שתף קטע נבחר

 

סיסי מלמד את ילדי מצרים איסלאם של שלום

נשיא מצרים, מוסלמי אדוק בעצמו, הבין שחיסול מנהיגי האחים המוסלמים לבדו לא יעזור. עכשיו הוא שולח שייחים מאוניברסיטת אל-אזהר, המוסד הסוני ההלכתי העליון, לבתי הספר ולפקולטות, ומשנה את ספרי הלימוד כדי שהנוער יכיר איסלאם מתון, כזה המדבר על מלחמה ועבדות הרבה פחות

לומדים קוראן במוסד אל-אזהר. יש שמזהירים: "הרפורמה תביא לפיצוץ" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לומדים קוראן במוסד אל-אזהר. יש שמזהירים: "הרפורמה תביא לפיצוץ"(צילום: רויטרס)

במסגרת מלחמתו באיסלאם הקיצוני החליט נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי להסתמך לא רק על מטוסי קרב המפציצים את מחבלי דאעש ואל-קאעידה, אלא גם על אנשי דת חובשי טורבאן ממוסד אל-אזהר, מוסד הדת הבכיר ביותר של האיסלאם הסוני זה 1,000 שנה. כעת הוא רוצה שאנשי הדת יגיעו לכיתות ויטיפו לתלמידים שלא לפנות לקיצוניות.

 

עוד חדשות בעולם :

 

בנאום שהועבר בשידור חי מוועידה באוניברסיטת אל-אזהר בקהיר בינואר השנה קרא סיסי למהפכה דתית במצרים. הוא אמר לקהל, שהורכב מאנשי דת, כי אידיאולוגיה קיצונית הפכה מקור לחרדה, סכנה, רצח והרס של שאר העולם. זה, הוא הדגיש, חייב להשתנות - ולאנשי הדת צריך להיות תפקיד מוביל בכך בבתי הספר, במסגדים ובשידורי הרדיו והטלוויזיה. "אתם, האימאמים, אחראים מול אללה. העולם כולו ממתין. העולם כולו מחכה למילה הבאה שלכם משום שהאומה המצרית הולכת ונקרעת", אמר סיסי.

תמונתו של סיסי וברקע מסגד אל-אזהר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תמונתו של סיסי וברקע מסגד אל-אזהר(צילום: רויטרס)

אזהרתו של סיסי הייתה חלק ממפעל גדול יותר שהוא מנסה לקדם כעת. כדי למגר את תנועת האיסלאם הקיצוני המטלטלת את ארצו השתמש סיסי בראש ובראשונה ברשויות אכיפת החוק ובהפעלת כוח, אבל במקביל הוא מנסה כעת לקדם גם נוסח מתון יותר ופוליטי פחות של האמונה האיסלאמית. במאמץ הזה מוסד אל-אזהר הוא אחת החזיתות החשובות ביותר עבור סיסי - ועבור האזור בכללותו. תוצאת המאמץ הזה במצרים, בירתו האינטלקטואלית והתרבותית של העולם הערבי, עשויה להשפיע הרבה מעבר לגבולותיה.

 

מסגד אל-אזהר נבנה במאה העשירית לספירה והוא אחד העתיקים ביותר במצרים. הוא פתח אוניברסיטה שהפיצה את האיסלאם השיעי עד 1171. בהמשך הוא הפך למסגד סוני ולאוניברסיטה שלימדה את ארבע האסכולות המרכזיות של האיסלאם הסוני. כיום הפקולטות השונות של האוניברסיטה ומרכזי המחקר שלה מלמדים כ-450 אלף סטודנטים, רבים מהם ממדינות באסיה וברחבי אפריקה. יש לה גם רשת של יותר מ-9,000 בתי ספר ברחבי מצרים, שבהם לומדים יותר משני מיליון תלמידים.

 

המורים של אל-אזהר, המטיפים שלו וחוקריו סיפקו עד כה כמה שינויים, כמו למשל ביצוע התאמות בספרי לימוד והקמת מרכז לפיקוח על הצהרות של קיצונים ברשתות החברתיות, כדי שהמוסד יוכל להיאבק בהם ביתר קלות. עם זאת אין שום מידע עד כה על תוכנית רפורמות, ואנשי אל-אזהר מודים בגלוי שהאתגר הניצב בפניהם עצום.

ההנהלה הזהירה: מי שיסית לאלימות - יודח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההנהלה הזהירה: מי שיסית לאלימות - יודח(צילום: רויטרס)

כדי להצליח במשימה יצטרך סיסי להשיג מה שרבים לפניו לא הצליחו להשיג: איזון בין נקיטת צעדים ביטחוניים קשים לבין חינוך שמטרתו לעודד נוסח מתון יותר של האיסלאם. ניסיונות העבר במצרים, בסוריה, באלג'יריה ובעיראק מוכיחים שניסיון לדכא את הקיצונים עלול גם לשלהב אותם. לעת עתה תוצאות מאמציו של סיסי מעורבות.

 

הנשיא עם הכתם על המצח

נשיא מצרים דתי אדוק ועל מצחו אפשר להבחין בסימן שנותר עליו משנים על גבי שנים שבהן לחץ את ראשו אל השטיח בתפילות היומיות. רעייתו ובתו עוטות רעלה, והמוניטין שלו כאדם מאמין היה ידוע כל כך עד שקודמו בתפקיד מוחמד מורסי, מבכירי האחים המוסלמים והנשיא הראשון שנבחר במצרים בבחירות דמוקרטיות, מינה אותו למפקד הצבא באוגוסט 2012.

 

ובכל זאת, סיסי היה גם חזק מספיק כדי להדיח את מורסי מהשלטון אחרי שהאחים המוסלמים איבדו עוד ועוד מהפופולריות שלהם. מאז הוא קידם מבצע דיכוי מסיבי נגד האחים המוסלמים ומאות מתומכי התנועה נהרגו. אלפים אחרים נעצרו. החודש גזר בית משפט בקהיר עונש מוות על מורסי בשל מעורבותו בבריחה המונית מהכלא ב-2011.

 

מציאת האיזון בין הפעלת כוח שכזו לבין העברת מסר של מתינות היא משימה קשה. באל-אזהר יש סטודנטים האומרים כי הם ספקניים למדי לגבי המוסד ותוכניות הממשלה. רבים טוענים שאל-אזהר הוא למעשה שופרו של השלטון, שנותן עדיפות לאליטה הצבאית והפוליטית על פני המוני העניים, שבקרבם אוספים הקיצונים את רוב המגויסים שלהם.

 

כמה סטודנטים סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי המבצע הביטחוני הביא לתוצאות הפוכות משציפה השלטון. לדבריהם, שיטות הפעולה הנוקשות של המשטר בקהיר רק גורמות לאנשים שיכלו להיות פתוחים למסר של מתינות - להקצין. גורמים במערב משבחים את קריאותיו של סיסי לפעולה, אבל מטילים ספק בכך שיש לו תוכנית של ממש. "יש גרעין של רעיון גדול מאוד במה שסיסי רוצה לעשות", אמר אחד מהם, "אבל החזון שלו לכך אינו ברור בדיוק ולא ברור כיצד הוא ייושם".

בחנויות הספרים אין צנזורה. יש גם ספרים מעודדי ג'יהאד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בחנויות הספרים אין צנזורה. יש גם ספרים מעודדי ג'יהאד(צילום: רויטרס)

המבקרים טוענים כי האימאמים הגדולים של אל-אזהר מפרסמים זה שנים פסקי הלכה התומכים במדיניות הממשלה. בימי שלטונו של חוסני מובארק, נשיא מצרים במשך שלושה עשורים עד הדחתו ב-2011, מונה האימאם הגדול של אל-אזהר בצו נשיאותי. הממשלה הצבאית שלקחה את השלטון ממובארק נתנה למוסד אל-אזהר עצמאות רבה יותר ואפשרה לוועדה שלו לבחור בעצמה את האימאם הגדול, אף שהוא עדיין צריך לקבל אישור בצו נשיאותי. כשמורסי עלה לשלטון ב-2012 מתח מוסד אל-אזהר ביקורת על מדיניותו והאשים את האחים המוסלמים בניסיון להציב את אנשי התנועה שלהם בעמדות מפתח דתיות. על-ידי התמודדות בבחירות באל-אזהר האחים אכן השיגו המוסלמים השפעה מסוימת בתוכו.

 

עם זאת, מאז שסיסי עלה לשלטון הדיח מוסד אל-אזהר פרופסורים ומרצים שמונו בימי מורסי וחזר לשיטת המינויים שבה יש למשטר תפקיד גדול יותר. הוא גם תמך פומבית במבצע הביטחוני של סיסי נגד האחים המוסלמים ואנשי האיסלאם הקיצוני. האוניברסיטה פרסמה תקנות חדשות שלפיהן יסולק או יפוטר כל סטודנט או חבר פקולטה התומך במחאה שתפריע למהלך התקין של הלימודים או תקדם התפרעויות.

 

כולם מדברים על שלום

לדברי סגן מנהל אל-אזהר, עבאס שומאן, מאז 2013 גם החל מוסד אל-אזהר לשנות את תוכנית הלימודים שלו כך שתתאים יותר לעידן הנוכחי. מספרי לימוד הוסרו פסקאות המתארות מלחמה ועבדות, לדבריו משום שהן היו נכונות לתקופת הכיבושים האיסלאמיים אולם היום הן מיושנות ולא-רלוונטיות. בהקדמה לגרסה וירטואלית של ספר על התיאולוגיה האיסלאמית כתוב כעת: "אנחנו מציגים את התוכן המדעי הזה לבנינו ובנותינו ומבקשים מאללה שיברך אותם בסובלנות ובחשיבה מתונה... ועבורם - להראות לאנשים את הפנים הנכונות של האיסלאם".

