שתף קטע נבחר

 

חוק הגבלת המזומן אושר שוב בוועדת השרים לחקיקה

3 חודשים לאחר שאושר בוועדת השרים לחקיקה, נאלצה היום הוועדה לאשר פעם נוספת את החוק המגביל שימוש במזומן. הוועדה הסמיכה גם את הממונה על ההגבלים העסקיים לפקח על עמלות הסליקה בכרטיסי האשראי. חוששים מהמגבלות? ייקח עוד זמן רב עד שהחוק ייושם

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') פעם נוספת את החוק המזומן, המבוסס על מסקנות ועדת לוקר שמינה ראש הממשלה, לצמצום השימוש במזומן ולמלחמה בהון השחור.

 

נציין כי הוועדה עשתה זאת קודם לכן, במהלך חודש פברואר, אך בעקבות הבחירות וכדי ליצור רצף חקיקה, נאלצה ועדת השרים לאשר את החוק שוב כדי להעבירו לקריאה ראשונה בכנסת.

 

עם זאת, בניגוד להצבעה הקודמת, נוספה הפעם גם הסמכה לממונה על ההגבלים העסקיים לפקח על העמלה הצולבת בכרטיסי האשראי (העמלה הנגבית מבית העסק על ידי חברות כרטיסי האשראי), זאת בנוסף לעמלה בכרטיסי הדביט (כרטיסי חיוב מיידי).

 

במשרד ראש הממשלה מציינים כי הדבר יאפשר להוזיל עסקאות בכרטיסי אשראי ויהווה אמצעי נוסף במלחמה ביוקר המחייה.

 

שלל תנאים לכניסת החוק לתוקף

נזכיר כי טיוטת "חוק המזומן" קובעת מגבלה על שימוש במזומן לפיה כל תשלום מעל 10,000 שקל יתבצע באמצעים שאינם מזומן (צ'ק, העברה בנקאית, כרטיס אשראי, כרטיס דביט או כרטיס נטען).

 

בשלב ראשון תיקבע המגבלה ביחס לשימוש בסכום שמעל ל-10,000 שקל במזומן לעסקה שלפחות אחד מהצדדים לה הוא עוסק, כאשר סכום המגבלה בין פרטים שאינם עוסקים יהיה 50,000 שקל.

 

בשלב שני, יופחת סכום המגבלה בין פרטים שאינם עוסקים ל-15,000 שקל (למעט עסקאות למכירת כלי רכב, לגביהן סכום המגבלה יישאר 50,000 שקל).

בנוסף קובעת טיוטת החוק כי אסור יהיה לתת צ'ק שסכומו עולה על 10,000 שקל שלא צוינו בו שמות של המסבים והנסבים ומספרי הזהות שלהם, או צ'ק אשר הוסב יותר מפעם אחת שסכומו עולה על 10,000 שקל.

 

נדגיש כי החוק יכנס לתוקף רק לאחר שבמשק יתקיימו מספיק אמצעי תשלום תחליפים למזומן, בין היתר: כרטיס החיוב המיידי יהיה זמין ללקוחות של תאגיד בנקאי באופן דומה לכרטיס חיוב, וכרטיס חיוב מידי יועמד לשימוש על ידי בנק הדואר לכל דורש, לצד האפשרות לפתוח חשבון בנק. המשמעות היא שייקח עוד זמן רב עד שהחוק ייכנס לתוקף.

 

השימוש במזומן הוכר בארץ ובעולם כ"דלק" המניע את הכלכלה השחורה. אומדנים שנערכו מצביעים על כך שהכלכלה השחורה בישראל מהווה מעל 20% מהתוצר. משמעותה של הכלכלה השחורה בישראל הינה אובדן הכנסות בהיקף של כ-40-50 מיליארדי שקל מדי שנה, כאשר המזומן מקל על העלמות מס, הלבנת הון, ביצוע עבירות שונות ומימון טרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים