המשפט החל: רונאל פישר "מניפולטיבי ותאב בצע"
בבית המשפט בי-ם התייצבו 7 הנאשמים בפרשת השחיתות והשוחד שהגיעה עד צמרת המשטרה. ערן מלכה הודה והורשע, במסגרת עסקת הטיעון תוקן האישום נגדו על השמדת הטלפון ונמחק חלקו ב"פגישת השיבוש הלילית"
פרשת פישר-מלכה , שממשיכה להתרחב מדי יום ומטילה כתם גדול בין השאר על צמרת המשטרה בישראל, מתחילה היום (ד') רשמית את השלב המשפטי: שבעת הנאשמים – עו"ד רונאל פישר, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר רות דוד, הקבלנים אביב ויוסף נחמיאס, יאיר ביטון ושי ברס - הגיעו לבית המשפט המחוזי בירושלים להקראת כתב האישום שמייחס למרביתם עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים.
- לקריאת כתב האישום המלא והמתוקן - לחצו כאן
ערן מלכה, העומד במרכז הפרשה, הודה והורשע במסגרת הסדר הטיעון בכל העבירות שיוחסו לו בכתב האישום המתוקן: קבלת שוחד, מרמה, הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט. הוא צפוי לשמש עד תביעה נגד שאר הנאשמים. כפי הנראה, בכל מקרה ייגזרו עליו כמה שנות מאסר בגין עבירות שוחד ומרמה והפרת אמונים, אבל במסגרת ההסדר הפרקליטות תימנע מלבקש ענישה כלכלית נגדו.
ששת הנאשמים האחרים ביקשו לדחות את הקראת האישום מאחר שלא הועברו אליהם חומרים, בהם חקירותיו של מלכה ופרטים מהליך המשא ומתן עמו, שעליהם מבקשת המדינה להוציא תעודת חיסיון. השופט משה סובל קבע כי המדינה תעדכן לגבי תעודת החיסיון בהמשך. הוא יצא לקרוא את האישום המתוקן בטרם ירשיע את מלכה.
בהמשך השבוע יתקיים דיון נוסף בעניינם של פישר ומלכה בלבד, ובו יוחלט אם להשאיר אותם במעצר עד תום ההליכים או לשחררם בתנאים מגבילים. לאולם בית המשפט הגיעו אשתו וילדיו של פישר.
בדיון טען בא כוחו של פישר, עו"ד רון שפירא, כי הפרקליטות מסתירה ממנו חלקים מהסדר הטיעון שנחתם עם מלכה, וכי לא הועברו אליו כלל המסמכים הנוגעים להסדר ורלוונטים לתיק.
על פי הסדר הטיעון שבמסגרתו הודה מלכה תיקנה הפרקליטות שני אישומים נגדו: האחד, נגע להשמדת הטלפון הסלולרי שלו עם היוודע מעצרו של פישר ביולי אשתקד. באישום המתוקן מיוחס לו שיבוש הליכי משפט ולא השמדת ראייה, מאחר שלכאורה בעצם מסר אותו רק לאחר חקירתו. השינוי השני הוא מחיקת מלכה מהאישום שדן במה שכונה על ידי המשטרה "פגישת השיבוש" שהתקיימה על ידי הנאשמים, שדנו בהתפתחויות עקב פיצוח הטלפונים שלהם על ידי המשטרה.
מוקדם יותר היום הותר לפרסום שברונו שטיין הוא הניצב בדימוס שנחקר ביומיים האחרונים בפרשה בחשד שקיבל טובות הנאה מעו"ד פישר. לאחר יומיים אינטנסיביים של חקירה במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) שוחרר שטיין בלילה שבין שני לשלישי לשלושה ימי מעצר בית.
סנגורו של מלכה: "אין עסקה סודית"
עו"ד עופר ברטל, המייצג את מלכה לצד עו"ד דב גלעד כהן, התייחס בתום הדיון להסדר הטיעון: "אנחנו מבקשים להקטין את העונש ככל האפשר. מלכה מכה על חטא. הוא הודה ולא ביקש טובת הנאה תמורת ההודאה שלו. זה תהליך שבית המשפט צריך לעודד. הדבר היחיד שאנחנו ביקשנו בשמו הוא שלא יתקפו אותו כלכלית כדי שרעייתו ושלושת ילדיו ימשיכו לחיות בכבוד".
