למצוא את האוצר - גרסת המציאות
דמיינו לכם: צוללן צולל להנאתו במעמקי הים ולפתע משהו בוהק וזוהר מציץ מבין הקרקעית. הצוללן מתקדם לעבר הברק שמסתתר בין הצדפים והסלעים וברגע אחד נגלים לנגד עיניו אלפי מטבעות נוצצים מזהב טהור. צפו
מספר צוללנים שצללו ליד חוף קיסריה בפברואר השנה גילו באקראי יותר מ-2,580 מטבעות. מייד מיהרו הצוללנים להזעיק ארכאולוגים ימיים אשר הבינו כי מדובר באוצר גדול - מטבעות מזהב טהור, 24 קראט, במשקל 7.5 ק"ג.
רשות העתיקות אשר החזיקה במטבעות עד כה החליטה להשאיל אותן למוזיאון ישראל בירושלים על מנת שיוצגו לקהל הרחב. כעת כולם מוזמנים להגיע לתערוכה החדשה במוזיאון, במסגרת חגיגות היובל, ולצפות באוצר הקדום. כך זה נראה:
האוצר הכי גדול שנמצא בישראל
המטבעות נטבעו על ידי הח'ליפים הפאטמים במצרים מאמצע המאה ה-9ועד ראשית המאה ה-11. הח'ליפים שלטו באותה תקופה על אמפריה ענקית שהשתרעה מצפון אפריקה במערב ועד סוריה ותימן במזרח.
התערוכה שבה מוצג האוצר בפעם הראשונה תהיה פתוחה לקהל הרחב לתקופה מוגבלת של שלושה חודשים בלבד.
ד"ר חיים גיטלר, אוצר ראשי לאריכאולוגיה במוזיאון ישראל מספר כי מדובר בתגלית הכי חשובה בשנים האחרונות ובאוצר הגדול ביותר שנמצא אי פעם בישראל.
אוצר בשווי 5.5 מיליון שקלים
ממסמכים מן המאה ה-11 שנמצאו בגניזת קהיר עולה שמשכורתו החודשית של בעל-מלאכה באותו זמן היתה כ-2 דינרי זהב. לפי מספר המטבעות שנמצאו, שווי האוצר היה כ- 1,200 משכורות בח'ליפות הפאטמית. כך שלפי משכורת מינימום בישראל האומר שקול ל- 5.5 מיליון שקלים.
"גם אחרי יותר מאלף שנה זהב נשאר בלי פגע" אומר ד"ר רוברט קול, אוצר ענף המטבעות של רשות העתיקות ומסביר כי אחת הסגולות של זהב היא שלא צריך לנקות אותו. מדובר באוצר לא רק מבחינת כסף אלא מבחינה היסטורית" מספר ד"ר קול בהתרגשות בזמן שהוא מוציא את המטבעות ממחסן המוזיאון לקראת הצגתן בתערוכה לקהל.
המטבעות מוצגות מעל לחול שחור על מנת להבליטן ולתת לזהב ניגוד בצבעים,
כך שהקהל שייכנס למוזיאון יוכל לראות את האוצר הקדום עוד מהויטרינה מבחוץ.
התצוגה היא שיתוף פעולה בין רשות העתיקות, החברה לפיתוח קיסריה ומוזיאון ישראל, ירושלים.
חגיגות היובל למוזיאון ישראל - כתבות נוספות:
החיים הם "יומולדת, אחד גדול
מי הגיע לחגיגות היובל במוזיאון?
משהו חדש קורה במוזיאון