שתף קטע נבחר

 

צה"ל מחוץ לרשימה השחורה - וגם חמאס

מזכ"ל האו"ם באן קי מון בחר לא לקבל את ההמלצה להכליל את ישראל ברשימה השחורה של ארגונים ומדינות שמשתמשים באלימות כלפי ילדים. עם זאת, גם חמאס בחוץ. "מודאג מהפגיעות בילדים בצוק איתן", אמר באן

 

מפגם חמאס ברצועת עזה, אחרי צוק איתן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגם חמאס ברצועת עזה, אחרי צוק איתן(צילום: AFP)

המחאה נגד הכוונה לצרף את ישראל לרשימה השחורה של האו"ם לצד חמאס ובוקו חראם נשאה פרי - אך מזכ"ל האו"ם החליט להוציא מאותה רשימה גם את חמאס. האו"ם החליט לא להכליל את צה"ל ואת ארגון חמאס ברשימה השחורה של ארגונים שמשתמשים באלימות כלפי ילדים במהלך עימותים.

 

בדו"ח של השליחה המיוחדת של האו"ם לענייני ילדים, האלג'יראית לילה זרוגי, הומלץ להכניס את צה"ל ואת חמאס לרשימה השחורה, אך מזכ"ל הארגון באן קי מון בחר שלא לקבל את ההמלצה. עם זאת, אמר באן כי הוא "מודאג מאוד משיעור הפגיעה בילדים במהלך מבצע צוק איתן".

 

זרוגי המליצה להכליל את צה"ל ברשימה השחורה של מדינות וגופים שמואשמים בפגיעה סדרתית בילדים, לצד אל קאעידה, בוקו חראם, דאעש, טליבאן וכן מדינות אפריקניות כגון קונגו, הרפובליקה המרכז אפריקנית ועוד. בישראל לחצו והזהירו שיהיו לכך השלכות מרחיקות לכת על יחסי ישראל עם האו"ם, ומנגד הופעלו על האו"ם לחצים כבדים מצד הפלסטינים ותומכיהם וכן מצד ארגוני זכויות אדם.  

 

טיוטת הדו"ח כוללת ביקורת חריפה על יחסה של ישראל לילדים ואזכור העובדה שבמבצע צוק איתן נהרגו יותר מ-500 ילדים ו-3,300 נפצעו. ישראל מסרה הערות לדו"ח, שחלקן התקבלו וחלק מהניסוחים שם רוככו. אולם החשש המרכזי בישראל היה דווקא מהנספח - אותה רשימה שחורה של "מדינות וארגונים מצורעים" - שעלול לפתוח פתח לדרישה להטיל סנקציות על ישראל.

 

בחודש שעבר כינס משרד החוץ תדרוך לעשרות דיפלומטים ממדינות רבות יחד עם צה"ל ומשרד המשפטים כדי לתאר להם את הצעדים שנוקט הצבא להגן על ישראל בעת סכסוך מזוין. בכיר במשרד החוץ אמר: "שונאי ישראל מאיימים ומפחידים את האו"ם ואליהם אף אחד לא בא בטענות. זו שערורייה וצביעות. יש לצערנו הרבה מאוד מצבים שילדים נהרגים באזורי סכסוך ולא מעיזים להכניס אותם לרשימה. אתה יודע כמה ילדים סעודיה הרגה בהפצצות בתימן? אני רוצה לראות את שליחת מזכ"ל האו"ם האלג'יראית מעזה להכניס את סעודיה לרשימה".

 

נתניהו העלה בחודש שעבר את סוגיית הרשימה בפגישתו עם הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם. גרהאם, הנחשב ידיד ישראל, אמר אז: "יש סכנה שהדו"ח הזה יתפרסם בכל יום ועלול לשים את מדינת ישראל באותה קטגוריה כמו בוקו חראם. אם זה יקרה - אם האו"ם יאמץ דו"ח כזה - זו תהיה שערורייה שלא תישאר ללא מענה".

 

שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, מסר בתגובה: "טוב עשה המזכ"ל בכך שהחליט שלא להיכנע לתכתיבים של ארגוני הטרור ומדינות ערב. אך זוהי רק תחילת המלאכה. במקום לפרסם אלפי דו"חות ורשימות נגד ישראל, על האו"ם לגנות את ארגוני הטרור הפועלים ברצועת עזה גינוי חד משמעי. אני קורא למזכ"ל לשים סוף להרס שהארגונים זורעים בקרב הציבור בעזה, כשהם בולמים סיוע הומניטרי, יורים ממרכזי אוכלוסיה ומשתמשים בחפים מפשע כמגן אנושי. רק לאחר הכרה בארגונים הללו כארגוני טרור וגינוי שלהם, נוכל לקדם פתרונות אמיתיים".

 

ממשרד החוץ נמסר: "מדינת ישראל מעולם לא הייתה צריכה להיות חלק מהרשימה השחורה של מזכ"ל האו"ם, ולכן זהו אך טבעי והגיוני שהיא איננה נכללת בה. מדינת ישראל פעלה להגן על תושביה מפני התקפות של ארגון טרור רצחני, אשר אינו בוחל מהעמדת אזרחים פלסטינים, כולל ילדים, בקו האש. חמאס לא היסס לרגע להשתמש בילדים כמגנים אנושיים ולהקריב את חייהם על מזבח השנאה לישראל. מנגד, ישראל עשתה הכול על מנת למנוע פגיעה באזרחים. זוהי חובתנו המוסרית וכך אנו פועלים, מתוך מחוייבות עמוקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים