שתף קטע נבחר
 

מפחדים לדבר בישיבות צוות? כך תתמודדו

הבוס ביקש ממכם לדבר מול הקולגות בעבודה? במקום להמציא תירוצים ודרכים יצירתיות להתחמק - בררו מי הקהל, ארגנו ראשי פרקים, הכינו כוס מים והקפידו על קשר עין. כך תתגברו על פחד קהל - מדריך

עובדים, מנהלים, עצמאים וסטודנטים נדרשים לא פעם להרצות או לדבר מול קהל בין עם בהעברת מצגת, בישיבות צוות, הרצאות, הדרכות וסדנאות. אם אתם נוהגים לרקוח תכניות ולהמציא תירוצים ודרכים יצירתיות להתחמק מדיבור מול קהל - חשוב שתדעו שבמעט תכנון אפשר להשיג שליטה בפחד, ועם קצת יותר מאמץ אפשר אפילו להתגבר על החרדה מקהל. איך עושים את זה?

 

פחד קהל: למי ואיך זה קורה?

ב-15 שנים של עבודה עם אנשים הסובלים מפחד קהל, אני נדהם מחדש עד כמה אנשים מצליחים לנהל חיים מקצועיים ולטפס כשהם מסתירים מכל העולם חרדה נוראית. החרדה וההימנעות נתפסים אצל הסובלים כפגם מביך שחייבים להסתיר.

 

 

עוד גיליתי, עד כמה ההסתרה זו מזיקה להם, כיוון שכאשר כולם מסתירים את החרדה מכולם, כל אחד בטוח שהוא היחיד שסובל. ההבנה שמרבית האוכלוסייה סובלת מרמה מסויימת של חרדת קהל - בשיעור של 75% על פי מחקרים - עוזרת להנמיך ציפיות וכך להוריד לחצים ולהגביר את הקבלה העצמית.

 

בישראל, בניגוד למרבית המדינות המערביות לא לומדים לדבר מול קהל במערכת החינוך - וגם לא בצבא, באוניברסיטה או במקומות העבודה. אנחנו נדרשים לעמוד ולהרשים מבלי שהסבירו לנו איך או אפילו מה נדרש מאתנו.

 

לאותם פרפקציוניסטים שלא מוכנים להרשות לעצמם להיכשל, יש בעיה קטנה. שגדלה במהירות. מה שמגדיל אותה זה הגוף שלנו, שמגיב למצבי לחץ בסדרה של סימפטומים - הסמקה, רעידות, חוסר ריכוז, גמגום ובלק-אאוטים - שנקראים יחד תגובת הילחם או ברח (Fight or Flight). הסימפטומים הללו פוגעים בנאום והופכים את החרדה מכישלון לנבואה שמגשימה את עצמה.

 

 (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

בין התוצאות של הימנעות ופחד קהל אפשר למנות דחיית הצעות לקידום והתפתחות בלי הסבר, שינויים פתאומיים בהגדרות התפקיד של עובדים כדי להימנע מלדבר מול קהל, ושעות עבודה רבות שמתבזבזות בפגישות אישיות המשמשות כתחליף לישיבת צוות.

 

טיפים להתמודדות

אם אין לכם זמן להיכנס לקורס מסודר, מה אפשר לעשות עכשיו לקראת הישיבה הקרובה?

 

הכנה שמאפשרת שליטה בפחד:

 

1.עשו תיאום ציפיות מול המנהל או מול הגורמים החשובים באותה ההרצאה. בררו מי הקהל, מה רמת הידע שלו, כמה זמן ניתן לך לדבר ואילו עזרים נמצאים לרשותכם.

 

2.לאחר מכן, במידה שיש לכם את הזמן המתאים לעשות סיעור מוחות, ייצרו כמה שיותר רעיונות בתחום הדיבור והנושא הנבחר.

 

3.מבנה הנאום הינו העוגן הראשון עם ההתמודדות עם הפחד. ארגנו את המחשבות הרבות בנושא הדיבור לשלושה ראשי פרקים מרכזיים ובכל אחד מהם את המסרים המרכזיים. לרוב, קשה להתרכז תחת לחץ במה שקוראים ולכן חשוב שהמסר יהיה קצר ובגופן גדול.

 

4. קפיצה למים בשלבים הוכיחה את עצמה כיעילה ביותר לעומת קפיצה למים העמוקים בזמן אמת. לכן כדאי להתאמן מול קבוצה קטנה יותר לפני ההופעה האמתית.

 

מיד לפני תחילת הדיבור:

 

5. דאגו לכוס מים. שתייה מרגיעה ומשככת סימפטום נפוץ: יובש בגרון.

 

6. בטרם תתחילו לדבר, עצרו וקחו מספר נשימות עמוקות ואיטיות.


 (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

7. צרו קשר עין לפני הפתיחה. לפעמים מפחיד לדבר וגם להסתכל. העברת מבט לפני הנאום מפרידה בין שני הדברים המפחידים האלו.

 

8.הציגו את ראשי הפרקים בפתיחה, כך ברור לכם ולקהל על מה תדברו. התלבטויות בזמן נאום פוגעות בריכוז וגורמות לבלק-אאוטים.

 

9. דברו לאט ומודגש. דיבור מהיר קוטע את הנשימה ומגביר את הלחץ. ההאטה והדגשה לא רק מורידים את הדופק אלא גם משדרים שליטה ובטחון.

 

10. השתמשו בדוגמאות לשיפור השטף והסגנון - הן מבססות את המסר ויגרמו לכם ולקהל להרגיש מחוברים יותר לנושא.

 

11. אל תברחו משאלות. אנשים עם פחד קהל מרבים להתחמק משאלות ומפסידים כלי חזק להפחתת הפחד. שאלות מיידעות אתכם איפה אתם עומדים, מוציאות אתכם מהתסריטים הגרועים שרצים לכם בראש ונותנות לכם כמה שניות לנשום ולארגן מחשבות.

 

12. סכמו את הנאום בקריאה לפעולה או לבקשה מהקהל.

 

למרבה המזל, פחד קהל הוא תופעה הפיכה, שהספרות המדעית והניסיון המקצועי מלאים בהוכחות שניתן לנצח אותו. אפשר בעזרת תרופות, אפשר בעזרת פסיכולוגים, אפשר בעזרת קבוצות תמיכה וקורסים מקצועיים, אבל הדבר החשוב זה לא להרים ידיים אלא לחפש – כל אחד ואחת את הפתרון שמתאים להם.

 

 

הכותב הוא מנכ"ל ומייסד "גיא יריב - בית הספר לדיבור מול קהל"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
גיא יריב
מומלצים