אחר 570 שנה - "משנה תורה" הנדיר בירושלים
התרגשות בירושלים: שני כרכים נדירים של ה"משנה תורה" לרמב"ם, שנכתבו לפני שש מאות ונפרדו - האחד לוותיקן והשני לניו-יורק - שבו והתאחדו לראשונה מזה מאתיים שנה במוזיאון ישראל בירושלים: "זה פשוט אוצר נדיר"
לפני כ-570 שנה נכתבו ואויירו שני כרכים נדירים של ה"משנה תורה" לרמב"ם – חיבורו המונומנטלי ההלכתי המקיף. כ-370 שנה אחר כך נפרדו הכרכים הנחשבים לנדירי ומפוארים במיוחד, מעוטרים ביד אמן. היום (א') לראשונה – הם שבו ואוחדו במוזיאון ישראל בירושלים, ומעוררים התרגשות רבה.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בשנת 1457 לערך, יוצרו שני הכרכים באיטליה - ונחשבים לעותקים המאוירים הספורים הקיימים כיום בעולם לחיבור זה. ביצירה ניכרת היטב טביעת ידיהם של לפחות שני אמנים לאיור כתבי יד בצפון-איטליה.
כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :
- מחיר אפליה דתית בבריטניה: 16 אלף פאונד
- קידוש בבית מוסלמי? הגזענים השתוללו. אנט חסכאייה ענתה: בניי התגיירו
- "הרשימות השחורות" של בתי הדין הרבניים/ ליאת נוקד-וינדר
במחצית הראשונה של המאה ה-19 הופרדו שני הכרכים, וכל אחד מהם התגלגל בדרך נפתלת לאוסף אחר. האחד נרכש על ידי אספן ספרים מרומא, ג'ובאני פרנצ'סקו דה רוסי במאה ה-19, ולימים, ב-1921, מצא את דרכו לספרית הוותיקן. הכרך השני הגיע באותה תקופה לאוספים שונים בגרמניה ובארה"ב, עד לרכישתו בידי יהודית ומיכאל שטיינהרדט, בניו-יורק. כרך זה נמצא כיום בבעלות משותפת של מוזיאון ישראל בירושלים, ומוזיאון המטרופוליטן לאמנות בניו-יורק.
כתב היד המהודר שהגיע מהוותיקן, כולל הקדמה ואת חמשת הספרים הראשונים של "משנה תורה". הוא מעוטר בארבעה דפי שער מפוארים, ועשרות לוחות קטנים יותר עשויים ביד אמן.
"חילופי תרבות נדירים"
דייזי רקח ג'ברה, אוצרת האגף לתרבות יהודית, מספרת ל-ynet על ההתרגשות הרבה: "מה
שיוצא מן הכלל הוא ששני כרכים שיוצרו בשנת 1457 חוזרים להיות ביחד אחרי כל כך הרבה זמן".
ג'יימס סניידר, מנכ"ל מוזיאון ישראל, אמר כי "הודות למחווה יוצאת הדופן של ספרית הוותיקן, כלפי האגף לאמנות ותרבות יהודית במוזיאון ישראל, אנו זוכים להצגתם של שני הכרכים של כתב היד המפואר והחשוב של הרמב"ם – 'משנה תורה' - זה לצד זה בירושלים".
"כתב יד זה", הוסיף, "הוא אוצר נדיר הממזג את מורשת הספרות היהודית עם אמנות האיור המעולה מימי הרנסנס האיטלקי. השְאלה זו היא דוגמה נדירה ובעלת משמעות רבה לחילופי תרבות בין ישראל ומדינת הוותיקן".
עותק נדיר ביותר
צילום: אלי מנדלבאום
דייזי רקח ג'ברה, האוצרת
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים