שתף קטע נבחר

מוכרים ירקות ותורמים למשפחות נזקקות

"נסענו לשוק הסיטונאי בירושלים וקנינו עשרות ק"ג של ירקות ופירות ומכרנו אותם כארגזים למשפחות שהיו מוכנות לרכוש מאיתנו את הארגזים במחיר מעט גבוה ממה שרכשנו אותם. עם הרווח רכשנו סלי מזון לנזקקים ועם הכסף של המוצרים רכשנו מחדש מוצרים בשבוע שלאחר מכן וכן הלאה". זיו גילנסקי, תלמיד כיתה י"ב, משתף

קוראים לי זיו ואני תלמיד כיתה י"ב בתיכון הרטמן בירושלים. כבר כמה שנים שמתקיימת חלוקה של מזון מבית הספר לאותן משפחות ובה בשר, חלב ומוצרים יבשים, אבל תמיד בצורה של איסוף תרומות וצדקה, דבר שהקשה לעיתים על מלאכת ארגון סלי המזון באופן רציף.

 

כדי למצוא פיתרון לבעיה ולוודא כי שתמיד נוכל לספק את צרכיהם של הנזקקים, החלטנו לצעוד צעד נוסף קדימה ולעבור היישר מאנשים בקהילה לאותן משפחות. ניסינו לחשוב על משהו שאנשים צריכים לקנות באופן קבוע וגם יישאר משתלם כדי לגזור ממנו רווח לצדקה.

 


"כך עלה במוחנו הרעיון של שימוש במסחר בירקות כדי לייצר תועלות לכל המעורבים"

 

כך עלה במוחנו הרעיון של שימוש במסחר בירקות כדי לייצר תועלות לכל המעורבים. את קואופרטיב צדקא התחלנו השותף שלי יוחאי, המורה שלנו דרורי יהושע ואני לפני כמה שבועות כהתארגנות כלכלית-חברתית שתיתן מענה למשפחות במצוקה שנמצאות בסביבת בית הספר שלנו.

 

 נסענו לשוק הסיטונאי בירושלים וקנינו 40 ק״ג של תפוחי אדמה ובצל, 20 ק״ג של גזר ומלפפון ו-10 ק״ג של בננות ומכרנו אותם כארגזים ל-10 משפחות שהיו מוכנות לרכוש מאיתנו את הארגזים במחיר מעט גבוה ממה שרכשנו אותם. עם הרווח רכשנו סלי מזון לנזקקים ועם הכסף של המוצרים רכשנו מחדש מוצרים בשבוע שלאחר מכן וכן הלאה.

 

הארגזים רק הולכים וגדלים

בפעם הראשונה הסלים יצאו קצת מגוחכים אבל מאז הארגזים רק הולכים וגדלים. אולם מעבר לשיפור בגידול הארגזים, שמנו לב לתופעה מעניינת נוספת, כשמכרנו את הארגזים במשך כמה שבועות - ההתארגנות שלנו תורמת לא רק למשפחות הנזקקות אלא גם לצרכן- היא שוברת את מחירי השוק ואת השלבים המיותרים בהם גוזרים הספקים השונים רווח מהירקות ונעה מהר מאוד בין החקלאי לצרכן- לפעמים עד כדי רמה של קנייה ישירה.

 

מכאן בא הכינוי של הפרויקט- קואופרטיב. תחילה התמקדנו רק בקהילת בית הספר ובה המורים והתלמידים אך ראינו שיש לפרויקט התעניינות הרבה יותר רחבה. פתחנו דף פייסבוק וביצענו פרסום נרחב וזה הוביל לכך שעשרות אנשים נוספים הגיעו אלינו לרכוש את הירקות והפירות.

 


"נראה שהרעיון מלהיב אנשים ועונה על רצון כלשהו לשינוי חברתי". זיו גילנסקי (משמאל)

 

נראה שהרעיון מלהיב אנשים ועונה על רצון כלשהו לשינוי חברתי. יש לנו לקוחות קבועים שקונים וגם כאלו שמפתיעים אותנו ונהנים לקחת ארגז. בתקופה האחרונה הרחבנו את המיזם גם לרמה של קיום שוק חקלאי שבו אנחנו מוכרים את התוצרת ביחידים וכך הרבה אנשים מתוודעים לפרויקט שלנו.

 

כעת כשאנחנו מסיימים את התיכון, הקואופרטיב עובר לידיים הבאות של תלמידים צעירים יותר בבית הספר זאת כחלק מהמטרה לשים גם דגש על העברת המסר ל״דור הבא״- עם חינוך לעשייה ובעיקר הווי של עשייה חברתית-קהילתית בבית הספר.

 

בעקבות ההצלחה של הפרויקט שלנו, אני מאמין שניתן ליישמו בעוד בתי ספר ומוסדות צדקה שונים וכך ליצור תחלופה של אנשים שתורמים לקהילה ולשרת רבדים רובדים רבים בה.

 

באופן איש אני יכול להעיד שהפרויקט נותן תחושה של עשייה קבוצתית, סיפוק ועזרה לזולת ואני מקווה שבעקבותינו בתי ספר רבים יאמצו את המודל וכך יהיו משפחות רבות שיוכלו לחיות בכבוד.

 

  • הכותב זיו גילנסקי הוא תלמיד כיתה י"ב בתיכון הרטמן ומיוזמי הפרויקט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הווי של עשייה חברתית-קהילתית בבית הספר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים