לינקים: מתי ייעלמו הספרים?
מחשבות על עתיד הספרות המודפסת כשברקע שבוע הספר העברי ומחשב שכותב סיפור על צפרדע. וגם: העורכים נעים בהמוניהם אל וויקיפדיה, איש חותך את הלו קיטי וילדה בתוך הרובוט ממלחמת הכוכבים. סיכום שבוע מחובר
שבוע הספר העברי החל השבוע. אני לא מתכנן לקנות אף ספר. עוד לא סיימתי, כלומר התחלתי, את הספרים משנה שעברה. אני חושב שזה בגלל פייסבוק, וגם אקסבוקס. די מדהים שהם עדיין קיימים, הספרים בפורמט הנייר. לא? כלומר, זה הכי תופס מקום שיש. מקום שיכול להיות לבובות פנקו מקראטה קיד.
RT & follow @OriginalFunko
for a chance to win a set of Karate Kid Pop!'s! pic.twitter.com/D6ew5CDAEj
— Funko (@OriginalFunko) June 3, 2015
אז שאלתי את עצמי מתי זה יקרה. מתי כולנו נשתמש בקוראים על סוללות? מתי לא יהיה מה להציג בכיכר רבין - מתי ייעלמו הספרים?
חוקר העתידים ד"ר רועי צזנה, מחבר הספר המדריך לעתיד,
לא מאמין שזה יקרה. "ספרים לא ייעלמו לעולם," הוא אומר. "תמיד כשאנחנו חושבים על העתיד אנחנו תמיד חושבים שזו ברירה - או סוסים או מכוניות ומה שקורה בסוף זה גם וגם. בשנים הראשונות האופציות יתקיימו זאת לצד זו, בהמשך, אם האופציה החדשה, טובה ייחודית ומשוכללת - היא תיקלט יותר ואפילו אז הטכנולוגיה הישנה נשארת. אפילו אם רוב בני האדם יקראו בקינדלים יהיו עדיין מתנות, ויהיה להם ערך עבור הקשישים שיהיו אני ואתה. ועדיין נאהב את הריח של הכלור שנותן לו את הצבע הלבן."
לינקים שתקו ותנו לי כרטיס אשראי!אביב מזרחילמה החינוכית לא הצליחה להכניס ערך לוויקיפדיה, מדוע ויזה סרבה לבן קול שבסך הכל רצה כרטיס אשראי עם תמונה מפיוצ'רמה, מי מקנא בשאקיל אוניל או בקפטן אמריקה ואיך הם נראים היום ומי הם?
ויש גם התחדשות. "מה זה ספר בסך הכל? פלטפורמת סיפור," מסביר צזנה. "מהבחינה הזו אני רואה עתיד מזהיר. כבר עכשיו אני רואה שסופרי הילדים עוברים לטלוויזיה, לאייפדים. יוצרים סיפורי ילדים שחווים עם כל החושים. אנחנו יכולים לספר סיפורים גם כמשחקי מחשב - הילד והמבוגר יכולים להחליט איך הסיפור נגמר".
האם מחשבים כותבים על כבשים מעניינות
כתיבת סיפורים על ידי מחשב נמצאת עוד בחיתוליה, וכרגע לפחות היא ברמה האקדמית, לצורך הבנה טובה יותר של אינטליגנציה מלאכותית. במסגרת השאלות מהי תבונה, האם המחשב שלנו נבון.
לכתוב סיפור זה להיות אנושי במידת מה. האם מחשב יכול לכתוב סיפור? זו שאלה טובה. האם מחשב יכול לכתוב סיפור טוב, זו שאלה מצוינת.
הוא בטוח יכול לכתוב דיווח עיתונאי יבש: דבר קרה במקום מסוים בזמן מסוים. דבר דומה קרה בעבר.
למשל, באל איי טיימס מועסק QUAKEBOT שכותב על רעידות אדמה. התוכנה מקבלת מידע ממכון גיאולוגי וכשהעוצמה מגיעה לגובה כלשהו (נניח 4.5 בסולם ריכטר) הוא מכניס את המידע לתבנית והכתבה ממתינה לעורך בשר ודם שישגר אותה.
את התוכנה כתב קן שוונטקסטה (schwanksta), עיתונאי ומפתח (אתר שלו),
והידיעה הראשונה הוכנה לפני שנה.
מאז, הרובוט ממשיך לייצר כתבות אוטומטית.
למשל בשבוע שעבר הוא (זה?) כתב:
"רעידת אדמה בעוצמה של 4.1 דווחה בבוקר יום ראשון, שבעה מיילים מברגו ספרינגס קליפורניה, על פי המכון הגיאולוגי האמריקני, הרעידה התרחשה ב-6:02 בבוקר, בעומק של 6.8 מיילים."
בהמשך נכתב כי "בעשרת הימים האחרונים התרחשה רעידה אחת נוספת בעוצמה של 3.0 שמוקדה קרוב.
