שתף קטע נבחר

 

פושעי הרשת המסוכנים ביותר

בהיותה מרחב ציבורי - רשת האינטרנט היא גם זירת פשע מסוג חדש: החל מבריונות רשת וכלה בעבירות מידע, עבירות מין וסחר בסמים. אלו הם הפושעים המבוקשים ביותר

מראשיתה, נתפשה רשת האינטרנט כבשורה: לראשונה, מרחב ציבורי, וירטואלי אמנם - אך ממשי בהחלט, דמוקרטי וחופשי באמת. ברשת, לכאורה, אין משמעות לגזע, מגדר ומעמד. אין משמעות לשיטות ממשל דכאניות ויש חופש ביטוי חסר תקדים. האופטימיות הקוסמית קיבלה ביטוי ממשי בדוגמת "האביב הערבי" ומחאות נוספות (כן, גם זו שלנו, "צדק חברתי" שהתגבש ברשת הפייסבוק), וסיפקה רוח גבית לדבר היחיד שאין לגביו ספק: למעלה משני עשורים שאנחנו חיים עם הטכנולוגיה הזו, ועדיין - אנחנו רק מגרדים את קצה היכולות שלה.

בצד השני של המתרס, בהיותה מרחב ציבורי - רשת האינטרנט היא גם זירת פשע מסוג חדש: החל מבריונות רשת וכלה בעבירות מידע, עבירות מין וסחר בסמים – הרשת מהווה גורם מתווך לפעילות לא חוקית. עבריינות רשת עושה שימוש מושכל בטכנולוגיה עצמה ובעיקר באנונימיות שהיא מאפשרת. אחת מהזירות הפרוצות ביותר בהקשר של עבריינות רשת, הן רשתות "דארקנט" (DarkNet) הפועלות על בסיס p2p (peer to peer), כלומר רשתות מבוזרות בהן כל צד מתפקד הן כשרת והן כלקוח.

בעוד המונח p2p מוכר בעיקר מעולם שיתוף הקבצים, רשתות ה"דארקנט" מאופיינות באנונימיות, ללא זיהוי כתובות IP של משתמשים. האנונימיות הזו מייצרת קושי בניטור פעילויות לא חוקיות המתבצעות ברשת. רשתות אלה נמצאות בתחום ה"דיפווב" (DeepWeb), כלומר – איזורים ברשת שאי אפשר למצוא באמצעות חיפוש גוגל.

ה"דארקנט" הוא למעשה השוק השחור של הזירה הקיברנטית, והגישה אליו מתבצעת בעיקר באמצעות תוכנת Tor – המספקת אנונימיות מקוונת ומגינה מפני מעקב-רשת בידי גופים מסחריים וממשלתיים. ב"דארקנט" אפשר למצוא פחות או יותר כל סוג של פעילות בלתי חוקית: הלבנת כספים, סחר בסמים, נשק ובני אדם, פדופיליה ואפילו שכירי חרב.

 

בחודש שעבר נגזר דינו של מייסד אתר "דרך המשי" (Silk Road), רוס אולבריכט בן ה-31, שהקים והפעיל פלטפורמת סחר סמים מקוונת ב"דארקנט" בשנת 2011. בשוק המקוון הזה, השתמשו סוחרי סמים ורוכשים פוטנציאליים, כשאולברייכט עצמו גזר עמלת תיווך. הוא נידון למאסר עולם ללא חנינה ולקנס של 184 מיליון דולר, לאחר שפעילות מאומצת של ה-FBI הובילה למעצרו.

 

עולם שלם של פושעים מסוכנים

המורכבות הטכנולוגית של זירת הפשע המקוונת, מצריכה מרשויות החוק דרכי התמודדות חדשות. בישראל, הוקם רק בשנת 2012 המטה הקיברנטי הלאומי במשרד ראש הממשלה, האמון בעיקר על עבירות של אבטחת מידע ברשת ופעילות טרור קיברנטית. בנוסף הוקמה יחידת הסייבר של משטרת ישראל כחלק מיחידת להב 433, והיא שמה דגש מיוחד על עבירות מין ופדופיליה ברשת.

 

האתגרים החדשים הניצבים מול רשויות האכיפה, מצריכים שיטות פעולה חדשות. ה-FBI למשל, מפרסם מפעם לפעם רשימות פושעי סייבר מבוקשים ומציע לציבור תגמול כספי בתמורה למידע, בסכומים מצטברים של מיליוני דולרים. בחודש פברואר השנה, בפקיסטן פרחאן אשראד ונור עזיז-אודין, שהתווספו לרשימת המבוקשים של ה-FBI בשנת 2013. השניים, שהיו מבוקשים גם על-ידי האינטרפול, נעצרו בגין עבירות מרמה וגניבת זהויות ברשת.

