שתף קטע נבחר

 

בועת איזמיר נגד מדינת קוניה. טורקיה לקלפי

אזרחי טורקיה הולכים לקלפיות בתחושת גאווה טורקית מאוחדת, אך הפילוג התרבותי במדינה - שנראה היטב בשוני שבין איזמיר החילונית לקוניה הדתית - מחריף הודות לקמפיין המחרחר של ארדואן. בחירות בפער שבין שתי ערים

בין שתי ערים. איזמיר מול קוניה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בין שתי ערים. איזמיר מול קוניה(צילום: shutterstock)
העיר קוניה רחוקה כ-600 קילומטרים מאיזמיר, אך נדמה שעולם שלם מפריד בין המסגדים שבעיר השמרנית שבמרכז טורקיה לבין שדרות הברים העמוסות של עיר החוף. והשוני התרבותי בין השתיים עשוי להתרחב עוד יותר אחרי הבחירות הכלליות שיתקיימו היום (א') במדינה.

 

עוד חדשות בעולם :

הודו ובנגלדש חתמו על הסכם חילופי שטחים

בזמן ביקור האפיפיור: דאעש קורא לג'יהאד בבלקן

מצרים: בוטלה הכנסת חמאס לרשימת הטרור

 

ערב הבחירות: נשים מפנות גב לארדואן

 

במהלך 13 שנות שלטונה, מפלגת AKP שנוסדה על ידי הנשיא טאיפ רג'פ ארדואן שינתה את הכלכלה והתקדמה בצעדי ענק - שלא כמו אף ממשלה קודמת - לעבר פתרון הסוגיה הכורדית בת שלושת העשורים בדרום-מזרח המדינה.

 

אך AKP השמרנית והאיסלאמיסטית לא התאמצה כלל לנסות ולפתור את הקיטוב הגובר בטורקיה. מבקריה טוענים כי היא אפילו דאגה להחריף אותו במיוחד לנוכח הקמפיין מעורר המחלוקת שלהם.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

 (צילום: Google Maps) (צילום: Google Maps)
(צילום: Google Maps)

ייתכן שקמפיין זה יקשה על AKP לזכות בניצחון סוחף מספיק היום כדי לשנות את החוקה ולמלא אחר שאיפתו של ארדואן - להבטיח לו סמכויות נשיאותיות נרחבות. ייתכן גם שקמפיין זה יקשה על איחוד הטורקים ועל המשילות על המדינה ביום שאחרי הבחירות.

 

טורקים משני צדיה של המדינה - ליברלים פרו-מערביים שמכוונים לטורקיה חילונית, זו שנוסדה על ידי אטאטורק, ואנטוליים אדוקים שמריעים לארדואן - פיתחו מנטליות מצור, כך שכל צד חש מאוים מהצד השני.

 

"האופוזיציה מנסה לבטל את חיינו, אך לא ניתן להם לעשות את זה", אומרת אנדר, מורה בת ה-38, בעודה עומדת מחוץ לשעריו של בית הספר האיסלאמי שבו היא עובדת בקוניה, עיר תעשייתית בלבה של אנטוליה.

 

גרעין המצביעים של ארדואן: "המקופחים"

הדת דוכאה במרחב הציבורי תחת שלטונם החילוני והבלתי מתפשר של הכמאליסטים: נשים לא הורשו לחבוש צעיפים לראשן באוניברסיטאות ובשירות הציבורי. אך זה השתנה עם מפלגתו של ארדואן, שנסמכה על תמיכתם של מיליוני מצביעים שבמשך שנים הרגישו מקופחים.

 

המדינה הטורקית כיום נראית הרבה יותר איסלאמית. אלפי בתי ספר דתיים - כמו זה שבו מלמדת אנדר ערבית - צצו בתמיכת הממשלה. בתי ספר ממשלתיים מלמדים גם הם דת - שיעורים שמטרידים את הטורקים החילוניים בערים כמו הקוסמופוליטן איזמיר.

"האופוזיציה מנסה לבטל את חיינו". מורה מקוניה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"האופוזיציה מנסה לבטל את חיינו". מורה מקוניה(צילום: shutterstock)
"מפלגת AKP מנסה להפוך את טורקיה למדינה דתית מזרח-תיכונית שבה החירויות מוגבלות ונשים מופרדות במרחב הציבורי", אומרת סבינץ' אטלאי, מורה בגמלאות (67). "אלה לא היו האידיאלים של אטאטורק ושל העם הטורקי המודרני".

 

הבחירות לפרלמנט הטורקי עשויות לשנות את מערכת השלטון בטורקיה. ארדואן, שאינו סובלני למחלוקת ורגיש ביותר לביקורת, מעוניין בניצחון גדול של מפלגתו שתביא לרוב מוחץ - דבר שיאפשר לו לשנות את החוקה במדינה.

