מצילים תינוקות ומכבים שריפות. תחרות ממציאים צעירים
עשרות תלמידים מ-27 בתי ספר השתתפו בגמר תחרות המצאות מוצרים בתחום הביטחון והבטיחות של "תעשיידע". היזמים שאבו השראה מאירועי השנה אחרונה וחיפשו פתרונות, שחלקם אף נמצאו ישימים "בעולם האמיתי"
תחרות המצאות בחיפה (צילום: עידו בקר)
"שמענו על הרבה תינוקות שננעלו במכונית ואפילו מתו", "בזמן האסון בנפאל אנשים קפאו למוות", "חברים שלנו נצרבו על ידי מדוזות". שורה של אסונות וקשיים הביאו חבורות של תלמידים מוכשרים מבתי ספר ברחבי הארץ לעסוק בהמצאת מוצרים בתחום הביטחון והבטיחות, כחלק מתוכנית ממציאים צעירים של "תעשיידע" – הפרויקט החינוכי של התאחדות התעשיינים. אתמול (יום ד') נערכה בחיפה תחרות על שם אסף שני ז"ל, שבה הציגו התלמידים את ההמצאות שפיתחו. בשלב הגמר של התחרות השתתפו תלמידים מ-27 בתי ספר והוא נערך במדעטק בחיפה.
מגוון ההמצאות היה מרשים, ואף על פי שמדובר בשלב זה רק ברעיונות ובדגמים, היו כבר כמה מקרים שבהם נבדקו הרעיונות ונמצאו ישימים. דוגמה אחת היא ההמצאה שהגיעה למקום הראשון בתחרות, והיא חליפה תרמית (ThermoHeat Suit) שפיתחו תלמידי כיתה ה' מבית הספר אל-אמל בעכו, לאחר ששמעו על מטיילים שקפאו למוות בנפאל. "החליפה מופעלת באמצעות חיכוך, כך שמספיק שבן-אדם רועד וכבר החליפה מתחממת ועוזרת לו", סיפרו מפתחות החליפה יארא, עיישה, בסמה, מריה, רות, אינסאף, חלאא, מורגאן ורהף. בתעשיידע אומרים שהמצאה זו נבחנה כבר על ידי פיזיקאי והוא אישר כי הפטנט ישים גם "בעולם האמיתי".
נמצא פתרון למדוזות?
צריבות המדוזה הן שגרמו לתלמידי כיתה ו' בבית הספר דגניה בקריית חיים שבחיפה לפתח "צמיד דוחה מדוזות". התלמידים ימית, סיוון, דוד, אדם, משה ואריאל תיארו את תהליך החשיבה והפיתוח: "חשבנו בהתחלה לפתח את המתקן על שרשרת אבל היא קרובה מדי לגוף, וההמצאה מבוססת על שחרור חומרים", הסבירו. "אז החלטנו על צמיד. למדנו וגילינו שלמדוזות יש חוש ריח אז על הצמיד יהיה מכל קטן של חומר שאת הריח שלו המדוזות לא אוהבות. יהיה גם סונאר שיגיד לנו אם המדוזה קרובה או רחוקה ולפי זה נשחרר מעט חומר או הרבה".המצאה נוספת שעוררה עניין בתחרות הייתה זו של תלמידי כיתה ו' מבית הספר ירושלים בקריית אתא. הממציאים הצעירים אופק, מיה, רועי, אריאל ואבישג פיתחו רדאר המגלה שריפות יער באמצעות חיישנים. זיהוי שריפה מפעיל מיד מערכת טפטפות לכיבוי הדליקה ומזעיק את כיבוי האש תוך קביעת מיקום מדויק. המצאה זו עוררה את תשומת לבה של חברת הכנסת נאוה בוקר, שעומדת בראש הקרן לתמיכה בשירותי הכבאות וההצלה לזכר בעלה, ליאור בוקר, שנספה באסון הכרמל.
"זהו פיתוח חשוב במיוחד, ובימי הקיץ אנו עדים חדשות לבקרים לשריפות שאולי אפשר למנוע", אמרה בוקר. "אני מתרגשת מהעובדה שכבר מגיל צעיר יש מחויבות לנושא זה. אני אזמין את המפתחים הצעירים יחד עם יזם התחרות החשובה הזאת, רמי שני, ואעשה ככל יכולתי על מנת לקדם את הפיתוח לפסים מעשיים".
התחרות קרויה על שם אסף שני ז"ל, בנו של בעלי מפעל חוד מתכות באזור התעשייה הדרומי של עכו. האב, רמי שני, מממן את התחרות זה השנה השביעית. הוא אמר כי הרעיון להמצאות תעשייתיות בתחום הבטיחות משקף את חזונו של הבן – מהנדס שנהרג בתאונת עבודה במפעל. "מבחינתנו האירוע מלווה ברגשות מעורבים. מצד אחד, כאב נורא על אובדן ילד מדהים ויפה תואר עם תכונות יוצאות מן הכלל, שסיים את חייו בגיל 28 במפעל הפלדה שהוא כה אהב. מאידך, אני אוהב לראות את העבודות המדהימות שיצרו הילדים. זה מראה עד כמה הם בוגרים יצירתית".
מנכ"לית התעשיידע, אביבה מישאל, אמרה כי מטרת התחרות היא לעודד חשיבה "מחוץ לקופסה" ולהציג לתלמידים דרכי למידה אחרות בשאיפה שימשיכו למקצועות ריאליים הקשורים לתעשייה. "זה לא שלב שבו הם מייצרים מוצרים, אלא בעיקר מדמיינים וחושבים על ההמצאות והיישום שלהן. אנחנו – יחד עם השותפים שלנו במשרד החינוך – מגרים אותם לחשיבה שונה ומקורית, וההמצאות מדברות בעד עצמן".
בני נוער בתחרות ההמצאות
צילום: עידו בקר
מומלצים