הסולטן ארדואן? 3 תרחישי בחירות בטורקיה
ביום ראשון יבחרו הטורקים את נציגיהם לפרלמנט על 550 מושביו. רוב של שני שליש יאפשר למפלגת השלטון האיסלאמיסטית לשנות את החוקה ללא משאל עם ולחזק את סמכויות הנשיא, שנכון לעכשיו תפקידו טקסי בלבד. מהן האפשרויות האחרות ומי תנסה לעבור את אחוז החסימה הגבוה של 10%?
ביום ראשון הקרוב, 7 ביוני, ייערכו בטורקיה בחירות כלליות שעשויות לעצב מחדש את המערכת הפוליטית במדינה המוסלמית, ולקבוע את עתידו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, המנהיג הפופולרי ביותר במדינה ואחד האנשים השנויים ביותר במחלוקת.
מסך אדום: הכלכלה תקלקל למפלגת ארדואן?
עוד חדשות בעולם :
עפיפון במשקל 700 ק"ג התרסק על קהל. צפו
המלחמה באפגניסטן: 100 אלף נהרגו מ-2001
הימין הקיצוני מטלטל את המגף האיטלקי
מיתוג מחדש: מפלגת הרפובליקנים של סרקוזי
ארדואן מקווה ש"מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) השלטת שהוקמה על ידו תזכה בשני שלישים לפחות מ-550 המושבים בפרלמנט, דבר שיאפשר לה לשנות את החוקה וליצור רשות נשיאותית מבצעת חזקה ורבת סמכויות.
תחת החוקה הנוכחית, תפקידו של הנשיא הטורקי הוא טקסי ברובו, אף שהאופוזיציה מאשימה את ארדואן בחריגה מגבולות תפקידו ובהפרת הניטרליות הפוליטית שמגדירה לו החוקה.
סקרי דעת קהל אחרונים בטורקיה מראים שמפלגת השלטון לא תשיג רוב של שני שליש, וייתכן שאף לא תצליח להשיג את 276 המושבים הנדרשים בשביל להחזיק ברוב פשוט.
הבחירות הכלליות בטורקיה קריטיות מאוד גם ל"מפלגת העם הדמוקרטית" הפרו-כורדית, שמקווה לעבור את אחוז החסימה הגבוה - עשרה אחוזים - בשביל להיכנס לפרלמנט.
סוכנות הידיעות רויטרס מציגה את התרחישים האפשריים בבחירות בטורקיה:
1. מפלגת AKP זוכה ברוב פשוט (329-276 מושבים):
מדובר בתרחיש החיובי ביותר עבור השווקים הפיננסיים, שיאפשר את המשכיות השלטון מבלי להעניק ל"מפלגת הצדק והפיתוח" מספיק מושבים בפרלמנט כדי לחזק את כוחו של ארדואן.
כמה פרשנים טוענים כי במצב שכזה יש סבירות גדולה שה-AKP תתמקד בחיזוק הכלכלה שנמצאת כיום במשבר לאחר שנים של צמיחה מהירה. בתרחיש מסוג זה, המפלגה הפרו-כורדית תעבור כנראה את אחוז החסימה הגבוה ותקבל בסביבות 50 מושבים בבית הנבחרים.
אם מפלגת השלטון הטורקית לא תקבל רוב מיוחד, ייתכן שהיא תעמיד למשאל עם את נושא חיזוק הזרוע הנשיאותית ותזכה לתמיכה של מפלגת אופוזיציה אחת לפחות. בינתיים, ארדואן ימשיך להשפיע על הפוליטיקה היום-יומית עם צוות גדול של יועצים, כמה מהם ישבו עד לא מזמן בקבינט.
2. ה-AKP נאלצת להקים קואליציה (פחות מ-276 מושבים):
סקרי דעת קהל אחרונים מראים כי ממשלה קואליציונית היא אפשרות סבירה, בייחוד אם המפלגה הפרו-כורדית תקבל יותר מעשרה אחוזים ותעבור את אחוז החסימה. תרחיש זה מעורר חשש בקרב המשקיעים ויחדש את הלחץ על הלירה הטורקית לאחר עלייתה החדה בחודש שעבר.
"מפלגת התנועה הלאומנית" (MHP) נתפשת כשותפה הטבעית ביותר לממשלה קואליציונית בטורקיה. מנהיגי מפלגת HDP ומנהיגי מפלגת האופוזיציה המרכזית החילונית, "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס שהסבירות שיהיו שותפים קואליציוניים למען הקמת ממשלת מרכז-ימין ששורשיה איסלאמיים נמוכה מאוד.
3. ה-AKP רושמת ניצחון סוחף (330 מושבים או יותר):
תרחיש זה הוא המועדף ביותר על הנשיא הטורקי ארדואן,אולם הסבירות שהוא יתקיים בפועל נמוכה על רקע סקרי דעת הקהל האחרונים.
זכייה ב-330 מושבים תעניק למפלגת השלטון הטורקית רוב של שלוש חמישיות (60 אחוזים) הנדרש כדי לערוך משאל עם לביצוע שינויים בחוקה. רוב של שני שלישים (367 מושבים) יאפשר למפלגה האיסלאמיסטית לשנות את החוקה ללא צורך לקיים משאל עם.