פיטורים נרחבים בוועידת התביעות לניצולי שואה
ל-ynet נודע כי כ-50 מתוך 200 עובדי סניף ועידת התביעות בישראל, שמסייעת לניצולי שואה, זומנו לאחרונה לשימוע לפני פיטורים. לדברי העובדים, הם קיבלו מסרים מההנהלה לפיהם עד סוף השנה יפוטרו 70% מהם. ההנהלה בתגובה: אכן מתקיים הליך פיטורים לאור ירידה במספר התיקים, לא תהיה פגיעה בטיפול בניצולי שואה
פיטורים בוועידת התביעות: ל-ynet נודע שכחמישים עובדים, מתוך מאתיים עובדים בסה"כ המועסקים בארגון, קיבלו בחודש האחרון זימונים לשימועים לפני פיטורים. העובדים, שהתאגדו לאחרונה במסגרת ההסתדרות, טוענים עוד כי קיבלו מסרים מהנהלת הארגון - הגוף הלא ממשלתי הגדול ביותר שמסייע לניצולי שואה - ולפיהם עד סוף השנה יפוטרו כ-70% מעובדי ועידת התביעות בישראל.
לטענת העובדים, ההנהלה מסבירה את המהלך שיביא, לדברי העובדים, לפגיעה בטיפול בניצולים, בירידה בהיקף העבודה בעקבות מותם של ניצולי שואה רבים בעוד, כאשר בפועל, אלפי תיקים עברו בשנה האחרונה לטיפול עובדי הארגון בארה"ב ובגרמניה.
כתבות נוספות בנושא ניצולי שואה :
- ייצוגית: לאומי הרוויח על גב ניצולי שואה
- החברה להשבת נכסי נספי השואה נגד אוצר התיישבות היהודים
- בג"ץ וזכויות ניצולים: יוצאי לוב ועולים מאוחרים
מנגד טוענים בהנהלת ועידת התביעות כי העובדים נשכרו לאור עלייה זמנית וחסרת תקדים במספר התביעות בעקבות הסדרי פיצויים חדשים עם ממשלת גרמניה וכעת עם סיום הטיפול בהם והירידה בהיקף התקצוב ממשלת גרמניה - פיטוריהם של חלק מהעובדים בלתי נמנעים. בהנהלה מכחישים בתוקף כי תיקים הועברו או יועברו לטיפול בארה"ב ובגרמניה וכי הטיפול בניצולי השואה ייפגע כתוצאה מהפיטורים.
ועידת התביעות, או בשמה הרשמי "הוועידה על תביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה", היא ארגון יהודי אמריקני ללא כוונת רווח, וחברים בו נציגים מארגונים יהודיים ברחבי העולם. הארגון פועל, באמצעות משא ומתן לקבלת פיצויים מממשלת גרמניה, להשבת רכוש לניצולי השואה וליורשים של קורבנות השואה ולסיוע לניצולי השואה. הארגון, שהוקם ב-1951 מעסיק עובדים בישראל ארה"ב ובגרמניה ומפעיל פרויקטים בכ-30 מדינות.
המשמעות - סגירת הסניף בישראל
לאחר ההודעה על הזימונים ולאחר ש-25 מהעובדים כבר קיבלו זימונים, המהלך הוקפא זמנית וזאת בעקבות התערבות אנשי הוועד הזמני וההסתדרות. בין הצדדים מתנהל כעת מו"מ לביטול הפיטורים או לפחות להפחתת כמות האנשים שיפוטרו.
"זה מצב הזוי" אומר אחד מחברי הוועד הזמני שביקש שלא להזדהות בשמו. "ההנהלה קיבלה, למעשה, החלטה לסגור את הסניף בישראל. היא טוענת שיש פחות עבודה אבל בחודשים האחרונים אלפי תיקים פשוט עברו לטיפול בחו"ל. שם לא מפטרים אלא דווקא מחפשים יותר עובדים.
מעבר לפיטורים ההמוניים, זה יגרום בוודאות לפגיעה בשירות שיקבלו ניצולי השואה וצאצאי הנספים שנזקקים לשירותי הוועידה. כבר עכשיו ניצולים שמטופלים בגרמניה נפגעים כשהתיק שלהם מטופל בחו"ל והם פשוט מקבלים תביעה. בגלל הפער התרבותי הבלתי נמנע".
לדבריו, "העובדים כאן שבורים. חלקנו עובדים כאן 20 שנה ויותר. רוב העובדים בני 40 פלוס והקדישו את כל חייהם לסיוע לניצולי שואה. עכשיו אנחנו עומדים בפני פיטורים ושוקת שבורה ואין לנו מושג מה נעשה עם המשפחות".
ועד הפעולה מאמין שניתן להגיע להסכמות עם ההנהלה
עו"ד גיא רוטנברג, מזכיר האיגוד מקצועי במרחב תל אביב-יפו בהסתדרות, מסר כי "למרות החששות הכבדים מפיטורים מאסיביים של עובדי ועידת התביעות, ועד הפעולה סבור כי קיימת אפשרות להגיע להסכמות עם ההנהלה וכי יש לתת הזדמנות אמיתית וכנה למו"מ בין הצדדים".
הוא הוסיף כי "לאור זאת, נציגי ועד הפעולה נפגשו עם ההנהלה, וסוכם כי זו תציג בפני הוועד וההסתדרות את הנתונים הרלוונטיים בנושאי התקצוב, התקנים והמשרות. בנוסף הצדדים הסכימו על מתווה מסודר ומהיר ככל שניתן לחתימה על הסכם קיבוצי ביניהם, וכן על החלת רפורמה ניהולית במידה והדבר יידרש, בהסכמת הצדדים".
מוועידת התביעות נמסר בתגובה לדברים כי "אכן, מתקיים הליך פיטורים של עובדים זמניים מקרן הסיוע של ממשלת גרמניה וזאת מאחר והקרן קרובה לסוף פעילותה. בשנים האחרונות השיגה ועידת התביעות הרחבה של הקריטריונים לקבלת פיצוי מקרן הסיוע וכיום נכללים ביניהם גם עשרות אלפי יהודים אשר נמלטו מאימת הנאצים או שהיו בעוצר או שחופש התנועה שלהם הוגבל ולא זכו עד כה להכרה - כולל יוצאי מרוקו, רומניה ובולגריה. בעקבות הרחבת זכאות זו, גדל מספר הבקשות שהוגשו לקרן באופן משמעותי".
עוד נמסר כי "בשנת 2011 הוגשו מעל 22,000 בקשות - כמעט פי 10 ממספר הבקשות שהוגשו ב-2010. בשנת 2012 גדל המספר ליותר מ-31,000 בקשות חדשות לקרן. נוכח גילם המתקדם ומצבם של ניצולי השואה בישראל, ביקשה ועידת התביעות לייעל ולזרז את הטיפול בבקשות ככל שניתן ולשם כך גייסה בשלוש השנים האחרונות כ-130 עובדים לפרויקט זה. בשנת 2014 ירד מספר הבקשות לקרן ל 4,400 וההערכות הן כי בשנת 2015 יתקבלו כ-3,000 בקשות בלבד. עם ירידה דרסטית זו בפניות לקרן, ולקראת השלמת המשימה שלשמה היא הוקמה, לצערנו, אנו נאלצים להיפרד מעובדים מסורים אלה".
בהנהלת הוועידה הדגישו כי "לא יהיה בצמצומים אלה כדי לפגוע בניצולי השואה בישראל ובטיפול בבקשותיהם. יודגש כי הטיפול בבקשות אלה נעשה בישראל והטענה כי עבודה מועברת מישראל למשרדים אחרים בחו"ל אינה נכונה. ועידת התביעות תמשיך לבצע את משימתה ולפעול למען רווחתם של ניצולי השואה ברחבי העולם".