עמותת נפגעות תקיפה מינית: 11 מרצים בעברית ביצעו עבירות מין
על פי מכתב שנשלח לנשיא האוניברסיטה, מנחם בן שושן, ישנם לכאורה 11 מרצים שהטרידו ואף אנסו סטודנטיות. "המנגנון מונע מהן להתלונן", נטען. האוניברסיטה: "לא ידוע לנו על המקרים, הגשנו תלונה במשטרה"
האוניברסיטה העברית סוערת בעקבות מכתב של עמותת "אחת מתוך אחת" ובו נטען כי 11 מרצים ביצעו לכאורה עבירות מין בסטודנטיות, חלקן עבירות אונס. באוניברסיטה טוענים מנגד כי לא ידוע להם על המקרים שאותם מציינת העמותה במכתב, אולם הגישו תלונה במשטרת ירושלים כדי שזו תחקור את הנושא.
רק לפני חודש הורחק מתפקידו פרופ' מריו שניידר אחרי שהטריד מינית סטודנטיות, ובין היתר אמר להן "שמעתי שהתימניות חמות". הוא אף נדרש לפצות את הסטודנטית אפרת יעקב, שחשפה את זהותה בפייסבוק.
כעת מציג המכתב של העמותה תמונה מדאיגה לכאורה, כאשר הן טוענות כי התופעה רחבה הרבה יותר. במכתב שהונח על שולחנו של נשיא המוסד, פרופ' מנחם בן ששון ונחשף בערוץ 10 הערב (א'), נכתב כי העמותה, הפועלת למען נפגעות אלימות מינית, דורשת מבן ששון לקיים כינוס חירום של הוועד המנהל "עקב ריבוי עדויות חמורות שהובאו לידיעתנו, אודות מקרים ספציפיים, וכן אודות הטיפול הלקוי של האוניברסיטה העברית בתופעה".
יו"ר העמותה, גל שרגיל, שחתומה על המכתב, טענה כי "ידוע להם על חמישה מרצים שתקפו מינית סטודנטיות, לרבות מקרי אונס. חלק מהמקרים התרחשו בשנת הלימודים הנוכחית, וחלקם, כך על פי העדויות, בשטחי הקמפוסים". עוד נכתב כי נודע להם על שישה מרצים נוספים שמטרידים מילולית לכאורה באופן קבוע.
הכותבות מפנות אצבע מאשימה גם כלפי היחס שלו זוכות הסטודנטיות כאשר הן מוטרדות. "על פי העדויות, מנגנון הטיפול בהטרדות מיניות באוניברסיטה העברית מרתיע נפגעות פני הגשת תלונה בשל מספר רב של ניגודי אינטרסים מובנים, וכן התנהלות לקויה במסגרתה נסגרים תיקים רבים אודות מטרידים בלא ידיעת הציבור", נטען במכתב. "ידוע לנו שהאוניברסיטה מינתה שלוש ועדות הד הוק לטיפול במנגנון זה. צעד זה מעיד על מחויבות הממסד לטיפול בסוגיה. מן ההכרח הוא שהוועד המנהל ייקח על עצמו את האחריות לטיפול בכך, ועל כן דרישתנו לקיום כינוס דחוף, בנוכחות נציגה מטעמנו".
בעמותה אמרו הערב ל-ynet: "אנחנו ערות למה שקורה במוסדות אקדמיים ברחבי הארץ, וקיבלנו פניות מסטודנטיות על תקיפות מיניות. אחרי המקרה האחרון של התקיפה המינית באוניברסיטה, חשבנו שצריך להמשיך את המאבק, ולכן שלחנו לנשיא האוניברסיטה מכתב לכנס את הוועד המנהל בשיתוף פעולה עם סטודנטיות על מנת לפעול נגד הטרדות מיניות באופן יעיל. המערכת לא מטפלת כמו שצריך, ולכן הסטודנטיות לא בוטחות ולא מגישות תלונה. המאבק הזה נמשך שנים, ועדיין אנחנו באותה בעיה שסטודנטיות לא מגישות תלונה ואת זה לבדוק".
מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "הפניות עליהן מדובר במכתב לא הובאו לידיעת האוניברסיטה והיא
לא קיבלה שום פנייה או תלונה בנושא. האוניברסיטה פנתה לעמותת 'אחת מתוך אחת' בבקשה לקבל את המידע שבידיה, על מנת שתוכל לבדוק ולחקור את הנושא. עד כה טרם התקבלה תשובה. במקביל הוגשה על ידי האוניברסיטה תלונה למשטרת ישראל בבקשה לחקור את הנושא".
ממשטרת ירושלים נמסר בתגובה: "היום הגיע דיווח מהקב"ט של האוניברסיטה על פנייה של 'עמותת אחת מתוך אחת' ולפיה קיים חשד להטרדה מינית של מספר סטודנטיות. נפתחה חקירה בעניין".
השרה לשוויון מגדרי ולקידום צעירים, גילה גמליאל, אמרה כי "על אף החוק שהעברתי בנושא יחסי מרות באקדמיה אנו עדים כי עדין לא ניתנת לסטודנטיות היכולת ללמוד בראש שקט. המצב שבו הפכו מוסדות הלימוד בישראל לחממה לאירועי הטרדות ותקיפות מיניות מצריך דיון דחוף במועצה להשכלה גבוהה. בכוונתי לפנות לשר החינוך על מנת שדיון שכזה יתקיים בהקדם האפשרי".