בנוגע לטענות על "עסקה סודית" אמר עו"ד ברטל: "אין פה שום דבר סודי. מח"ש מחליטים מה להוציא. אם וכאשר העדויות של ערן יצאו, הציבור ידע מכך. לא אתייחס לתוכנן אלא רק שלא מדובר באנשים שחשודים בעבירות כלשהן אלא ברכילות גרידא".
עו"ד איתן פלג, המייצג את יאיר ביטון: "כתב האישום כמעט לא נוגע ללקוח שלי. כתב האישום הוגש מוקדם מדי. התיק הזה הוא תיק מתגלגל ויוכנסו בו תיקונים. זו לא דרך לנהל תיק. חומרי החקירה לא נמסרו".
בנוגע לטענות החדשות על מימון הטיסות לחו"ל של ניצב ברונו שטיין וטובות הנאה נוספות אמר עו"ד פלג: "הטענות אינן נכונות ואין בהם כלום. אני יודע שביטון ושטיין מכירים, אבל עיינתי בספר החוקים וזה שיש לאדם חבר ניצב זו עדיין לא עבירה פלילית. הוא לא שילם עליו נסיעות לחו"ל. זה מוכחש מכל וכל".
בנוגע לתחושותיו של ביטון בימים האחרונים: "יאיר ביטון הוא אדם חזק. הוא עובר את הדבר הזה ובסופו של דבר יתברר שהוא איננו קשור באופן פלילי לפרשה. לדעתי כתב האישום בכל מה שנוגע לשיבוש והנסיעה לבודפשט לא מגלה נגדו עבירה. כשיוגש כתב האישום הסופי נטען זאת".
כתב האישום: כמו סרט מאפיה
כתב האישום שהוגש לפני כחודש מייחס למעורבים לקיחת שוחד, במתן שוחד, בקבלת נכסים שהושגו בפשע ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. רות דוד נאשמת אף היא בקבלת נכסים שהושגו בפשע ובשיבוש מהלכי משפט. הוא מייחס למעורבים שיטות שנדמה שנלקחו מסרטים על הפשע המאורגן: על פי האישום, רב-פקד מלכה היה מעדכן את עו"ד פישר בתיקים רגישים, והשניים היו מתאמים ביניהם את הדרך ליצור קשר עם גורמים הקשורים לאותם תיקים, על מנת שאלה יהפכו להיות לקוחות של פישר, והוא יגיש להם חומרים הקשורים לחקירה, ויבהיר להם שיש לו קשרים במשטרה, ימסור להם פרטים מוכמנים מתוך החקירה, ויציג להם שיש ביכולתו לסייע להם. השניים קיבלו סכומים הנאמדים במאות אלפי שקלים, "שאותם חילקו ביניהם באופן שווה".
בכתב האישום נאמר כי רפ"ק ערן מלכה, ששימש בתקופה הרלוונטית כקצין חקירות, אצר בתוקף תפקידו סודות כמוסים של יחידות החקירה הרגישות ביותר ביחידת להב 433 ויחידות חקירה נוספות, בין מחקירות שאותן ניהל בעצמו ובין אלה שעליהן למד מעמיתיו. במהלך שירותו ארוך השנים נחשף מלכה, בין היתר, למידע מודיעיני רגיש ביותר, שחשיפתו עלולה לפגוע באינטרסים ציבוריים מהמעלה העליונה.
לפי האישום, לאורך תקופה ארוכה חלק מלכה פרטים רגישים מתוך המידע האמור שהחזיק בנאמנות מכוח תפקידו, עם רונאל פישר, אשר הפך להיות לו לשותף סוד לצורך קידום ענייניהם הכלכליים המשותפים. על-פי כתב האישום, מלכה לא בחל בשיבוש חקירות סמויות ורגישות שהוא היה שותף להן ובמכירת מידע מתוכן תמורת בצע כסף,
תוך פגיעה קשה בערכי המשטרה.
