שתף קטע נבחר
 

לראשונה בישראל: ניתוח החלפת מפרק ירך בהתאמה אישית

כמעט 80% מהאוכלוסייה הבוגרת צפויים לסבול משחיקה בסחוסי המפרקים בגוף. כאשר מדובר במפרק הירך, אחרי טיפול תרופתי להקלת הכאבים צפויים אלפים לקבל הפניה לניתוח להחלפת המפרק. ד"ר ואדים בנקוביץ, מנהל יחידת השתלת מפרקים בבית החולים סורוקה מסביר מה היתרונות שבניתוח החלפת מפרק הירך בהתאמה אישית, "מדובר בפריצת דרך ניתוחית"

צעירים ומבוגרים כאחד סובלים משחיקת סחוסים במפרקים השונים בגוף. 80% מכלל האוכלוסיה צפויים לסבול משחיקה מסוימת בסחוס מפרק כלשהו עד גיל 65. הטיפול התרופתי שיינתן להם יכול לשכך את הכאבים אולם אינו יכול לבלום את תהליך שחיקת הסחוס או לרפא את מה שכבר נפגע.

 

עוד כתבות במדור 60 פלוס:

דו"ח: ממה מבוגרים הכי מוטרדים? 

למה מגיל 40 רובנו משמינים - ואיך נמנעים מכך?

צפו: "לראות את הזיקנה מתנפצת לך בפרצוף"

 

אלפי ניתוחים להחלפת מפרק ירך מתבצעים בישראל מדי שנה, הסיבה הנפוצה הינה שחיקת סחוסים אולם גם מחלות, דלקות או שברים עשויים לגרום לפגיעה במפרק שתחייב ניתוח.

 

1 מכל 2  מעל גיל 40

סקר חדש שנערך החודש על-ידי מכון "סאפיו" מצביע כי אחד מכל שני ישראלים מעל גיל 40 סבלו בשנה האחרונה מכאבי מפרקים, כאשר 10% מתוכם סובלים לעיתים קרובות או כמעט כל הזמן.

 

"יש הבדלים באוכלוסיות הגיל ורמת הכאב בהתחשב בפעילות הספורטיבית שהם מבצעים", אומר ד''ר אמיר אורון, מומחה באורתופדיה וכירורגיה של היד, "שמירה על מפרקים בריאים מהווה מפתח לאיכות חיים ולאריכות ימים".

 

לדבריו, הרכיב אפלפין הנמצא בתכשיר כמו מגה גלופלקס fast מהווה שדרוג לתוספי התזונה מגני הסחוס בכך שהוא מטפל בכאב האקוטי (חריף) כשהמפרק מאוד כואב ורוצים פתרון מהיר ובטוח. "מדובר בנוגד דלקת אשר מקורו בצמח הבוסווליה הנו מיצוי טבעי ורב עצמה וביכולתו לתת מענה מהיר לכאב המפרק״.

 

אולם עם העלייה בגיל שכיחות שחיקת הסחוסים עולה וכך גם ההתקדמות בהופעת הסימפטומים שלה. אם בתחילת תהליך השחיקה הכאב מופיע רק לאחר מנוחה, עם הזמן אצל חלק מהאנשים חלה החמרה משמעותית בכאב והגבלה בטווח התנועה. הגבלת תנועה זאת אשר פוגעת ביכולת ההליכה ופוגעת משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היום יומי.

 

מפרק בהדפסה אישית

עד היום הושתלו במנותחים מפרקים מתוך מגוון מפרקים קיים, אולם לאחרונה השתילו מנתחים ישראלים מפרק שהותאם באופו אישי בעזרת מדפסת תלת מימדית והושתל בהצלחה במפרק הירך של גבר בן 65.

 

"הניתוח בוצע למטופל אשר סבל מזה שנים משחיקת סחוס קשה במפרק הירך ולאחרונה החל לסבול מכאבים ממושכים והגבלה בתנועה אשר הובילו לפגיעה משמעותית ביכולתו לבצע את הפעילויות הפשוטות ביותר בהן חפץ כגון הליכות, טיולים ומשחק עם נכדיו". מספר מי שביצע את הניתוח החדשני, ד"ר ואדים בנקוביץ, מנהל היחידה להשתלת מפרקים בסורוקה ומייסד קבוצת יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב. 

