כיצד תבוסת ארדואן תשפיע על יחסו לישראל?
בירושלים התקשו להסתיר את השמחה לאידו של הנשיא הטורקי שספג מכה בבחירות. מומחים ליחסים עם טורקיה: ייתכן שארדואן ימתן את יחסו לישראל בשל אילוצים קואליציוניים, או שיגביר את ההסתה כדי ללכד את תומכיו
בישראל התקשו אמש (יום א') להסתיר את השמחה לאידו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. בכירים בירושלים חיככו את ידיהם בהנאה מול הדיווחים על מפלתו של המנהיג שלא החמיץ הזדמנות לתקוף את ישראל. עם זאת, התשובה לשאלה כיצד ישפיעו התוצאות על מדיניותו של ארדואן אינה חד משמעית.
"מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) השלטת בטורקיה ספגה מכה קשה בקלפי על רקע הכלכלה המדשדשת והטענות למשטר אוטוריטרי כשקיבלה רק 41 אחוזי תמיכה (258 מושבים מתוך 550). המשמעות היא שאחרי 12 שנות שלטון יחיד תזדקק המפלגה האיסלאמיסטית לקואליציה משום שהיא אפילו לא מחזיקה ברוב פשוט (276 מושבים). ה-AKP הייתה רחוקה מאוד מהשגת המטרה הגדולה שהציבה לעצמה לפני הבחירות - השגת רוב של יותר מ-330 מושבים בפרלמנט, שהיה מאפשר לה לבצע שינויים בחוקה ולהפוך את המשטר לנשיאותי.
מומחים ליחסי ישראל-טורקיה אמרו כי ייתכן שהתוצאות ישפיעו לטובה על היחסים בין המדינות, כאשר השאלה כעת היא אם ארדואן יוכל להרכיב קואליציה ועם מי. כל המרכיבים האפשריים - הלאומנים, הכורדים והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית - כולם היו שותפים לביקורת על יחסו לישראל, וחשבו שבנסיבות האזוריות טורקיה היתה צריכה להתקרב לישראל מול איראן, האויב המשותף.
המומחים סבורים כי מתוך ישיבה בקואליציה ארדואן יאלץ לאזן את מדיניותו כלפי ישראל ולא יוכל להמשיך בהשתלחויות שלו, ומגמה הזו תתחזק אם שר החוץ יהיה מאחת ממפלגות הקואליציה. בקרב אותם מומחים שוררת מחלוקת לגבי תוכניותיו המקוריות של ארדואן לפני המפלה הבחירות. יש כאלה שסבורים שהוא תכנן לחמם את היחסים עם ישראל אחרי הבחירות, אך יש מי שסבור כי כל עוד ארדואן בשלטון בטורקיה אפשר לשכוח משיקום היחסים. עם זאת, יש הסכמה כי למנהיג הטורקי היה אינטרס להפחית את גובה הלהבות ואולי לחדש את המגעים ליישוב הסכסוך שפרץ בעקבות ההשתלטות על האוניה מאווי מרמרה לפני חמש שנים.
ייתכן שארדואן יצטרך מעתה לעסוק יותר בשרידותו הפוליטית מאשר להילחם נגד ישראל, אך יש חשש שדווקא לנוכח חולשתו הוא יגביר את ההסתה נגד ישראל במטרה ללכד סביבו את תומכיו.
מרכיב נוסף שיש לשים אליו לב הוא התחזקות הלאומנות הכורדית בטורקיה, שבזכותה הצליחה המפלגה הכורדית לעבור את אחוז החסימה הגבוה במיוחד בטורקיה של 10 אחוזים. ייתכן שההישג ייתן רוח גבית למאבק של העם הכורדי בעיראק ובסוריה לעצמאות. כמו כן, אם הכורדים יהיו שותפים לקואליציה עשוייה להיות לכך השפעה חיובית על היחסים עם ישראל.