יקבעו את מחיר הנפט: פגישת אופ"ק מתקרבת
ביום שישי הקרוב צפויה להתקיים פגישת אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) השנתית, כאשר רבים מהמדינות תומכות בהקטנת היצור שיביא לעליית מחירים. ערב הסעודית ככל הנראה תתנגד משום שהיא מעוניינת לשמר את המצב הנוכחי. מי ינצח? סקירת אנרגיה שבועית
בשבוע החולף נסחר הנפט במגמת ירידה, שהושפעה מהתחזקותו של הדולר. בסיכום שבוע נרשמה ירידה של 2.4%. חבית נפט מסוג WTI (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) נסחרת במחיר 58.27 דולר וחבית נפט מסוג ברנט (סוג הנפט הנסחר בבורסה של לונדון) נסחרת במחיר 63 דולר.
לסקירות קודמות של אוהד חיים בשוק ההון
גוברים הסימנים להאטה בשוק הנפט
"רק אללה יודע לאן פניו של מחיר הנפט"
משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על ירידה נוספת במלאים של 2.8 מיליון חביות נפט, לעומת הציפיות לירידה של 1.2 מיליון חביות נפט. מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה רשם ירידה של 433 אלף חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה ירידה של 2.2 מיליון חביות לעומת ציפיות לירידה של 1.6 מיליון חביות תזקיקים. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה עלייה נוספת של 1.2%, לעומת הציפיות לעלייה של 0.3%.
מתכוננים לפגישת אופ"ק השבוע
ביום שישי הקרוב צפויה להתקיים פגישת אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) השנתית, הציפיות הן כי תפוקת הארגון תימשך ללא שינוי, על 30 מיליון חביות נפט ביום. הפגישה האחרונה שהתקיימה בנובמבר 2014, התקיימה בעיצומו של מהלך ירידות מחירים. עד הפגישה מחיר הנפט ירד בכ- 25%. הירידה החדה אז הובילה לציפייה של המשקיעים להתערבות אופ"ק ותמיכה במחיר הנפט.
תזמון הפגישה הנוכחית ביחס למגמה במחיר הנפט הוא שונה, הפגישה מתקיימת על רקע התאוששות במחירו של הנפט, שמאז השפל אליו הגיע בתחילת השנה רשם התאוששות של כ-40%. אך הציפיות מהארגון לא השתנו ועדיין מצפים ממנו להפחתה בתפוקה.
על פי הערכות, חזרתו הצפויה של הנפט האיראני צפויה להיות אחד הנושאים העיקריים בישיבה הקרובה, ובאופ"ק יש עדיין חילוקי דעות, כיצד לפעול.
ערב הסעודית נגד איראן
בצד התומך בקיצוץ התפוקה הרשמית של הארגון נמצאות אלג'יריה, לוב, וונצואלה בהובלת איראן. מדינות אלו מתמודדות עם אילוצים משמעותיים. לעומתם, אלג'יריה שהחליפה לאחרונה את שר האנרגיה שלה, בשר החדש סלאח קאהברי (Salah Khebri) אינם צפויים להיות לוחמנים בישיבה הראשונה בה ייקח חלק.
לוב מגיעה לפגישה כשחוסר השקט ממשיך להשפיע על התפוקה במדינה, מה שמפחית במידה מסוימת את יכולת המיקוח שלה ביחס לאחרות. וונצואלה שלאורך ההיסטוריה לא תמיד הקפידה על מיכסות ההפקה של הארגון, מתנהלת עם משבר מתמשך במדינה, אינה מצליחה ליצור מומנטום שיתמוך בחיתוך בהפקת הארגון, כנ"ל במדינות מחוץ לארגון, כמו רוסיה.
הקול המשמעותי הוא ערב הסעודית, שבעצם יכולה להחליט האם אופ"ק יחתוך בהפקה של הארגון, אולם היא הצהירה כי המדיניות הנוכחית מוכיחה את עצמה, ואין סיבה לשנות אותה. גם השינויים האחרונים לאחר מותו של המלך, מצביעים כי ערב הסעודית אינה צפויה לשנות את עמדתה בישיבה הקרובה.
ההחלטה על שמירת נתח שוק הופכת למשימה קשה יותר, כשהתפוקה מחוץ לאופ"ק ממשיכה לגדול. ערב הסעודית הרואה את המשך גידול התפוקה סביבה לא מקבלת את הקריאה להפחית את תפוקת הנפט. המשמעות של קריאה זו היא בעצם שערב הסעודית תספוג בשביל התעשייה. בתור השחקנית הגדולה עם יכולת ספיגה גבוהה לסביבת המחירים הנוכחית, סביר להניח שערב הסעודית לא תוותר, ואנו צפויים לראות את ההתאמה בתפוקה במדינות מחוץ לאופ"ק.