הקונטרה לדאעש. מסגד אל-אזהר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקונטרה לדאעש. מסגד אל-אזהר(צילום: רויטרס)

אוניברסיטת אל-אזהר מדגישה כל העת שסטודנטים צריכים שלא לקרוא טקסטים דתיים מבלי לקבל ליווי והנחיה. פרופסור עבד אל-פתאח אל-אווארי, דיקן הפקולטה לתיאולוגיה איסלאמית באל-אזהר, אמר כי גם הוקמו צוותי מומחים כדי לבחון מחדש ספרים שנכתבו על-ידי פרופסורים, כדי לוודא שהם אינם נוטים לקיצונות.

 

אנשי הדת מנסים גם להפוך את דרכי התקשורת למודרניות יותר. לאחרונה פתח מוסד אל-אזהר ערוץ יוטיוב שמטרתו להילחם בתעמולה האיסלאמיסטית הקיצונית באמצעות תכנים משלו. הוא החל להשתמש גם ברשת החברתית כדי לגנות את הזוועות שמחולל דאעש. שייחים באל-אזהר יצאו לסיורים במרכזי נוער ברחבי מצרים כדי לקדם אידיאולוגיה מתונה ולהילחם בקיצוניות.

 

עבד אל-חי אזאב, נשיא אוניברסיטת אל-אזהר, אומר: "האוניברסיטה שלנו מחנכת מדענים, מטיפים, רופאים ומהנדסים, כך שכשאל-אזהר מספקת את שירותי החינוך שלה לחברה, זה חייב להיעשות עם החזון הנכון בכל הקשור לדת, חזון שלפיו דת לא צריכה להיתפש כמכשול לחברה".

כוחות הביטחון מתעמתים עם אנשי האחים המוסלמים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות הביטחון מתעמתים עם אנשי האחים המוסלמים(צילום: רויטרס)

לא כולם מברכים על הרפורמות. בקמפוסים של אוניברסיטת אל-אזהר נרשמו כמה מחאות אלימות של תומכי האחים המוסלמים אחרי הדחת מורסי, ויש סטודנטים המתנגדים לשינויים בתוכנית הלימודים ובתכניה. יוסף חמדי, סטודנט שנה שלישית לתיאולוגיה איסלאמית, אומר שהוא כועס על כך שלא מלמדים אותו את כל ארבע האסכולות המרכזיות של האיסלאם הסוני ואת ההבדל ביניהן. האסכולות האלה כוללות בין השאר פסיקות של אנשי דת מההיסטוריה המוסלמית, שלפיהן למשל "יש להשתמש בכוח נגד דיכוי ולדחות את השליט".

 

כמו סטודנטים אחרים הוא מרגיש שמשמעות הרפורמות היא שהסטודנטים לא נחשפים ללימודי האיסלאם במלואם. לדבריו כתוצאה מכך יש סטודנטים הפונים בעצמם לחיפוש ספרים: "יש סטודנטים שהקצינו דווקא בשל כך - הם פנו לטקסטים האלה ללא סיוע והכוונה מצד אל-אזהר". גם סטודנט אחר, שפגש את כתבי סוכנות הידיעות רויטרס במטרו של קהיר כדי שכוחות הביטחון המצריים לא יעצרו אותו, סיפר כי ההתמקדות בגרסה הרכה יותר של ההלכה האיסלאמית הרגיזה אנשים. שומאן, סגן ראש אל-אזהר, אומר שהשינויים בתוכנית הלימודים לא החלישו את לימודי השריעה. "חוקי השריעה מאפשרים לבחון מחדש חוקים שאינם רלוונטיים יותר לעידן המודרני כדי להתאים אותם לעידן החדש", הוא אומר.

המומחים מתעקשים: "חוקי שריעה ישנים מותר להתאים למציאות העכשווית" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המומחים מתעקשים: "חוקי שריעה ישנים מותר להתאים למציאות העכשווית"(צילום: רויטרס)

גם עכשיו - לא קשה למצוא טקסטים קיצוניים. ממש מחוץ למסגד אל-אזהר ברובע העתיק של קהיר מלאות הסמטאות בחנויות ספרים המוכרות את כתביהם של

אנשי האיסלאם הקיצוני יותר, כולל איבן תימייה ושייח קישק, ספרים שלפיהם למשל "כנות באמונה אינה שלמה ללא ג'יהאד למען אללה". מוכרי ספרים מספרים כי הם אפילו מוכרים בחשאי ספרים של סייד קוטב, מנהיג האחים המוסלמים באמצע המאה שעברה שנתפש כאבי האידיאולוגיה האיסלאמית הקיצונית המודרנית.

 

למרות הטענות נגדו, סיסי נשאר מחויב למהלך שלו נגד הקיצונים, וסבור שאנשי אל-אזהר יכולים לפעול ביתר שאת כדי לקדם את האיסלאם המתון. בנאום שנשא לאחרונה הוא אמר: "אנחנו צריכים לפעול מהר יותר וביעילות רבה יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא מצרים סיסי. עלה לגדולה גם בגלל דתיותו
צילום: AP
מומלצים