בכתב האישום נטען כי לשם העברת החומרים האמורים יצר מלכה כתובת אי-מייל שכונתה "אלפוניו-7", דרכה נהג לשלוח למחשבו של פישר את החומרים האמורים, כאשר בד בבד עם המשלוח הורה מלכה לעדת המדינה בפרשה, באמצעות הודעת "וואטסאפ": "כנסי ל-7". היא הייתה מדפיסה את החומרים מתיבת האלפוניו 7 ומעבירה אותם לידיו של פישר, או מניחה אותם עבורו במגירה ייעודית לכך במשרדו.
בנוסף, נהג נאשם מלכה להעביר לפישר מידע חסוי, הידוע לו מתוקף תפקידו, במסגרת פגישות שנערכו ביניהם וכן באמצעות הודעות "וואטסאפ". בין השאר כתב מלכה" ל-ע': "יש למצוא בעיה בלב ולאשפז כי ברביעי בבוקר הוא מקבל דפיקות בדלת", בהקשר לאחד הנחקרים שמלכה ופישר יידעו אותם על מהלכי החקירה.
אחרי גזר הדין: שבועיים חופש למלכה
בפרקליטות מתכוונים לדרוש עונש מאסר שינוע בין שבע לעשר שנים. לאחר גזר הדין הוא ישוחרר לשבועיים לביתו כדי שיוכל להיפרד מילדיו. "מדובר בהסכמה שנועדה לתכלית ספציפית של פרידה. זו תהיה לאחר מתן גזר הדין ולא היום. זה איזון חריג שהוא פועל יוצא של הסכמה. לא יהיה כאן סיכון ממשי באותו שחרור מוסכם שכן כנגד הסיכונים יש לנו המדינה יכולת להפעיל אמצעים מוגבלים שדורשים אמצעים מוגברים, על מנת להבטיח שתכליות המעצר לא תפגענה", אמרה התובעת קרן אלטמן. "יש לעצור את מלכה עד תום ההליכים".
לעניין פישר ציינה התובעת כי אין לשחררו למעצר בית. "אנחנו לא רואים דרך להפחית את הסיכון הנשקף ממנו, אלא בדרך של המשך המעצר מאחרי סורג ובריח", אמרה. "עסקינן באדם חסר גבולות באופן קיצוני, בתופעה עבריינית שהשחיתה לכאורה כל
חלקה טובה. תופעה עבריינית שמתגלמת בעבריינות של אדם. מדובר בכתב אישום נדיר. החקירה חודשה לאחר כתב האישום בעקבות הדברים שמסר מלכה וטרם נאמרה המילה האחרונה. פישר הוכיח יכולת מניפולטיבית ברמה גבוהה ביותר, הוא רמס ערכים כמעט מקודשים בשם תאוות בצע. איננו רואים דרך כיצד ניתן לתת אמון באיש הזה".
עו"ד קרן שפירא טענה מטעם פישר כי אין עילה למעצרו עד תום ההליכים וכי נוכח רצונה של המדינה להמשך חקירה היא נוקטת צעד זה. לדבריה, המידע "זרם ממלכה החוצה, השיתוף עם פישר היה במקרים בהם חשב מלכה שיוכל לקבל תמורה למידע". כך טענה כי אין בידי פישר כל מידע נוסף שיכול להוות מסוכנות. "המדינה אפילו לא הציגה קולות של מסוכנות". שפירא הוסיפה כי למיטב ידיעתה עמד מלכה בקשר עם עו"ד נוסף. לאחר הדיון טענו באי כוחו של מלכה והתובעת כי אינם מכירים עניין שכזה.
עו"ד עופר בר טל, אחד מהמייצגים של מלכה אמר כי הוא נמצא בבידוד 23 שעות ביממה בשל היותו קצין משטרה. לדבריו, פישר הוא הגורם שהוליך את מלכה, ולא ההיפך. "ערן הוא לא היחידי שנפל בפח של פישר. הוא הפיל פרקליטת מחוז, האדם הזה השפיע השפעה מאוד רצינית על אנשים מסביבו. אם אישה כה משופשפת ומנוסה נפלה בפח, אז כריזמה זו תכונה שיש איתה הרבה סכנות. לכן אי אפשר לטעון כי ערן הפעיל את רונאל. רונאל הוא הסיבה והוא המסובב".