שתף קטע נבחר
 

פסיכיאטרים ערבים ויהודים למען השלום

פסיכולוגים ופסיכיאטרים ערבים, יהודים, אמריקנים ואיטלקים התכנסו מטעם איגוד "אריצ'ה" לדון בתופעות פוסט טראומה שמתעוררות אצל בני נוער יהודים וערבים בעקבות הסכסוך. פעילות הארגון נעשית בהתנדבות ונשענת על תרומות."החזון שלנו הוא להקים מרכז טיפולי. אנחנו יכולים לשנות, כי אין לנו את האגו של המנהיגים"

מראה הים הפסטוראלי, הצמוד למלון התל אביבי, בו התקיים הכנס המדעי הראשון של הארגון "אריצ'ה", ERICE (Empowerment and Resilience in Children) Everywhere), לא מנע מ-20 הרופאים המשתתפים בו, פסיכיאטרים ופסיכולוגים, ישראלים, ערבים, איטלקים ואמריקנים, לכאוב את הנושא הטעון, שעמד במרכז הכנס: כיצד מתמודדים עם תופעות פוסט טראומתיות בקרב בני נוער יהודים וערבים, שחווים את התופעות האלו, בעקבות הסכסוך המתמשך בין ישראל והפלסטינים.

 

 

"כולנו מונחים על ידי האמונה, שלילדים בכל מקום מגיע לחיות ולגדול בכבוד, לקבל הגנה, ולהתחנך לאור ערכים אנושיים", אומרת הפסיכיאטרית, ד"ר צ'ינסיה קליין, לשעבר מנהלת המחלקה הסגורה בבית החולים "גהה", ואחת ממובילות הארגון. את עלות הכנס הראשון, כ-30 אלף שקל, מימנו היא ובעלה, הפלסטיקאי, ד"ר דב קליין, מכספם.

 

ההסכמה הגורפת בין המשתתפים בכנס, ביניהם פרופ' צבי זמישלני, לשעבר מנהל בית החולים "גהה", ד"ר איתמר לוריא, פסיכולוג ילדים ונוער, הפסיכיאטר אלן אפטר מאוניברסיטת תל אביב, פרופ' ארנסטו קאפו, מקים האגודה "אריצ'ה", משמש ראש איגוד הפסיכיאטריה של הילדים באיטליה, ד"ר שאפיק מסלחה, נשיא איגוד "אריצ'ה", פרופ' ג'יימס לקמן, פסיכיאטר ילדים מאוניברסיטת ייל, לא חידשה: הילדים הם הקורבנות העיקריים של הקונפליקט המתמשך.

מימין: ד"ר צ'ינסיה קליין ד"ר דב קליין, שגריר איטליה בישראל, פרנצ'סקו מריה לאלו, ד"ר שאפיק מסלחה ופרופ' קאפו (צילום: אסף לוי) (צילום: אסף לוי)
מימין: ד"ר צ'ינסיה קליין ד"ר דב קליין, שגריר איטליה בישראל, פרנצ'סקו מריה לאלו, ד"ר שאפיק מסלחה ופרופ' קאפו(צילום: אסף לוי)

 

אם אותם ילדים לא יטופלו, הסוגים השונים של הפוסט-טראומות, מהם הם סובלים כבר עתה, ימשיכו ללוות אותם בחייהם הבוגרים. הרצון היה להעלות את הנושא ולמצוא את הדרך לטפל בבעיה, ולגייס מימון. לכנס הנוכחי, כדי להביע תמיכה ברעיון, הגיע גם שגריר איטליה בישראל, פרנצ'סקו מריה לאלו.

 

נכון להיום, חברים בפרוייקט אריצ'ה, שהתחיל ב-2004 כמחשבה, והפך לאיגוד באיטליה, 14 רופאים ופסיכיאטרים ילדים ומבוגרים, 15 פסיכולוגים קלינים ,עובדים סוציאליים, ורופאים ישראלים, ערבים ואיטלקים, שעושים עבודתם למען מטרה זו בהתנדבות. לדברי קליין, כולם עובדים בשיתוף פעולה מלא גם בעבודה מחקרית וגם בחזון וביישום התוכנית להקמת מרכז טיפולי, בו יטופלו הנפגעים.

 

"מצילים נשמות ומשדרגים את החיים"

"המטרה היא לקבץ רופאים ופסיכולוגים שמתמחים בפוסט טראומה בקרב ילדים ובני נוער, ולהביא לשיתוף פעולה בין מטפלי ילדים ישראלים-יהודים, למחקר ולטיפול בילדים ונערים שגדלים על רקע הקונפליקט המתמשך", מסבירה קליין. "לא באנו לדבר על הבאת השלום אלא לעשות. אנחנו יכולים לעשות דברים, כי אין לנו את האגו של המנהיגים", הסבירו הנוכחים. "אמנם, פסיכיאטרים ופסיכולוגים אינם מוגדרים מצילי חיים, אבל הקשר בין גוף ונפש הוכח מזמן. אנחנו מצילים נשמות ומשדרגים את החיים באמצעות הטיפול הנפשי".

 (צילום: אסף לוי) (צילום: אסף לוי)
(צילום: אסף לוי)
 

ד"ר שפיק מסלחה, פסיכולוג ונשיא איגוד אריצ'ה, פתח את דבריו באנקדוטה: "אם תגיד לילד טובע בבריכה לתת לך את היד שלו, הוא יהסס. אם תגיד לו לקחת את היד שלך, שמושטת לו, הוא ייקח. זה ההבדל שיעשה את השינוי". המשתתפים בכנס דנו בסוגי התופעות הפוסט טראומתיות, כגון הפרעות חרדה, סיוטים ובעיות שינה, ובמקום הבית ומערכת החינוך בטיפול בילדים ובני הנוער נפגעי הטראומות.

 

כמה אתם מבוססים מחקרית בפעילות שלכם?

"בינתיים אנחנו לומדים את השטח ואת המחקרים שקיימים בנושא, שחלקם עדיין לא הגיעו לכדי גיבוש ממצאים", משיבה קליין. "יש צורך בהרבה יותר מחקר כדי להבין יותר את גודל הבעיה בצורה מדעית. כמו ביישום מטרות אחרות, הרבה תלוי במימון. כרגע הפעילות שלנו ממומנת מתרומות. איטליה אמורה לעזור לאגודה, דרך שגרירות איטליה בישראל, ויש תרומות המתקבלות דרך העמותה האיטלקית, child , שפרופ' קאפו ייסד. המטרה המשותפת של כולנו היא לקדם באמצעות הטיפול בילדים ובבני הנוער את תהליך השלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף לוי
צ'ינסיה קליין ושפיק מסלחה
צילום: אסף לוי
מומלצים