 

הרשימה העדכנית של הבולשת כוללת עשרה מבוקשים, וחומרת העבירות שלהם יכולה בהחלט להימדד גם בסכומי הכסף המוצעים עבור מידע לגביהם. מעניין שעברייני מין, סחר בסמים, בנשק ובבני אדם לא מקבלים נוכחות ברשימה הזו וייתכן שהקושי לקלף את שכבות הבצל של ה"דארקנט", שוודאי מתסכל את אוכפי החוק, בא לידי ביטוי מוחשי ברשימת המבוקשים:

במקום הראשון והמפוקפק, ועם מתן תגמול של עד 3 מיליון דולר לכל מי שבידיו מידע שיוביל למעצרו, נמצא הרוסי יבגני מיכאלוביץ' בוגצ'ב, בן 32. בוגצ'ב, המתכנה ברשת גם כ-"Lucky12345" ו"Slavik", חשוד במזימה של התקנת תוכנת סוס טרויאני בשם "זאוס" ללא הרשאה במחשבים של קורבנותיו. התוכנה משמשת לאיתור ואחסון של מספרי חשבונות בנק, סיסמאות, מידע אישי והרשאות נוספות הנדרשות על מנת לגשת לחשבונות בנק באופן מקוון. הבולשת חוקרת את הנושא מאז שנת 2009, ועל פי ההערכות נגנבו באופן זה כספים בשווי של מעל למאה מיליון דולר.

 (צילום אתר FBI) (צילום אתר FBI)
(צילום אתר FBI)


מיד אחריו ברשימת המבוקשים, עם תגמול של עד מיליון דולר למוסרים מידע שיוביל למעצרו, נמצא הרומני ניקולאי פופסקו, בן 35, החשוד בהונאות רשת, זיוף דרכונים, סחר בשירותים ומוצרים מזוייפים והלבנת כספים. פופסקו מזדהה ברשת בכינויים "Nae" ו"Stoichitoiu". עיקר הפעילות של פופסקו, כוללת על פי החשד רשת אירופאית ענפה של סחר אינטרנטי המבוסס על פרסום מוצרים וסחורה לא ממשית – שמעולם לא מגיעה אל בית הלקוח.

 (צילם: אתר FBI) (צילם: אתר FBI)
(צילם: אתר FBI)

 

במקום השלישי, נמצא הלטבי אלכסיי בלאן בן ה-28, עבור מידע לגביו מוכנים בבולשת לשלם סכום מזערי יותר של כ-100 אלף דולר. בלאן משתמש בכינויי רשת מגוונים, ביניהם "Abyrvaig", "Fedyunya", "Magg", "M4G" ועוד. בלאן חשוד כי פרץ למאגרי מידע של שלוש חברות מסחר אלקטרוני מרכזיות בארה"ב, גנב את מאגרי המידע המכילים מליוני שמות משתמש וסיסמאות ולאחר מכן מכר את המידע לכל המרבה במחיר.

 

במקומות הרביעי והחמישי בהתאמה, נמצאים וייט קוק נגיין, וייטנאמי בן 28, לגביו ה-FBI לא מציעים כסף, ופטריס סהורובס, בן 26 ממוצא לטבי, שמידע עליו יעלה לבולשת כ-50 אלף דולר. השניים חשודים בקשירת קשר להונאת-רשת ובפריצה למחשבים מוגנים.

יתר המבוקשים ברשימה, עוסקים גם הם בעבירות של אבטחת מידע, גניבת זהויות, הלבנת כספים והונאות רשת מסוגים שונים. רשימה זו אינה כוללת נכון להיום פעילות בלתי חוקית מהסוג שמאפיין את ה"דארקנט", וייתכן שהיא משקפת את הקושי הממשי של יחידות אכיפת החוק השונות, החולשות על המרחב המקוון. עיקר הטענות כלפי הרשויות בהקשר זה, עוסקות במחסור במשאבים ובכוח אדם רלוונטי למשימה, וכמובן קושי ממשי בניטור רשתות ה"דארקנט" הפרוצות והפעילות הבלתי חוקית המתקיימת באמצעותן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פייסבוק
רוס אולבריכט
צילום: פייסבוק
מומלצים