בסוף הידיעה נכתב כי היא נוצרה על ידי אלגוריתם.
על פי הביזנס אינסיידר, ידיעות על רעידות בעוצמה של עד 6.0 ממתינות לעורך שישגר אותן, ואילו ברעידות חזקות, הרובוט משגר אותן אוטומטית.
במכונה
אז ידיעות חדשותיות הוא כבר עשה, בטוח שרובוט גם יכול לכתוב סלוגנים מתוך מאגר, ובטח ובטח שמות למבצעים צה"ליים. אבל האם הוא יכול להמציא משהו מרגש?
"מכונת מה אם"
היא ניסוי שנערך משנת 2013, ויוצא מנקודת הנחה שישנו תהליך התחלה כללי, שעובר במוחו של צייר, תסריטאי או כותב, שמתחיל ברעיון. נניח, מה אם היינו יכולים לשחזר דינוזאורים מ- DNA, מה אם היינו נלחמים על דלק בעולם ללא מים,
מה אם האל לוקי מאייסגרד ירצה שוב לשלוט בעולם (לא
בטוח שבא לי לדעת).
וכמובן: מה אם מישהו היה יוצר אישה חושבת:
ביישום שנוצר לצורך הניסוי אפשר לבחור כמה נושאים או מבנים ולקבל "מה אם". התוצאה ניתנת לדרוג על ידי הקוראים וכך יצרנו סיפור ובדקנו, ללא מגע יד אדם (כמעט). אלו הסיפורים שמדורגים הכי גבוה ניתן
למצוא שם למשל את (תרגמתי):
"מה אם היה צפרדע זקן, שלא היה יכול לשחות יותר, מה שהוא היה עושה להנאתו, היה מחליט לקרוא ספר במקום?"
וזה סיפור שהופק דרך אלגוריתם הסגנון הקפקאי:
"מה אם היה כורה שהתעורר על הרצפה כחתול אבל היה יכול עדיין לכתוב".
כן, שפחות הצליחו.
ויקימה
ולדברים פחות מרגשים, גם אם הם של בני אנוש: קהילת ויקיפדיה הישראלית החליטה השבוע כי המשפט "המצביעים הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי"
אותו אמר בסרטון בנימין נתניהו ביום הבחירות, יישאר כערך באנצקלופדיה השיתופית. פחות מוזר מלהעיף ערך המייסד.
הערך הועמד למחיקה ביום שני שעבר והשבוע הסתיימה הצבעה: 40 הצביעו למחוק, 39 להשאיר, והערך לא ימחק מכיוון שלא הושג רוב של 55% שדרוש. הערך בתגובה: הם לא נעו בכמויות. סתם.
כאן הנימוקים להסרה והשארה עד ההצבעה
. בין השאר ניתן למצוא שם אמירות בעד המחיקה שגורסות כי קשה להאמין שדבר כזה שינה את דעתם של מספיק בוחרים, ומנגד טיעונים על כך שנאום הקומץ של
גרבוז קיבל ערך.
העולם קרס אל תוך עצמו אצל מגיב 25 בדף:
"מראש לא התכוונתי להצביע," הוא כותב, "אבל זו הצבעת מחאה על המניפולציות שנעשות פה תוך כדי הצבעה. מעולם לא ראיתי גיוס קולות סמוי כזה ומצביעים שעוברים מצד לצד לפי צרכים זרים ולא לפי מה שהם מאמינים בו."
יוחלפו עורכי ויקי בבוטים.
פינת התרבות
לסיום כמה דברים יפים: הפעם אנחנו עם ג'ייסון פריני. הוא בן של פסל ובעברו מעצב תעשייתי, שפוטר במשבר הפיננסי הגדול לפני כמה שנים. כעבור חצי שנה של אבטלה כשכספו נגמר, הוא התחיל לחתוך צעצועים ולהכניס להם איברים פנימיים. הקהל אהב את הפרשנות הזו והיום עבודה מקורית שלו יכולה להגיע אפילו ל-17 אלף דולר, על פי בורד פנדה. הפסלים באתר נמכרים (כאן) בין 8,000 ל-12 אלף.
אפשר לקנות באתר
גם מזכרות והדפסים במחירים נמוכים יותר.
My Little Pony Cross Dissection
by freeny
on DeviantArt
לפריני לוקח חודש עד שישה שבועות לפסל. הוא מתחיל מפירוק צעצוע. לאחר מכן, באמצעות כלים של רופא שיניים ופסלי דלעת הוא יוצר איברים מחומר אפוקסי.
Hello Kitty Dissection 2.0
by freeny
on DeviantArt
וזו פלורה מקווין שמעצבת
כרזות סרטים.
והתוכי הזה מתרפק:
ומי שטוב לו ושמח שמיאו:
וזה הדרואיד שאתם מחפשים. שבת שלום