שתף קטע נבחר
 

50 שנה להליכת החלל הראשונה של אסטרונאוט

היום לפני 50 שנה יצא האסטרונאוט אד ווייט מהחללית ג'ימיני 4 והיה לאמריקני הראשון שהולך בחלל. שלושה חודשים קודם לכן עשה זאת קוסמונאוט רוסי, אבל הוא בקושי הצליח לחזור

בנאס"א מציינים אירוע היסטורי - היום (ה') לפני 50 שנה יצא האסטרונאוט האמריקני אד ווייט להליכת החלל הראשונה בתוכנית החלל של ארצות-הברית. אמנם שלושה חודשים קודם לכן צעד בחלל הקוסמונאוט הסובייטי אלכסיי ליאונוב, אבל ההליכה של ווייט הייתה ארוכה יותר והיו בה פחות קשיים.

 

ב-3 ביוני 1965 יצא ווייט מהחללית ג'ימיני 4 להליכת חלל קצרה. הוא "טייל" בחלל בעודו "לוויין חי" במשך 21 דקות, זמן העולה כמעט כפליים על "שיאו" של ליאונוב. הוא רצה להישאר מחוץ לחללית זמן רב יותר, ונכנס לתוכה בחוסר רצון, רק לאחר שנצטווה לעשות זאת במפורש על-ידי אנשי מרכז הבקרה.

 

אחרי הנחיתה הוקרן בטלוויזיה בארצות הברית סרט קצר שמתעד את השהייה מחוץ לחללית. כדור הארץ נראה בצבע ירוק-כהה וסגול-כחול, מרחב החלל שמאחורי ווייט נראה שחור – ועל רקע זה בלט האסטרונאוט כשהוא מבהיק בחליפת החלל הלבנה שלו.

 

בסרט, שאורכו כ-12 דקות, נראה ווייט כשהוא יוצא מהחללית, אך הסרט לא הראה איך הוא נכנס לתוכה. המצלמה עצמה הותקנה בדופן החללית.

 

ראש ממשלת ישראל דאז, לוי אשכול, שיגר מברק ברכה לנשיא האמריקני לינדון ג'ונסון, לרגל הצלחת המבצע. אשכול כתב: "יחד אתכם אנחנו צופים בהתרגשות גדולה לקראת מסעות נפלאים יותר למען פיענוח מסתורי היקום שלנו – ובתפילה כי גם בעתיד יאיר המזל לאותם אנשים אמיצים המעיזים לצאת לעולמות בלתי נודעים".

 

פחות משלוש שנים לאחר מכן נהרג ווייט במהלך ניסוי בחללית אפולו 1. בינואר 1967 הוא נהרג יחד עם האסטרונאוטים ורגיל גריסום ורוג'ר צ'אפי כשרכב החלל התלקח בעודו על כן השיגור, במהלך ניסוי כמה ימים לפני ההמראה המתוכננת. בן 36 היה במותו.

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
 

הקוסמונאוט שכמעט נתקע בחלל

 

שלושה חודשים קודם לכן היה זה הרוסי ליאנוב שעשה היסטוריה. ב-21 במרס יצא הקוסמונאוט הרוסי מהחללית ווסחוד 2, כשהוא לבוש בחליפת חלל. בגובה של כ-500 ק"מ מעלה פני כדור הארץ הוא צילם תמונות במצלמות הסרטה וביצע ניסויים רפואיים שונים. לאחר מכן הוא חזר לחללית.

 

בראיון ל-BBC הודה ליאנוב כי ההיסטוריה בחלל כמעט הסתיימה באסון, כשלא הצליח להיכנס בחזרה לתוך החללית בשל בעיה בחליפת החלל. בסופו של דבר הוא הצליח להידחק פנימה.

 

בארצות-הברית שררו דכאון ומבוכה אחרי "טיול החלל" של ליאנוב. בארצות הברית אמרו כי הסובייטים "גנבו את ההצגה". האמריקנים הוסיפו כי מבצעו של הקוסמונאוט הרוסי לא היווה הפתעה מוחלטת, משום שלפי ההכנסות שנעשו לאחרונה על-ידי המדענים הסובייטים, ידעו האמריקנים כי בברית המועצות מכינים מבצע סנסציוני.

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
 

הליכת החלל הפכה להכרחית ככל שנעשו משימות החלל מתוחכמות יותר. "הליכת חלל" נועדה בין היתר לביצוע משימה מחוצה לה, כגון תחזוקה שוטפת של החללית או של תחנת החלל וגם תיקון לוויין שהתקלקל. למעשה, אחרי ההליכה הראשונה של ליאנוב אמרו המדענים כי אדם יכול ללכת גם על הירח.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

בזמן הליכת החלל האדם לבוש בחליפת חלל, שמגנה עליו מהתנאים הקשים השוררים בחלל ומספקת לו את הצרכים החיוניים למחיה. באתר סוכנות החלל הישראלית נכתב כי החליפה עוזרת לאסטרונאוט לווסת את חום גופו, מספקת לו חמצן לנשימה ואמצעי קשר. ברוב הליכות החלל האדם מחובר בחבל לחללית. הסכנה הגדולה ביותר היא פגיעה בחליפת החלל שעלולה להוביל לאובדן הלחץ. חליפת החלל עלולה להיפגע מעצם כלשהו כמו אסטרואיד או פסולת חלל שעפים במהירות גובהה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים