שתף קטע נבחר

שלב אחר שלב: כך מתבצע ניתוח קטרקט

זה אחד הניתוחים השכיחים בישראל אולם לעתים עבור המנותחים רב בו הנסתר על הגלוי. מה קורה בכל שלב של הניתוח?

ניתוח קטרקט הוא הניתוח השכיח ביותר בעולם ובעל אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד. יחד עם זאת רבים מאיתנו לא יודעים כיצד ניתוח זה מתבצע בפועל.

 

לעומת העין הבריאה, עין עם קטרקט סובלת מעכירות הגורמת להפרעה בראייה הכוללת: ירידה בחדות הראייה, סנוורים ופוטנציאל להחלפה תדירה של המספר במשקפיים. בהיעדר טיפול, התופעה מחמירה עם הזמן וכתוצאה מכך קטרקט היא הסיבה השכיחה ביותר בעולם לעיוורון.

 

עוד כתבות בערוץ בריאות העין

מרכיבים עדשות? המדריך לבחירת התמיסה הנכונה

ניתוח משולב: תיקון קטרקט וגם ליקויי ראייה

כל היום מול המסך? העיניים שלכם בסכנה

 

בישראל מתבצעים כ- 60,000 ניתוחי קטרקט מדי שנה. רובנו נפתח קטרקט, בדרך כלל החל מגיל 55, כאשר 40% מהאוכלוסייה מעל גיל 60 סובלת מקטרקט, והגיל הממוצע כיום לניתוח קטרקט הינו 73 שנים.

 

גיל זה הולך ויורד עם השנים מאחר ושיפור הראייה בעקבות הניתוח משפר מאוד את איכות החיים. כך זה מתבצע.

 

שלב הבדיקות

לאחר ירידה באיכות הראייה ובדיקה אצל רופא עיניים שאישר שמדובר בקטרקט, נפגשים עם מנתח עיניים מומחה לניתוחי קטרקט. מנתח העיניים יבדוק האם אכן יש צורך בניתוח קטרקט על סמך בדיקות מקצועיות שיערוך.

 

לאחר פגישה וסיכום כי אכן צריך ניתוח, קיימות הכנות נדרשות לניתוח. הכנה אצל רופא משפחה – בדיקות דם, א.ק.ג. (בדיקת פעולת הלב, מבוצעת במרפאה על ידי אחות או טכנאי) ביצוע בדיקת התאמה לעדשה ומדידות, באמצעות מכשור ביומטריה על ידי טכנאי עיניים, וקבלת החלטה בעניין העדשה המושתלת.

 

לצורך קביעת העדשה אותה נשתיל ואשר תענה על צרכי המטופל, עליו לענות על שלוש שאלות:

 

האחת, האם אני רוצה לראות טוב לרחוק בלי משקפיים?

השנייה, האם אני רוצה להקטין את התלות במשקפיים למרחק קרוב?

השלישית, האם אני מוכן לשלם את מחיר העדשה המושתלת המתאימה לי ביותר?

 

(וזאת בהשוואה למחיר זוגות משקפיים שאצטרך בשנים הבאות אם אבחר בעדשה מושתלת פשוטה יותר). חשוב לדעת שהיום קיימת אפשרות הבחירה.

 

כיום, אפשר לבחור האם לעבור ניתוח קטרקט שבו תבוצע הוצאת העכירות והשתלת עדשה רגילה ולאחריו יש להשתמש במשקפיים או לבצע ניתוח בו תושתל עדשה תוך עינית מתקדמת שתשפר את איכות החיים ותקטין את התלות במשקפיים.

 

ברוב המקרים, כאשר המטופל סובל מקטרקט בשתי עיניו, מבוצעים שני ניתוחי הקטרקט בהפרש של כשבועיים בין העיניים. כך גם תקופת ההסתגלות לראייה החדשה קצרה יותר.

 

 (צילום: יפעת גולן) (צילום: יפעת גולן)
(צילום: יפעת גולן)

 

שלב ההכנה לניתוח

המטופל יהיה בצום לקראת הניתוח במשך כ- 3 שעות. לקראת הניתוח יוזלפו טיפות להרחבת האישונים. בנוסף, מתבצעת קבלה לבית חולים (ממש כמו תהליך קבלה לבית מלון)– מילוי דף פרטים אישיים, מסירת הטפסים והבדיקות שנדרשו, מתן כרטיס אשראי, למקרה שתהיה הרחבה בניתוח ולצורך גיבוי.