תכנון מוקדם שמתורגם למודל תלת מימדי מאפשר יצירת מפרק מותאם אישית (באדיבות: מרכז יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב)
תכנון מוקדם שמתורגם למודל תלת מימדי מאפשר יצירת מפרק מותאם אישית(באדיבות: מרכז יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב)
 

בשיטה החדשה עובר המטופל סריקת MRI או CT, שמתורגמת למודל תלת־מימדי ממוחשב של הירך המאפשר למנתח לתכנן את הניתוח מראש. על בסיס תכנון קדם ניתוחי זה, בהדפסה תלת-מימדית מיוצר העתק מדויק של המפרק המנותח. "באמצעות שיטה זו ניתן להתאים באופן מדוייק את המשתלים לחולה," מסביר ד"ר בנקוביץ, "לחסוך זמן ניתוחי, להפחית את הסיכון לסיבוכים ולקצר באופן משמעותי את תקופת ההחלמה".

 

"המחקר העדכני וכן אפשרות השימוש בטכנולוגיה ההתאמה האישית, תוך שימוש בכלי תכנון ממוחשבים ומדפסות תלת ממד, מאפשרים לנו להשיג סטנדרטים חדשים של דיוק", מוסיף ד"ר בנקוביץ, "זאת תוך אפשרות לקבוע ולתכנן עוד בטרם הניתוח ולבסוף ליישם בזמן הניתוח (באמצעות הכלים הניתוחיים המותאמים אישית) את המנחים האינדיבידואליים המתאימים ביותר לכל מטופל ומטופל ללא צורך להתבסס על גבולות גזרה סטטיסטיים אשר ברור כי לא מתאימים באופן מושלם לכולם. ובכך להשתיל את המשתלים המלאכותיים המודרניים במקום הנכון ביותר לכל מטופל".

 

גם למקרים מורכבים בחולים צעירים פעילים. ד"ר ואדים בנקוביץ (באדיבות: מרכז יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב) (באדיבות: מרכז יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב)
גם למקרים מורכבים בחולים צעירים פעילים. ד"ר ואדים בנקוביץ(באדיבות: מרכז יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב)
 

עוד מציין ד"ר בנקוביץ, כי לטכנולוגיה חדשה זו יש יתרון גדול עוד יותר במקרים המורכבים, בחולים צעירים ופעילים במיוחד ואף בחולים המבוגרים יותר אשר באופן טבעי עשויים להימנות בקבוצת סיכון לנקיעת המפרק המלאכותי, אחד מהסיבוכים הידועים בהחלפת מפרקי ירך.

 

החלמה מהירה יותר

"בעבר, האשפוז בעקבות ניתוח להחלפת מפרק ערך כמה שבועות, והשיקום בעקבות הניתוח נמשך כמה חודשים. כיום השיקום לאחר ניתוח להחלפת מפרקי הברך והירך הוא מהיר ורוב המטופלים חוזרים ללכת לאחר 24 שעות ומשתחררים מבית החולים עד 48 שעות לאחר הניתוח. למרות זאת", מספר ד"ר בנקוביץ "עדיין חולים רבים נרתעים מלבצע ניתוח להחלפת מפרק ומעדיפים לחיות עם הכאב, בגלל החשש מפני ניתוח מסובך".

 

"הטכנולוגיה החדשה מאפשרת למגוון רחב של מטופלים הסובלים מכאבים לחזור לחיים פעילים", הוא מסביר. "בעידן בו אנו חיים המאופיין במטופלים פעילים, צעירים יותר, מודעים יותר, אשר מחפשים לעשות את המקסימום על מנת לחזור במהירות האפשרית לחיים פעילים ובריאים וחלקם אף לפעילות ספורטיבית מדודה. פעילויות אשר לכאורה עשויה לאתגר את המפרק המלאכותי ודורשת כיום יותר לשם שרידותו ופעילותו הפונקציונלית לאורך שנים רבות".

 

"היכולת לתכנן את הניתוח מראש ולהתאימו לכל מטופל ומטופל הוא יתרון אשר מחד מקנה שקט נפשי אשר הינו מרכיב חשוב ביותר הן למטופל והן למנתח, ומאידך היכולת להשתיל את המפרק המלאכותי במנח הפרטני המתאים ביותר למטופל. מדובר פריצת דרך ניתוחית אשר עשויה להבטיח שרידות ארוכת שנים רבות".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
כאבים במפרק הירך גורמים להגבלה בתנועה והמנעות מפעילות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים