צמד חמד: אפרסק ושומר
מיכל וקסמן פותחת את העונה החמה עם 2 מתכונים קיציים וקלים להכנה של אפרסקים לבנים ושומר מהגינה הפרטית שלה. בתפריט: אפרסקים בסירופ עם זרעי שומר וסלט רענן משומר ואפרסק
השנה החלטתי להשאיר בגינה כמה פקעות של שומרים, לתת להם להגיע לפריחה ולייצר זרעים. לא פעם הזכרתי פה את חיבתי הרבה לעמודים הפורחים של שומרי הבר (אלה המקומיים וגם אחיהם היוונים), ולתרומה של זרעיהם וגבעוליהם לכל סיר, תבנית ומחבת במטבח שלי.
ייבוא אישי שלהם לגינה הצליח הצלחה מסחררת בשנה הראשונה, שהלכה ודעכה לקראת עונת הצמיחה השנייה עד שלבסוף נבלעו שיחי השומר בין גבעולי הגרניום ובקושי נשאר להם זכר.
כשהחלטתי להשאיר את פקעות השומר התרבותי באדמה, למרות שקראו לי לנגוס בהן, עסיסיות ושמנמנות שכמותן, קיוויתי ביני לביני שגם מהן יעלו ויזדקרו גבעולים בעלי טעם אניסי מתקתק שיצמיחו מקבצי תפרחות צהובות עדינות, פרוסות לכל עבר, מתוכן יעלו ויבואו זרעים אליפטיים קטנטנים ועזי טעם, שייתנו אותותיהם במטבח לפחות כמו אלו שנקטפו בשדות הבר. ואכן כך היה.
רוטב עגבניות לפסטה, דגים בתנור, עגבניות ושאר ירקות צלויים, מרק עוף, קלמרי על פלאנצ'ה, קציצות ברוטב, מרינדה לחזה עוף, קרפצ'יו סלק טרי, טרטר טונה, סשימי אינטיאס, עוגיות חמאה, בצק פוקאצ'ה ועוד רבים וטובים קיבלו אליהם בשמחה מקבצי פריחת שומרים צהובים עדיני טעם, או זרעים ירוקים מתקתקים ומלאי טעם.
עוד אורחים חשובים במטבח שלי, שגם הם אוהבים חיזוק של שומר על כל חלקיו, הם אפרסקים לבנים. אלה שיש להם פטמה זקורה ומחודדת, ולחייהם סמוקות בוורוד עז כל כך שצובע גם את בשרם הלבן בפספוס ורדרד עדין, שמתעצם בבישול.
אני אוהבת מאוד את האפרסקים האלה. הם בשיא עונתם עכשיו וזמנם פה קצוב. בלי לחשוב פעמיים, אני מצוותת אותם לשומרי גינה בסלט ובמרקחת סירופית חמוצה-מתוקה. שניהם יפים וסמוקים, טעימים ומבושמים ומצוינים לשבירת שרב.
אפרסקים בסירופ עם זרעי שומר
אפרסקים מבושלים בסירופ סוכר לימוני. נשמע פשוט על סף שיעמום, אבל אם בחרתם אפרסקים לבנים משובחים, ורודי בשר ולחיים ובעלי ניחוח אפרסקי עז, כאלה שהם בשלים אבל עדיין מוצקים מאוד - תקבלו קינוח פירותי עדין, חמצמץ במידה, ששט בתוך סירופ מתוק מבושם באניסיות עדינה ובעל צבע ורוד עז, שקשה להאמין שלא קיבל חיזוק כימי כלשהו.
אפשר לאכול חמים, פושר והכי טוב קר. כף שמנת חמוצה, כוס ערק צונן ליד - ואתם מסודרים.
המרכיבים:
3-5 אפרסקים מהסוג הלבן, מוצקים וורדרדים ככל האפשר מבחוץמיץ סחוט טרי מחצי לימון
1 ליטר מים
1.5 כוסות סוכר
חופן זרעי שומר ירוקים, או כפית זרעי שומר יבשים
אופן ההכנה:
- חוצים את האפרסקים לאורכם. משאירים את הגרעין במקומו.
- בסיר מערבבים מים, סוכר, מיץ לימון וזרעי שומר ומביאים לרתיחה מעל אש חזקה. מבשלים ברתיחה במשך 10 דקות ללא מכסה. מוסיפים את חצאי האפרסקים ומחזירים לרתיחה. מבשלים ברתיחה חזקה במשך 15 דקות, או עד שהסירופ נצבע ורוד והאפרסקים רכים אבל לא מתפרקים.
- מוציאים את חצאי האפרסקים מהסירופ, ומניחים על צלחת בצד. ממשיכים לבשל את הסירופ ברתיחה חזקה במשך 10 דקות נוספות, או עד שהסירופ מסמיך ומצטמצם והסיר מלא בועות עצבניות וורדרדות של רתיחה.
- מניחים לסירופ ולאפרסקים להתקרר.
- הגשה: מסדרים בצלחת עמוקה 2 חצאי אפרסק, יוצקים עליהם כמה כפות מהסירופ שצבעו ורוד אפרסק עז וניחוחו שומרי, ואוכלים בעונג גדול עם או בלי כף שמנת חמוצה ליד. אפשר להכין מראש ולשמור במקרר עד להגשה.
סלט רענן משומר ואפרסק
המרכיבים:
1 פקעת גדולה, רחבה ובשרנית של שומר, חצויה לאורכה וכל חצי פרוס לאורך לפלחים
1-1.5 אפרסקים לבנים, בשלים אך מוצקים וורדרדים ככל האפשר מבחוץ, חצויים לאורכם וכל חצי פרוס לאורך לפלחים
1/2 בצל לבן בינוני, חצוי לאורכו ופרוס לאורך לפלחים
עלים שלמים מ-2-3 ענפים של נענע טריה
מיץ סחוט טרי מ-1/2 לימון
מלח ים
שמן זית בנדיבות
אופן ההכנה:
בקערה גדולה מערבבים פלחי שומר, אפרסק ובצל עם עלי נענע.מוסיפים מיץ לימון, מלח ושמן זית ואוכלים מיד.
- לבלוג האוכל של
מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
- לכל הטורים של מיכל וקסמן