 

סקרים אחרונים שנעשו במדינה מראים כי ניצחון כזה לא צפוי שיקרה, ושייתכן אפילו שהמפלגה תתקשה לזכות במספיק מושבים שיאפשרו לה להיות היחידה בשלטון מבלי שתצרף אליה לקואליציה מפלגה נוספת.

 

בעוד הצמיחה הכלכלית מתעכבת, ארדואן, העומד בראש המדינה אמור להיות על-מפלגתי, אך לאחרונה הוא הפך להיות יותר מעורב פוליטית על דוכן הנואמים. "הקמפיין של ארדואן הפך להיות ממוקד יותר בסוגיות אידיאולוגיות הקשורות לאיסלאם וללאומניות הטורקית. הוא התרחק מקמפיינים רחבים והתמקד באסטרטגיית גרעין המצביעים הקשה", סבור פאדי חקורה, מומחה לפוליטיקה טורקית במכון המחקר הבריטי "צ'טהאם האוס".

ראש מפלגת CHP. קיבלה יותר קולות באיזמיר מבשאר המדינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש מפלגת CHP. קיבלה יותר קולות באיזמיר מבשאר המדינה(צילום: רויטרס)

קמפיין מחרחר. ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
קמפיין מחרחר. ארדואן(צילום: AP)

הקמפיין המר של AKP יגבה בסופו של דבר מחיר מהחברה הטורקית, אומר פבצ'י קיליץ', פוליטיקאי ממפלגה ימנית קטנה בקוניה. "ארדואן הפך את אלה שלא מצביעים לו לבוגדים", הוא העיד. "אני לא מצליח לדבר בכלל עם כמה מקרוביי בגלל פוליטיקה".

 

סימנים לקוטביות ניתן לראות גם ברחובות קוניה, עיר הולדתו של ראש הממשלה אחמט דבוטאולו שהייתה לפני עליית AKP לשלטון ולכניסת המשקיעים אליה לעיר רדומה, שלאורכה נפרשה מסילת רכבת מהירה.

 

"קוניה שלנו, ראש הממשלה שלנו", נכתב על שלט ענק שהתנוסס על צדו של בניין. "מחפשים אחר הבן של קוניה", נכתב באחר. ב-2011 הצביעה העיר באופן גורף ל-AKP, עם תמיכה שהגיעה בכמה אזורים לכ-80 אחוזים.

 

מוסאפר אילמאז, נהג מונית בקוניה, מספר כי יצביע ל-AKP. אין לו ספק כי העיר השתפרה מאז הפטרונות הממשלתית שנפרשה עליה, בעוד מעוזי אופוזיציה כמו איזמיר קופחו. "הנשיא וראש הממשלה אומרים כי הם לא ייתנו למדינה להפוך למחולקת, אך בפועל הם נטשו את איזמיר", אומר אילמאז.

 

הבועה האיזמירית

איזמיר, המתרפקת על החוף המערבי ומושפעת מתרבות אגאית, נתפשת לעתים כ"מצודתו" של מפלגת האופוזיציה, מפלגת העם הרפובליקני (CHP). ב-2011 ניצחה המפלגה ב-44 אחוזים מהקולות באיזמיר, מרחק גדול מ-26 האחוזים שקיבלה בטורקיה כולה.

מצודת האופוזיציה. איזמיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מצודת האופוזיציה. איזמיר(צילום: shutterstock)
  

"איזמיר היא עיר פרגמטית הממוקדת מסחר", אומר קוריי קליסקן, פרופ' למדעי המדינה

 באוניברסיטת בוספורוס ויליד איזמיר. "איזמיר תמיד הייתה נגד כל תנועה מסוגרת באופייה. איזמיר היא ההשתקפות האידיאולוגית והתרבותית של הכמאליזם".

 

נקודת המבט הזאת ספגה אש מצד השלטון במהלך הקמפיין. "צעירי CHP באיזמיר חושבים שחופש הוא החופש להתלבש בצורה חושפנית, להשתכר ולבלות עד הבוקר", צייץ מחוקק מ-AKP בחודש שעבר.

 

רבים מתושבי איזמיר חוששים שאורחות החיים שלהם - שמושרשים ב"אני מאמין" הפוליטי של אטאטורק - נמצא תחת איום, ומאשימים את ארדואן באוטריטריות ואיסלאמיסטיות. "איזמיר היא הפנים המודרניות והנאורות של המדינה ונמשיך להיות כאלה", הצהירה בגאון אטלאי, המורה בגמלאות. "זה מה שאנשי AKP לא סובלים וכל הזמן מנסים לתקוף".


פורסם לראשונה 06/06/2015 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חילונית מול דתית. בין איזמיר לקוניה
צילום: shutterstock
מומלצים