 

ברוב המוחלט של המקרים הכרטיס הינו לערבות, לבטחון בלבד. כחלק מתהליך ההכנה, יחליף המנותח את בגדיו לבגדי המרכז הרפואי.

 

 (צילום: יפעת גולן) (צילום: יפעת גולן)
(צילום: יפעת גולן)

 

שלב סימון העיניים

על מנת להימנע מלנתח את העין הלא נכונה, יבוצע סימן מעל לעין המנותחת. בשלב זה יוכנס המנותח אל חדר הניתוח. מי שמשתיל עדשה מתקדמת יעבור בנוסף גם סימון של צירי העין בישיבה.

 

כדאי לדעת שכיום קיימת טכנולוגיה חדישה מונחת מחשב שמבטלת את הצורך בסימון נקודת הייחוס (0-180 מעלות) בהכנות לפני הניתוח, בעתיד הלא רחוק תגיע טכנולוגיה זו גם לישראל.

 

 (צילום: יפעת גולן) (צילום: יפעת גולן)
(צילום: יפעת גולן)

 

שלב הניתוח

לאחר הסימונים ישכב המנותח על מיטת חדר הניתוח.יבוצע ניקוי מסביב לעין לטובת חיטוי האזור. על המנותח ייפרס כיסוי סטרילי על כל הגוף לצורך מניעת כניסת חיידקים.

 

הצוות הרפואי ישים על העפעפיים קפיץ שיאפשר את פתיחת העין ושמירה על קיבוע שלה במהלך הניתוח. לאחר מכן יוזלפו טיפות אלחוש שירדימו מקומית את איזור העין וכך המנותח לא ירגיש בכאב כלשהו לאורך הניתוח.

 

עבודת הניתוח הינה מדויקת ביותר ולשם כך נעשית דרך מיקרוסקופ המגדיל את התמונה מאוד. המנתח מבצע מספר חתכים זעירים (גודל של 1 עד 2.5מ"מ) בקרנית, לצורך החדרת הציוד הנדרש.

 

בהמשך מתבצעת הסרה של קרום עליון דק של הקופסית הקדמית בעין ('קפסולורקסיס'). לאחר מכן מבצעים ריסוק ושאיבה של הקטרקט בעזרת טכנולוגיית אולטרסאונד. רבים טועים לחשוב כי פעולה זו מבוצעת על ידי מכשיר לייזר, אולם לא כך הדבר.

 

 (צילום: יפעת גולן) (צילום: יפעת גולן)
(צילום: יפעת גולן)

 

שלב השתלת העדשה

בשלב הבא מכין הרופא את העדשה להשתלה בעזרת מזרק ייעודי הנקרא Injector המאפשר את קיפולה והחדרתה דרך חתך קטן בקרנית ובצורה עדינה אל הקופסית.

 

לאחר החדרת העדשה אל קופסית העין בעדינות רבה – מבצעים מיקום של העדשה (בדגש על התאמה לציר ההשתלה במידה ומדובר בחולה הסובל מבעיית צילינדר) והרופא מוודא מרכוזה בעין.

 

העדשה מחליפה באופן מלא את העדשה הטבעית שהוסרה. לבסוף יתבצע שלב סגירת החתכים והזלפת טיפות אנטיביוטיקה על הקרנית בסיום הניתוח.

 

 (צילום: יפעת גולן) (צילום: יפעת גולן)
(צילום: יפעת גולן)

 

שלב ההחלמה

חשוב להדגיש כי הראייה תשתפר באופן הדרגתי במשך השבוע שלאחר הניתוח וזאת בשל הצורך של העין להתאושש מהפרוצדורה הרפואית. לאחר הניתוח אין לגעת בעין ואסור להרטיב אותה, לפחות למשך שבוע על פי הנחיות הרופא.

 

הרופא ינחה את הפציינט לאחר הניתוח באלו טיפות עליו לעשות שימוש. כמו כן יום לאחר הניתוח יגיע המטופל לביקורת.

 

 (צילום: יפעת גולן) (צילום: יפעת גולן)
(צילום: יפעת גולן)

 

ביקורות נוספות תתבצענה במהלך החודש שלאחר הניתוח.מרבית המטופלים מעידים על החלמה ושיפור ניכר בראייה כבר בימים הראשונים שלאחר הניתוח.

 

הצילומים נערכו בבית החולים אלישע בחיפה ע"י ד"ר מעוז דוד עמירן ובסיועו של המטופל זאבי יוסף





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יפעת גולן
מה קורה במהלך ניתוח הקטרקט?
צילום: יפעת גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים