זה לצד זה: מנכ"ל משרד החוץ וגנרל סעודי
על במה אחת במכון בוושינגטון ניצבו מנכ"ל משרד החוץ הנכנס דורי גולד ואנואר א-שקי, גנרל לשעבר בצבא סעודיה, ודיברו על האויב המשותף - איראן. א-שקי הציב בראש המטרות של סעודיה את השלום עם ישראל: "קבלו את היוזמה הערבית"
מחזה נדיר בוושינגטון: דורי גולד, שגריר ישראל לשעבר ומנכ"ל משרד החוץ מיום ראשון הקרוב, עמד אמש (יום ה') על במה אחת עם אנואר א-שקי, גנרל לשעבר בצבא סעודיה, במכון "המועצה לקשרי חוץ" בוושינגטון. שניהם לחצו ידיים לעיני מומחים למזרח התיכון ועיתונאים בכירים בבירה האמריקנית וכל אחד מהם דיבר בתורו על האויב המשותף - איראן.
הגנרל הסעודי אמר בשיחה עם ynet לאחר נאומו שהוא לא נציג רשמי של הממלכה, אבל יודע שממשלת ישראל תאשר ביום ראשון הקרוב את מינויו של דורי גולד למנכ"ל משרד החוץ. א-שקי, יועץ בכיר למלך סעודיה לשעבר, אינו פועל על דעת עצמו. לקבלת הפנים הגיע, ולא במקרה, שגריר ישראל בוושינגטון רון דרמר, אבל הוא עזב את המקום לפני שהחל האירוע.
בנאומו ב"מכון לקשרי חוץ" מנה א-שקי את המטרות של סעודיה והציב בראש הרשימה שלו "שלום בין הערבים לישראל". בין היעדים של סעודיה הוא מנה "שינוי במדיניות כלפי איראן" שאותה הציג כמדינה שפועלת להתפשטות והשתלטות על המזרח התיכון. הוא ציין עוד יעד - יצירת כוח להגנת העולם הערבי בשותפות עם ארצות הברית ואירופה. יעד נוסף לדבריו הוא "קידום מדינה כורדית לבלימת השאיפות להתפשטות של איראן באזור".
דורי גולד אמר ש"שתי המדינות שלנו נתקלות באותה בעיה - איראן, היוצרת מתיחויות עדתיות בכשרון כדי לקדם את ההתפשטות שלה". גולד סבור שהמשא ומתן על הגרעין עם איראן יוביל בהדרגה להפיכת איראן למדינת סף גרעינית כמו צפון קוריאה. הגנרל הסעודי הנהן בראשו בהסכמה כשגולד דיבר על האיום האיראני ובסיום דבריו פנה גולד לא-שקי: "זה צעד ראשון של שני מכונים. אנחנו לא מייצגים מדינות. לכבוד לי לעבוד איתך בשנה האחרונה, גנרל א-שקי". אחר כך עמדו השניים ולחצו ידיים בחמימות.
"באתי ממכון המחקר שלי כשהמטרה הראשונה שלי היא לקדם שלום במזרח התיכון", אמר א-שקי, "אנחנו לא רוצים את הקונפליקט". הוא הסביר שלא יהיה מפגש של גורמים רשמיים משתי המדינות לפני הכרה ביוזמת השלום הערבית. "נתניהו צריך לקבל את היוזמה. אנחנו צריכים לפתור את הבעיות. אין בינינו מחסומים, ישראלים וסעודים יכולים לפעול יחד כשישראל תכריז שהיא מקבלת את יוזמת השלום של המלך עבדאללה".
את האפשרות ליחסים מסכם א-שקי: "כשאני נשאל 'מי האויב שלך, איראן או ישראל'? התשובה שלי היא שעדיף אויב חכם על שותף נבער". גולד וא-שקי מכירים היטב האחד את השני. גולד סיפר: "קיימנו איתם חמש פגישות בשנה האחרונה. יש בינינו זהות אינטרסים בנושאים אזוריים, אבל יש גם מחלוקות". הוא הבהיר שמדובר במפגש לא-רשמי של ראשי מכוני מחקר, אבל מדובר באירוע חשוב כשהאחד מקורב של ראש הממשלה נתניהו והעומד לנהל את משרד החוץ והאחר מקורב לחצר המלכות בריאד.
בכיר סעודי אחד במשלחת הסעודית, ד"ר אחמד אבו נאווז, הודה בחיוך שאין לו בעיה לשוחח עם עיתונאי ישראלי, אך הוסיף שהמגעים אינם מגיעים לכדי קשר בין העמים.
בשנים האחרונות, על רקע זהות האינטרסים של ישראל וסעודיה נגד איראן, דווח לא פעם בעולם - לעתים ברמז ולעתים ביותר מכך - על קשרים שייתכן שמתקיימים בין ירושלים לריאד. בין השאר נטען כי סעודיה תאפשר למטוסי חיל האוויר הישראלי לעבור במרחב האווירי שלה בדרך לתקיפה באיראן אם יהיה
בכך צורך.
סעודיה היא מנהיגת העולם הסוני, ומתוקף כך היא נחשבת לאויבת המרה של איראן, מנהיגת העולם השיעי. בחודשים האחרונים היא מנהלת מלחמה בתימן נגד המורדים השיעים שהדיחו את הנשיא שאותו המליכה סעודיה עצמה. המורדים השיעים הם בני ברית של איראן וחיזבאללה, ובשבועות האחרונים באקט של הסלמה הם ירו רקטות לעבר שטח סעודיה. ריאד הכניסה לאחרונה שורה של בכירי חיזבאללה לרשימה השחורה שלה.