המדינה הקשיחה קריטריונים - ומוקדי הקליטה של יוצאי אתיופיה בסכנת סגירה
ב-15 רשויות ברחבי הארץ פועלים כיום מרכזי קליטה שבהם גרים יוצאי אתיופיה. כעת החליטו במשרד הקליטה כי יתקצבו את המוקדים רק אם נקלטו בכל רשות לפחות 801 עולים ב-15 השנה האחרונות. ראש העיר אשקלון, שבעירו נקלטו 625: "המהלך יוביל לסגירת המוקד ולפיטורים"
על גב העולים: שינוי מהותי בקריטריונים של משרד הקליטה להעברת תקציבים למוקדי הקליטה לעולי אתיופיה עלול להביא לסגירת חלק מהם. מדובר בכ-15 רשויות שבהם פועלים מוקדים כאלה, ועל הפי הנוהל החדש, כך לטענת ראש עיריית אשקלון, מי שלא שיכנה במרכזי הקליטה מעל 801 עולים ב-15 השנה האחרונות לא תקבל תקציב. אם הרשות בכל זאת תחפוץ להפעיל את המקום – היא תעשה זאת על חשבונה.
במשך שנים תוקצבו מוקדי הקליטה על ידי המדינה, ללא קשר למספר הולים שנקלטו במרכזי הקליטה. הכסף יועד להעסקת עובדים שיפעלו מול העולים בתחומי ההכוונה והייעוץ. מימון העובדים נעשה על ידי העירייה ומשרד הקליטה, אולם כעת החליטה המדינה על שינוי הקריטריון. ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, שעל פי משרד הקליטה בעירו נקלטו רק 625 עולים חושש כי המהלך יוביל לפיטורי העובדים וסגירת מוקד השירות העירוני. "ברשויות שבהן עלה מספר יוצאי אתיופיה על 801 ניתן יהיה לממן רק 30 אחוז משכר העובדים", טוען שמעוני. השינוי, יצוין, ייכנס לתוקף בראשון ביולי.
שמעוני שיגר מכתב לשר הקליטה, זאב אלקין, ובו תקף במילים חריפות את החלטת המשרד על שינוי הקריטריונים. "ההחלטה, הלכה למעשה, היא סגירת המוקד לעולי אתיופיה הפועל באשקלון זה כעשור", כתב ראש העירייה. "במסגרת עיריית אשקלון מועסקים כיום ארבעה עובדים (3.5 תקנים), שמשרד הקליטה מממן את העסקתם, באמצעות החברה העירונית. בחוזר 'מבחנים למתן תמיכות' שנשלח על ידי משרד העלייה והקליטה צוין כי באשקלון נקלטו 625 יוצאי אתיופיה, מספר זה אינו מקנה אפשרות להעסקת כוח אדם ברשות".
שמעוני ציין עוד כי "לאור האמור ובהתאם למסמך, אין לעיריית אשקלון תקציב להעסקת כוח אדם במוקד עולי אתיופיה החל מתאריך 01.07.2015, ועל כן אם לא תתקבל החלטה אחרת של המשרד, ניאלץ לסגור את המוקד באותו מועד ולהודיע לארבעת העובדים על הפסקת עבודתם. חשוב לי לציין כי מוקד זה משרת אוכלוסיה של מאות עולים יוצאי אתיופיה, תושבי אשקלון, ומהווה עבורם כתובת אמיתית לכל פנייה. סגירת המוקד תהווה עבור רבים מהם מכה קשה, ותיצור עוד מתיחות מיותרת בין הרשויות לעולים, במציאות כה נפיצה".
ממשרד הקליטה נמסר בתגובה: "משרד העלייה והקליטה לא הודיע כי המוקדים ייסגרו. גם במחצית השנייה של שנת 2015 יוסיף משרד העלייה והקליטה לחלק תמיכות לרשויות המקומיות שיפעילו תוכניות ליוצאי אתיופיה בסכום כולל של 11.5 מיליוני שקלים, כפי שחולק במחצית הראשונה של השנה. באופן ברור התמיכות מחולקות בהתאם למספרי העולים המתגוררים בכל רשות והושם דגש על ביצוע פעילות עבור העולים יוצאי אתיופיה".
גורמים במשרד הקליטה טענו כי אין מדובר בהקשחת הקריטריונים לתמיכה אלא בתכנון שונה של אופן הקצאת הכספים, זאת לאור השינוי בדפוסי קליטת יוצאי אתיופיה ברשויות המקומיות. "ההחלטה לסגור היא של שמעוני בלבד ומשקפת את סדר העדיפויות של ראש העיר, שיכול להמשיך להפעיל את המוקד", מתחו הגורמים ביקורת.