גניבת זרע? הצד שלו, הצד שלה
לא כמו בסרטים: כשנוצר הריון לא מתוכנן והאישה מחליטה ללדת את התינוק, כדאי שכל אחד מהצדדים ידאג לזכויות שלו ובעיקר לזכויות של הילד. מדריך למחוברים בעל כורחם
עוד בנושא:
גירושין: איך לעשות את זה מבלי להזיק לילדים
אל תעלמו מהשטח - גם אם קשה: אבהות אחרי גירושים
גירושים: ילדים שנחשפים לבגידה סובלים יותר
מה תעשה מי שהגיעה לגיל 35 ומעלה וטרם ילדה? הריי אוטוטו תמצא שהנתיב הזה עלול להיחסם בפניה. לא אחת יש מי שגומלת החלטה בלבה להביא ילד לעולם באמצעות גבר, אשר את המבנה הגנטי הנראה לעין שלו היא יכולה לראות ולבחור, כשמטרתה החד משמעית היא הבאת ילד לעולם. לעיתים הדבר נעשה בשיתוף עם הגבר ולעיתים מבלי לשתפו.
ישאל השואל ובצדק, מהי גניבת זרע? האם אותו גבר שנלקח זרעו נאזק בידיו ורגליו והיה נטול יכולת התנגדות? כנראה שלא. ואם זו גניבה, מדוע אין עבירה כזו בחוק הפלילי? מנגד תמיד עולה השאלה - היכן האחריות של אותם הגברים? האם לא היו אמורים לקחת בחשבון שממפגש בין גבר ואישה עשוי להיווצר ילד?
תינוק הרומן
כך למשל קרה במקרה של א', בעל חברה מצליחה ממרכז הארץ, נשוי ואב לשלושה. עקב משבר קצר בנישואין עם אשתו נקלע לדבריו לרומן עם אישה גרושה, שלה ילד מנישואין קודמים.
לטענת א', אותה אישה הבהירה לו כי היא יכולה להיכנס להריון רק בהפריות, אך במציאות הודיעה לו בחלוף מספר חודשים שקיימו קשרים כי נכנסה להפתעתה להריון. א' נכנס לחרדה קשה - גם תינוק לא רצוי מבחינתו בדרך וגם סוד אפל מאשתו. האישה עמה קיים א' יחסים סירבה בתוקף לעשות הפלה למרות תחנוניו.
אחר ימים ולילות ארוכים ומלאי חרדות נולד התינוק, וא' שסרב להכיר בו ולראותו קיבל תביעת אבהות ותביעה למזונות מאותה האישה אשר שלחה את התביעות לביתו ודאגה שאשתו תקבל אותן. אשתו של א' התמוטטה במקום ונזקקה לטיפול רפואי. כשהיא התאוששה א' ספג ממנה כצפוי מילים קשות שכללו אף איומים לספר הכול לילדים.
בשלב מסוים אשתו של א' נרגעה מעט והחלה לסייע לו בהתגוננות בתביעות שנשלחו אליו, אך ההשפלה שחוותה והעובדה שעוד תאלץ לשלם מקופת המשפחה המשותפת מזונות לקטין פרי בגידה של בעלה בה לא נתנה לה מנוח.
הדברים הגיעו לכדיי כך שאשתו של א' החליטה כי לא מסוגלת עוד להחזיק בנישואין והצדדים התגרשו וכך התפרקה משפחתו של א'.
משפחה חדשה
מה יעשה גבר שנקלע למצב שכזה? מה תעשה אישה במצב שכזה ובהחלט יתכן שלא במתכוון? אישה שכזו מטבע הדברים תמתין ללידה, ובמידה ולא הגיעה להבנה עם הגבר ממנו הרתה ואיננה מסוגלת להגיע עמו להסכם, תאלץ להגיש לבית המשפט לענייני משפחה אליו אזור מגוריה משתייך, תביעה לאבהות ותביעה למזונות הקטין וכפי הנראה שגם תבחר להגיש תביעה למשמורת.
מה יכול לעשות הגבר? למעשה לא הרבה. הגבר צריך להיבדק בבדיקת אבהות ובמקרים מסוימים להתפלל חזק שזה לא שלו. כמובן העדר הסכמה מטעמו של הגבר להיבדק בבדיקת אבהות יוכל להיחשב כראיה בעלת משקל ניכר נגדו, שהרי אם סבור שאינו האב בוודאי אין לו ממה לחשוש. גם בנושא המזונות אין הרבה מה לעשות. הגבר יאלץ להתגונן בכתב הגנה ובסופו של יום גם לשלם אם הוא אכן האב.
נושא נוסף שתמיד עולה על הפרק הינו תביעת נזיקין בגין גניבת זרע, שהרי לא אחת יטען אותו הגבר כי האישה הציגה לו מצג שווא לעניין יכולותיה להיכנס להריון וכי נהגה עמו בתכסיסנות וחוסר תום לב. הפסיקה בנושא מלמדת כי בתי המשפט דחו תביעות לפיצויים על גניבת זרע נגד האם, בין השאר משום שאם האישה תחויב להחזיר לאב את דמי המזונות שהוטלו עליו, היא תעשה זאת בכספי מזונות הילד, ובכך תיפגע טובת הילד.
צוואה מסודרת לאב ולאם
למעשה במצב שכזה כל שניתן במידה והגבר איננו חפץ להכיר בילד הוא מזעור נזקים, חשוב לדאוג לצוואה מסודרת. במידה וגבר שנקלע למצב שכזה לא יערוך צוואה, הילד, גם אם לא יכיר בו, יהיה יורשו.
גם אם לגבר אישה חוקית וילדים, הילד שיולד מ"גניבת זרע" יירש אותו ובהחלט יש מקרים שהדבר בגדר "אבות אכלו בוסר ושיניי בנים תכהנה", כלומר באם ילך האב לעולמו יוכל הילד הנוסף לבקש מכוח היותו יורש פירוק שיתוף אפילו על דירת המגורים של האב, גם אם אשתו וילדיו ממנה חיים שם.
ומה באשר לאשה שהביאה ילד לגביו טוען הגבר כי מדובר בגניבת זרע? גם כאן צוואה מומלצת מאוד. הרי אם חלילה תלך האישה לעולמה, האפוטרופוס הנוסף החוקי של הילד הוא אביו, בין אם יכיר בילד ובין אם לא. במידה והבן קטין, האב יקבל את כל ירושת הבן לידיו, ולעיתים אין לדעת כיצד ינהג בכספים וברכוש - הפתרון צוואה.
מכל מקום, אין ספק שאם יש עצה אחת חכמה לפניי מעשה היא תזהרו. האחריות על כתפיכם ואי ידיעת החוק איננה פוטרת. ואם כבר נקלעתם בכל זאת להורות בעל כורחכם ואתם לא בעלי משפחה ולא צעירים בתחילת דרכם אולי שווה לאמץ גישה חיובית וליהנות מהחיים שהבאתם לעולם בהורות משותפת.
הכותבת היא בעלת משרד לענייני משפחה