולים, כלבים וסוסים. אין לו בעיות של חרדה, וזה משמח אותי שהוא כל כך שמח". הם לא חשבו על האפשרות של מכירת הפרס עד לפני כחודש, כאשר חברת מכירות פומביות מלוס אנג'לס פנתה אליהם.
לדרמן זכה בפרס נובל לפיזיקה יחד עם שני פיזיקאים נוספים על גילוי חלקיק תת-אטומי הנקרא הנייטרינו המיואוני. לדרמן השתמש בכספי הזכייה כדי לקנות בקתת עץ ליד העיירה דריגס שבמזרח אוהיו עבור חופשות פרטיות. ביוני 2012 פרש לדרמן לגמלאות.
בראיון עם סוכנות הידיעות AP בשבוע שעבר סיפר שהוא לא זוכר את העבודה שהייתה כרוכה בזכייתו בפרס נובל. "אין לי סיפורים ממשיים לספר על זה", אמר, וציין כי הפרס עצמו עומד על מדף בביתו כבר יותר מ-20 שנה. "אני יושב במרפסת ומסתכל על ההרים".
דוברת מטעם חברת המכירות שמכרה את הפרס של לדרמן אמרה: "אנחנו שמחים עבור הלדרמנים. אנחנו מרוצים מאוד מכך שהצלחנו להשיג מחיר טוב עבור פרס הנובל". החברה מסרה כי הסכום שהתקבל עבור הפרס הוא הרביעי בגובהו בקרב עשרת פרסי הנובל שנמכרו עד כה בעולם, וכי מדובר בפעם השנייה שבה חתן הפרס מוכר אותו בעודו בחיים. שמו של הקונה לא פורסם.
בעבר הציג לדרמן לראווה את הפרס שלו ואת אהבתו לפיזיקה בכל מיני דרכים יצירתיות, למשל כאשר התיישב לצד שולחן מאולתר באמצע הרחוב בניו יורק ובשיקגו כדי שעוברי אורח "יוכלו לשאול חתן פרס נובל שאלה". אנשים רבים התייצבו ועמדו בתור רק כדי לשוחח איתו.
לדרמן כתב ספרים רבים ומוכר בתור הוגה המונח "החלקיק האלוהי" – שם ידידותי ומוכר יותר לחלקיק התת-אטומי "בוזון היגס". פרט לפרס נובל, זכה לדרמן בפרסים מוערכים רבים נוספים המוכרים פחות לציבור הרחב. "כל הדברים האלה לא אומרים הרבה לאנשים", אמרה אלן. "אבל פרס הנובל זה משהו שאנשים באמת מודעים אליו".
הפיזיקאי לאון לדרמן
צילום: AP
מומלצים